Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΗ: Προχωρά η επένδυση 750 εκατ. ευρώ στη Φλώρινα

Κλιμάκιο μηχανικών της κινεζικής κατασκευαστικής εταιρίας CMEC θα βρίσκεται στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να επισκεφθεί και να επιθεωρήσει από κοντά τις εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, όπου με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία που
έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιριών, θα κατασκευαστεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, ισχύος 450 μεγαβάτ.
Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε εκδήλωση της εταιρίας, προσθέτοντας ότι στο μεσοδιάστημα από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε συνέχεια με επαφές και διευκρινίσεις τόσο σε θέματα στρατηγικής όσο και σε τεχνικά ζητήματα που ζήτησε η Κινεζική πλευρά.
Το μνημόνιο που έχει υπογραφεί, υπενθυμίζεται, αποσκοπεί στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Φλώρινας, με κατ’ αρχήν προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να συμπιεστεί κατά 100 εκατ. ευρώ με την ευελιξία που θα εξασφαλίσει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η μονάδα θα κατασκευαστεί από κοινή εταιρία στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα του ΑΗΣ Φλώρινας, ισχύος 330 μεγαβάτ, την υποδομή και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας καθώς και τις συμμετοχές σε λιγνιτωρυχεία της περιοχής (το 40 % της Βεύης και το ορυχείο στο Κλειδί). Η CMEC θα διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ενώ προβλέπεται να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων Βεύης και Αχλάδας εισφέροντας τα κοιτάσματα που ελέγχουν. Η συμμετοχή κάθε πλευράς θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και ανάλογα θα καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής στη νέα εταιρία.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε εξάλλου για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ, ότι θα πρέπει να καταρτισθεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να εισέλθει ιδιώτης μέτοχος που θα χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις. Σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ θα τεθεί προς έγκριση η συμφωνία των δύο εταιριών για την τιμολόγηση της ενέργειας αλλά και για τη διευθέτηση των οφειλών προηγούμενων ετών.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε εξάλλου ότι δεν αμφισβητείται ο στόχος που προβλέπει το μνημόνιο για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αλλά στόχος της εταιρίας είναι η μείωση αυτή να γίνει με ισορροπημένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία και πώληση σε ιδιώτες ανταγωνιστές πελατολογίου που αποτελείται από αντιπροσωπευτικό δείγμα – ως προς τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά και τη συνέπεια στις πληρωμές.
Αναφερόμενος τέλος στα προγράμματα διακανονισμών και εκπτώσεων ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως στόχος της ΔΕΗ είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα στο 75 – 80%, από 70% που είναι σήμερα. Ήδη έχουν διακανονισθεί οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. που ήταν ο στόχος, υπάρχει δηλαδή ικανοποιητική προσέγγιση του στόχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου