Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Ο.Μούσιου για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων



Σχετικά με το έκτακτο θέμα που κατέθεσε ο Δήμαρχος για έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων του Δήμου μας οι θέσεις μας είναι οι εξής. Από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο επισημάναμε την ανάγκη για συζήτηση του θέματος των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων στο Δήμο μας και το υπογραμμίσαμε 


στην Συνέντευξη Τύπου που δώσαμε τον Ιανουάριο, αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δύο μήνες τώρα το θέμα εξελίσσεται και παρατηρούμε σε άλλους Νομούς να ξεσηκώνονται οι κάτοικοι για το κλείσιμο των σχολείων τους, ενώ εμείς παρακολουθούμε άπραγοι ως Δήμος.
Κι εμείς αρχικά, είχαμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στο Δήμο μας και τις επιπτώσεις του, δηλαδή την ενδεχόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού της περιοχής μας. Επίσης, είχαμε αναφέρει ότι θα πρέπει πραγματικά να ληφθούν υπόψη οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο μας και δυσχεραίνουν την μετακίνηση των μαθητών για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά τα παιδαγωγικά και μορφωτικά οφέλη από τη δημιουργία πολυδύναμων και άρτια εξοπλισμένων σχολικών μονάδων, όπου οι μαθητές θα απολαμβάνουν όλα τα μορφωτικά αγαθά, μέσα σε αξιοπρεπείς χώρους, ο καθένας στην ηλικιακή του τάξη, με δασκάλους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, που θα τους δίνουν πρόσβαση στην κοινωνία της Πληροφορίας, είναι πολλαπλά.
Άλλωστε, η Φλώρινα έχει το προνόμιο της πετυχημένης συνένωσης των σχολείων των Πρεσπών εδώ και 15 χρόνια, όπου τα παιδιά από όλα τα χωριά της περιοχής με ιδιαίτερη προθυμία συμμετέχουν στο Ολοήμερο Σχολείο του Αγίου Γερμανού, και αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα επιτυχούς συγχώνευσης.
Επίσης, η πρόταση που συγκροτήθηκε από τη μεριά της  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, μας βρήκε σύμφωνους, γιατί είναι εξαιρετικά μελετημένη και έγινε με κριτήριο τα οφέλη των μαθητών και μόνο. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου γίνονται οι μεγάλες αλλαγές, ο Διευθυντής  , κ. Π. Νώτας, πέραν των υποχρεωτικών ενεργειών που έπρεπε να κάνει, πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους γονείς στις Δημοτικές κοινότητες. Κλήθηκαν σε κοινή συνάντηση οι Αντιδήμαρχοι, κ. Σταυρίδης και κ. Αλεξιάδης, και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπαιδευτικοί όλων των παρατάξεων, ο κ. Καραγκιοζίδης, η κ. Κωτσαλίδου και μέλη από την παράταξή μας, , ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου και συζητήθηκε το θέμα.
Τέλος, η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Χριστοφιλοπούλου, διαβεβαιώνει ότι έστειλε Επιστολή σε όλους Δημάρχους για να τους ζητήσει την άποψή τους. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Ντόλιος, κάλεσε εκπροσώπους των Διευθύνσεων και των Δήμων σε κοινή συνάντηση στην Αθήνα, όπου παρέστη ο κ. Νώτας, αλλά ο Δήμος μας δεν έστειλε εκπρόσωπο. Εκεί ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα κονδύλια για τις μετακινήσεις των μαθητών, επομένως, αίρεται και το πρόσχημα της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου Φλώρινας.
Ο κ. Νώτας πραγματοποίησε συνάντηση έγκαιρα με τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, όπου του επέδωσε τον σχεδιασμό του και την πρότασή του, που εισακούστηκε από το Υπουργείο στο μεγαλύτερο μέρος της,  και πάλι δεν εκφράστηκε καμιά αντίρρηση από τη Δημοτική αρχή, ούτε ήρθε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης, και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ι. Τζώτζης, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης, 15-3-2011, στο Ράδιο Φλώρινα, έκανε τις αντίστοιχες ενέργειες, αλλά δεν βρήκε την απαιτούμενη ανταπόκριση.
Εκφράσαμε τις ισχυρές αντιρρήσεις μας στην πρόταση του κ. Δημάρχου, γιατί, θεωρούμε ότι ένα όψιμο ψήφισμα χωρίς καμιά τεκμηρίωση, που απορρίπτει συλλήβδην όλες τις συνενώσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι πολλοί είναι οι γονείς που συμφωνούν και τις αποδέχονται, ένα ψήφισμα που έρχεται κατόπιν εορτής, ενώ ο Δήμος μας δεν κατέθεσε καμία πρόταση, να προτείνει την αναίρεση όλων των αλλαγών και την παραμονή του ίδιου εκπαιδευτικού τοπίου, γίνεται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους και στερεί από τους μαθητές του Δήμου μας τη δυνατότητα να έχουν μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη παιδεία, που θα τους προσφέρει όλα τα μορφωτικά εφόδια για την επιτυχία και τη μελλοντική ευημερία τους.
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά



1 σχόλιο:

  1. όχι δεν θα στήριζε τις συνενώσεις η κυρία...χαχα..αλήθεια πως το έλεγε για εκείνους που τρέχουν τα σάλια τους για εξουσία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή