Ισχύ μεγαλύτερη των 600 Μεγαβάτ, τη στιγμή που σήμερα το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην περιοχή δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 1000 Μεγαβάτ, πρόκειται να αποδώσουν οι επενδύσεις ΑΠΕ, εφόσον λειτουργήσουν, μετά από την χορήγηση των σχετικών αδειών
μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, όπως γνωστοποίησε το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, όπως γνωστοποίησε το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Τίθενται έτσι, χάρη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, θετικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο νομό της Φλώρινας που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από τις αδειοδοτήσεις, τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό του Τμήματος Περιβάλλοντος Φλώρινας, Χρήστο Ιωάννου.
Συγκεκριμένα δόθηκαν 18 άδειες για αιολικά πάρκα που αναμένεται να παράγουν ισχύ 580 Μεγαβάτ.
Οι άδειες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα αφορούν επενδύσεις για συνολική ισχύ 13 Μεγαβάτ ενώ για τα υδροηλεκτρικά έργα αφορούν έξι επενδύσεις, συνολικής ισχύος 4,5 Μεγαβάτ.
«Όλα τα σχετικά έργα έχουν την προοπτική να λειτουργήσουν κάποτε, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί κανένα αιολικό πάρκο» σημειώνει ο κ. Ιωάννου.
Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές κοινωνίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις εφιστούν την προσοχή των υπευθύνων στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα καταστήσουν μια επένδυση επωφελή για τον τόπο τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της δημιουργίας αιολικών πάρκων σε προστατευμένες περιοχές όπως οι Πρέσπες.
«Θύματα των ανεμογεννητριών είναι συχνά οι πελαργοί που πέφτουν πάνω τους και σκοτώνονται αλλά και οι νυχτερίδες που όταν τις πλησιάζουν παθαίνουν ένα είδος πνευμονικού οιδήματος. Επιπλέον, για λόγους προστασίας του τοπίου, θα πρέπει να αποφεύγεται να φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από τον καθρέφτη των λιμνών» επισημαίνει η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού. Σύμφωνα με την ίδια, όλα τα παραπάνω μπορούν να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζεται μια επένδυση και εξετάζονται οι περιβαλλοντικοί της όροι, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι όποιες επενδύσεις να γίνουν προς την σωστή κατεύθυνση.
Παρόμοια είναι και η άποψη του αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος δηλώνει θετικός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον τηρείται η σχετική νομοθεσία.
Σε όσους κάνουν λόγο για παραχώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ιδιώτες απαντά ότι οι εξελίξεις που βιώνει η χώρα οδηγούν στις αποκρατικοποιήσεις ωστόσο τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ελέγχου του ελληνικού δημοσίου.
Θετικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εμφανίζεται και το ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, διά στόματος του Προέδρου του, Δημήτρη Μαυρομματίδη. Ο ίδιος πάντως υπενθυμίζει την ανάγκη ομαλής μετάβασης από τους λιγνίτες στις ΑΠΕ ώστε να μην βιώσει η Δυτική Μακεδονία μια βίαιη αναπροσαρμογή του παραγωγικού της ιστού και να μην οδηγηθούν στην ανεργία πληθυσμοί που ζουν από το λιγνίτη.
Κοινό αίτημα αυτοδιοίκησης, φορέων, κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτελεί η ανάπτυξη της περιοχής και η διατήρηση του εργατικού της δυναμικού.
«Θέλουμε επενδύσεις που να παράγουν ενέργεια, να είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της Φλώρινας και των Πρεσπών και να λειτουργήσουν πραγματικά, αντί να παραμείνουν φαντάσματα» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Μαλακού.
Πηγή άρθρου: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου