Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εικαστικό σεμινάριο στη φύση


Από την Πέμπτη 12 έως το Σάββατο 14 Μαΐου διεξήχθη στη Δροσοπηγή Φλώρινας το τριήμερο σεμινάριο ΟΡΙΑ/ΦΥΣΗ/ΥΛΙΚΑ. Το σεμινάριο διοργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μελίτης και το 1ο Εργαστήριο του Τμήματος Εικαστικών και
Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ). Τον επιστημονικό και οργανωτικό συντονισμό του σεμιναρίου είχαν οι Γιάννης Δαϊκόπουλος (Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης-Μελίτης) και Γιάννης Ζιώγας (Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΕΤ).
Το σεμινάριο αποτελεί ένα στάδιο της διαδικασίας Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες και είχε ως σκοπό να εκπαιδεύσει τους φοιτητές/τριες  στις δυνατότητες των υλικών της Φύσης. Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες είναι μια ετήσια διαδικασία που διοργανώνεται τέλη Ιουνίου από το 1ο  Εργαστήριο Ζωγραφικής του ΤΕΕΤ και διερευνά την πολιτιστική και κοινωνική διάσταση της περιοχής. Αυτή τη χρονιά θα διεξαχθεί από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, 40 φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας εργάστηκαν με μεθόδους δημιουργίας φυτικών βαφών, μουσικών οργάνων, σφυρίχτρας,  χαρτιού, κατασκευής τσόχας, πλίθινων τοίχων, κατασκευών από ξύλα. Η διαδικασία ΟΡΙΑ/ΦΥΣΗ/ΥΛΙΚΑ επέτρεψε στους φοιτητές να κατανοήσουν τις πολύμορφες δυνατότητες που παρέχει η φύση. Ταυτόχρονα, υπήρξαν διαλέξεις πάνω στο θεωρητικό πλαίσιο που  διέπει τη σχέση της φύσης με την καλλιτεχνική διαδικασία.
Την τελευταία μέρα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε έκθεση με τις κατασκευές που δημιουργήθηκαν, πολλές από τις οποίες θα παραμείνουν στη θέση «Φόρος» Δροσοπηγής (Κιόσκια). Τόσο με την παρουσία των φοιτητών/τριών στη Δροσοπηγή, όσο και με τα έργα που δημιουργήθηκαν, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναδεικνύουν το χαρακτήρα της Δροσοπηγής προσδίδοντας στο μέρος μια καινούργια διάσταση. Επιπλέον, δικαιώνεται ο ρόλος των διοργανωτών ως φορέων πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας.
Στο σεμινάριο δίδαξαν οι:
Αγγέλα Γεωργαντά: κατασκευή ωμών πλίνθων-κτίσιμο υπαίθριου πορτονίου
Άκης Γκούμας: Μέθοδοι καλαθοπλεχτικής από λυγαριά και βούρλα
Γεωργία Γκρεμούτη: κατασκευή τσόχας από μαλλί προβάτου
Μαρία Γρηγορίου: φυσικές βαφές
Σπύρος Ζαμπέλης- Δέσποινα Πανταζοπούλου: κατασκευή σύριγγας του Πάνα από
Καλάμια
Νίκος Μπάλκος: κατασκευή σφυρίχτρας από ξύλο ιτιάς
Γιάννης Παπαδόπουλος: κατασκευή χαρτιού από φύλλα και άνθη
Γιόβαν Τσάλε: κατασκευή θημωνιάς
Κάτοικοι της Δροσοπηγής: κατασκευή καλύβας
Πραγματοποιήθηκαν και οι παρακάτω θεωρητικές εισηγήσεις:
Στέφανος Τσιόδουλος: οι χρήσεις του ασκιού στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και
Ηπείρου
Νίκος Παναγιωτόπουλος-Πηνελόπη Πετσίνη: Το Τοπίο και η Κατασκευή της Ελληνικής Εθνικής Ταυτότητας  - Το τοπίο ως πολιτισμικό μέσο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου