Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ψώνια εκτός συνόρων


Καταναλωτικό παράδεισο για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας αποτελούν οι αγορές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας όπου καθημερινά χιλιάδες περνούν τα σύνορα των γειτονικών χωρών για να αγοράσουν τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα, ακόμη και ψωμί, και να εξυπηρετηθούν σε οδοντιατρεία και κομμωτήρια, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι τιμές σε βασικά είδη ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%, σε σχέση με αυτές αντίστοιχων προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν όλοι οι εκτός συνόρων καταναλωτές όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα φουλάρουν και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, καθώς οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στην ΠΓΔΜ και στη Βουλγαρία είναι κατά 30% χαμηλότερες (1,25 - 1,35 κυμαίνεται η τιμή της). Την ίδια ώρα χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις στους παραμεθόριους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης έβαλαν λουκέτο, ή στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ψωμί στην πόλη των Σκοπίων πωλείται προς 20 δηνάρια το κιλό (περίπου 32 λεπτά), το λίτρο παστεριωμένου γάλακτος 52 λεπτά, όταν στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στο Κιλκίς οι τιμές είναι διπλάσιες. Το γεγονός εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ αλλά και εκπρόσωποι πολυεθνικών οι οποίοι άνοιξαν τους τελευταίους μήνες υποκαταστήματα σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ τυπώνουν ακόμα και διαφημιστικά φυλλάδια στην ελληνική γλώσσα.
Η Φλώρινα είναι μια από τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που πληρώνει το τίμημα της εξόδου των ελλήνων καταναλωτών στο εξωτερικό για ψώνια. Οπως είπε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» το μέλος της διοίκησης του τοπικού εμπορικού και βιοτεχνικού επιμελητηρίου Κώστας Νικολαΐδης, κάθε Παρασκευή η πόλη ερημώνει, καθώς οι κάτοικοι πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους στο γειτονικό Μοναστήρι της ΠΓΔΜ, όπου κάθε εβδομάδα αυτή τη μέρα λειτουργεί μεγάλο υπαίθριο παζάρι.
Πηγή: Εφ. "Τα Νέα"

13 σχόλια:

  1. Κακώς συμβαίνει αυτό και είμαι αντίθετος με αυτη τη πρακτική, αν κα το εκανα και εγώ δυό τρεις φορές για εξοικονόμηση συνολικα 70 ευρώ.
    Αυτό όμως που είναι εξοργιστικό, είναι οτι ο εμπορικός σύλλογος σε μια ακόμα κίνηση απελπίσίας, δεν πρότεινε στα μέλη του να χαμηλώσουν τις τιμές των καταλόγων τους, ούτε να καταβάλλουν κάποια προσπάθεια να γίνουν λίγο πιο ανταγωνιστικοί, αλλά να επιβαρύνονται οσοι ταξιδεύουν στα Σκόπια με δεκα πέντε ευρώ (ποινή, εισιτήριο, τέλη διάβασης από καινούριο τελωνείο;). Είναι τουλάχιστον ηλίθιος, κάποιος που πιστεύει οτι μπορεί να γίνει κατι τέτοιο. Παραλληλα αντιλήφθηκα (εγώ ο αρχιηλίθιος) οτι αυτοί που το πρότιναν ειναι εκλεγμένοι από εμάς (φυσικά και από μένα), να αποφασίζουν για την τύχη του τόπου μας.
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poios emporikos sylogos??? enas htan ekei pou endiaferotan kai paretithike, anti na fygoyn oi alloi...mono gia thn karekla einai oloi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν τα κολονάκια τώρα! Μετά θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εμπορικός σύλλογος είναι αυτός που φταίει και όχι η υψηλή φορολογία (π.χ. ο ΦΠΑ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ολα φταιν..αλλα ο συλογος τι κανει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άν βάλουν συναλλαγματική ποινή απο 25 μέχρι 100 ευρώ σε όσους αγοράζουν τα "προσωπικά τους είδη"( απο πιπεριές μέχρι ότι άλλο φανταστείς) απ την αγορά των σκοπίων είναι μία καλή αρχή.Κάθε οικονομικός τουρίστας και απο ένα διόδιο, ποινή, φόρο εισαγωγής ή ότι άλλο θέλετε. Εδώ στην Φλώρινα στο κιλκίς μπορεί να εφαρμοστεί. Στην αγορά της βουλγαρίας εκεί να δείτε τι παζάρι γίνεται. Περισσότερα αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες παρά βουλγκάρικες υπάρχουν στο σαντασκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ....μα και οι ίδιοι οι έμποροι ψωνίζουν σχεδόν καθημερινά τα "προσωπικά" τους και μη είδη από τα Σκόπια!! Ούτε οι ίδιοι δε στηρίζουν την τοπική μας αγορά!! Τα παραδείγματα είναι πολλά, οι άνθρωποι δεν κρύβονται πλεον, γι'αυτό σταμάτησαν και οι αντιδράσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 23 Αυγούστου 2011 2:10 μ.μ. kai ego emporos eimai kai den exo paei pote...kai oi filoi mou pou ksero..opote i pes onomata i ase tis paparologies - dikaiologies...akou oloi i empori pane bitola!!!
    alla etsi einai i anonimia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατί παρεξηγήθηκες;; απο εσάς ξεκινάει το κακό!!! όχι μόνο ονόματα, αλλά και φωτογραφίες - βίντεο υπάρχουν!! αν επιτραπεί θα τα δημοσιεύσω χωρίς κανένα πρόβλημα ή ηθικούς ενδοιασμούς! ο εμπορικός σύλλογος θα εκτεθεί, όχι εγώ!! υπάρχουν έμποροι που εφοδιάζουν ΚΑΙ τα μαγαζιά τους απο τα μπίτολα.... μήπως σου είναι άγνωστο κι αυτό και παραξενευτείς πάλι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ta onomata se peiraksan esena h' auto pou ginetai ta teleutaia xronia edw?? einai to koino mustiko olwn mas... an eisai apo tis ekseraiseis, tote mpravo sou!! mpravo kai se autous pou pigainoun sta bitola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το οτι δεν πηγαινεις εσυ ή καποιοι φιλοι σου δεν σημαινει δεν πανε ολοι οι εμποροι. το θεμα δεν ειναι ηθικο, αλλα καθαρα οικονομικο. κι εγω γνωριζω εμπορους που πηγαινουν 2 φορες την εβδομαδα και ψωνιζουν τα παντα για το σπιτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 10:10 π.μ. ase ta logia kai kane praksis. alios eisai sikofantis kai laspologos... i tous prostayeis....ola koufia logia xoris apodiksis...an ta exeis ola ayta giati den ta bgazeis sthn fora,,, e??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 11:56 π.μ. σιγα ρε ευπ!! και τι τα κρατας και δεν μας τα δειχνεις? συλογη τα κανεισ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή