Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο Χρ.Ναούμ για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας


Τοποθέτηση Ναούμ Χρήστου στο Περ. Συμβούλιο 1/11/2011:

Κύριε Πρόεδρε
Αγαπητοί συνάδελφοί
Θέλω και εγώ με την σειρά μου να καλωσορίσω τους συμπολίτες μας των οποίων η παρουσία  καταδεικνύει την σπουδαιότητα του θέματος που συζητάμε και την αγωνία τους για το αύριο, αφήσανε τις δουλειές για να παραβρεθούν στην σημερινή συζήτηση, για ένα ζήτημα που όφειλε η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας να είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους και με όλους τους εμπλεκόμενους καταβάλλοντας προσπάθειες επίλυσης  και να μας φέρει μία πρόταση πέρα του τυπικού της γνωμοδότησης της Μ.Π.Ε.
Περιμένατε να έρθει η 28 Οκτώβρη για να πάτε και να δείτε το πρόβλημα, ο λαός μας σας εξέλεξε για να είστε κοντά στα προβλήματα και όχι πίσω από τις πόρτες.
Η κοινωνία της περιφέρειας, σας εμπιστεύτηκε για να είστε δίπλα της - να την εκπροσωπείτε  – να έχετε θέση και να είστε αρωγοί στο όποιο πρόβλημα και όχι να το μεταβιβάζετε κεντρική διοίκηση.
Σήμερα συζητάμε το θέμα της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων της δραστηριότητας των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας εκμετάλλευσης αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων και δεν γνωρίζω αν έχει παρέλθει η χρονική διορία των 35 ημερών που  έθεσε το ΥΠΕΚΑ για να αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς δηλαδή τα τοπικά συμβούλια, ο δήμος και η περιφέρεια, ίσως αυτή σιωπή θεωρηθεί συναίνεση από το υπουργείο όπως αναφέρει το  εν λόγω έγγραφο και ότι οι τοπικοί φορείς αποδέχονται την Μ.Π.Ε, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες.
Θα μπορούσε κάποιος να πει και έτσι είναι εμείς απλά γνωμοδοτούμε άλλοι παίρνουν τις οριστικές αποφάσεις μεταβιβάζοντας το μπαλάκι ως συνήθως κάνετε σε άλλους, όμως κατ’ εμέ το ανωτέρω θέμα έχει τις δικές του διαστάσεις και πρέπει να βρεθεί άμεσα η λύση.
Από την μία η λειτουργία του ορυχείου είναι καθοριστική για την συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης, ταυτόχρονα απασχολεί αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας  σε άμεση η έμμεση συνεργασία (πάνω από 600 σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας) .
Και από την άλλη οι αρνητικές αποφάσεις των τοπικών διαμερισμάτων Μελίτης – Αχλάδας – Σκοπού, η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας, η θέση των κατοίκων (ιδιοκτητών) ως προς τον τρόπο και το τίμημα αποζημίωσης τους και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος (οι δύο τρύπες από προηγούμενες δραστηριότητες).
Άποψη μου είναι ότι  πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να συνεχίσει το ορυχείο την λειτουργία του μέσα από μία διαδικασία συναίνεσης με τους κατοίκους.
Έχω πει πολλές φορές ότι μέσα από κεντρικούς περιφερειακούς σχεδιασμούς - διαβούλευσης μπορούμε να δίνουμε τις λύσεις διότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενέργεια στη περιοχή μας συμβάλλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και όχι μόνο.
Στη γεωγραφική ενότητα Φλώρινας υπάρχουν άλλα τρία ανενεργά ορυχεία      (Βεγόρα – Κλειδί – Βεύη) στο ένα εκ των οποίων (Βεύη) καίγεται εδώ και πολλά χρόνια ο λιγνίτης δηλαδή ο δημόσιος πλούτος της χώρας πέρα από τις εκάστοτε πολιτικές υποσχέσεις για λειτουργία των.
Η περιοχή μας βάλλεται από την ανεργία όσο καμία άλλη, οι επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά ελάχιστες, η οικονομική κατάσταση των κατοίκων τραγική προοπτικές παρά πολύ λίγες, κάποιοι θα αναγκαστούν να αφήσουν το τόπο τους, το βιός τους  προκειμένου να λειτουργήσει το ορυχείο.
Προτείνω ανάληψη  πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα, μην περιμένουμε από άλλους να δώσουν λύσεις στα δικά μας προβλήματα.
Οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν το δυνατόν συντομότερα και αυτό το λέω διότι πιστεύω μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με την εγγύηση των θεσμών μπορεί να υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
Ζητήματα όπως ο χρόνος, ο τρόπος, το ανταποδοτικό τίμημα αποζημίωσης, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι θέσεις εργασίας , η βιωσιμότητα - συνέπεια της επιχείρησης, ο χώρος και ο τρόπος μετεγκατάστασης αν χρειαστεί, οι διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου όπως και κάποια άλλα που τα γνωρίζουν καλύτερα οι εμπλεκόμενοι , πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Για αυτό προτείνω την σύσταση επιτροπής, που θα ασχοληθεί άμεσα με τα ανωτέρω και θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης,  αποτελούμενη από:
  1. Εκπροσώπους της τοπικής – δημοτικής – περιφερειακής διοίκησης.
  2. Εκπροσώπους πληττομένων.
  3. Εκπροσώπους τοπικών περιβαντολογικών συλλόγων.
  4. Εκπρόσωπο ΔΕΗ.
  5. Εργατικό Κέντρο Φλώρινας (σωματεία ορυχείων).
  6. Εκπρόσωπο Ορυχείων.
Ναούμ Χρήστος
Περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού
αρχή – ζούμε Μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου