Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αγκαλιά με τα σκουπίδια..!


Οι πρόεδροι των Δασικών  Συνεταιρισμών του Νομού Φλώρινας συναντήθηκαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών προκειμένου να αποφασίσουν
για την από κοινού εκμετάλλευση των συστάδων που θα ξυλευθούν το 2012. Επειδή όμως η τελική συνεννόηση  απαιτούσε την παράταση της σύσκεψης, πέραν του ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών, χρειάστηκε να μεταφερθούν στο διάδρομο του κτηρίου και αντί γραφείου να χρησιμοποιήσουν κάδους απορριμάτων.  



3 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά ένα ζήτημα, το ΠΩΣ θα εφαρμοστεί μελλοντικά το νέο μοντέλο – σφικτής πολιτικής από πλευράς Δ/νσης Δασών Φλώρινας, και θα αφορά όλες τις παραμέτρους, και συμπεριφορές των επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται τις δασικές εκτάσεις στην περιοχή μας.
    Όλοι μας λίγο πολύ ως απλοί περιηγητές στα δάση μας αυτό που παρατηρούμαι, και αντιλαμβανόμαστε τόσα χρόνια, είναι τα πεταμένα Βιομηχανικά επαγγελματικά σκουπίδια (Μπιτόνια με λάδια μηχανής για αλυσοπρίονα, πεταμένες σόμπες, ψυγεία, διάφορα πετρελαιοειδή, πλαστικά μπουκάλια, κονσέρβες….)τα οποία τα εναποθέτουν σε πρόχειρες χωματερές μέσα στα ρυάκια και στις ρεματιές.
    Η πολιτική της Δ/νσης Δασών Φλώρινας από ότι πληροφορούμε «τρίζει τα δόντια», καθώς επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες, ενώ υπάρχουν και σημαντικά χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες.
    Η υπόθεση εκμετάλλευσης των Δασών δεν ανήκει μόνο στην κατά τα άλλα πολύπαθη επαγγελματική ομάδα των ξυλοκόπων και όσων ασχολούνται με τα Δασικά προϊόντα.. Ανήκει και σε όλους εμάς, διότι και εμείς είμαστε αποδέκτες ενός οπτικού φαινομένου, ιδιαίτερα μετά την δραστηριότητα των εκμεταλλεύσεων, ενός τοπίου στο οποίο τα δέντρα έχουν χαθεί και ξεπροβάλλουν όλες οι αρνητικές συνήθειες των ανθρώπων.
    Άρα θα θεωρήσω ότι η πολιτική της Δ/νσης Δασών που έχει να κάνει με ο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ανθρώπων που ανήκουν στους Δασικούς Συνεταιρισμούς ξεκινά μέσα από την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.
    Να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι για να εναποθέτουμε τα διάφορα σκουπίδια που παράγομαι .

    Υ.Γ Νιώθω πραγματικά μεγάλο σεβασμό στην επαγγελματική ομάδα των ξυλοκόπων και καρβουνιάρηδων διότι προέρχομαι από οικογένεια και από ανθρώπους που ήταν κοντά στο δάσος και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν διαχειριστήκαμε δασικές εκτάσεις στην περιοχή του Βιτσίου.

    Ταμουτσέλης Νίκος.
    Εικαστικός
    Πρόεδρος του ΦΟΟΦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καταντημα καιτην παραδεκτη κατασταση στο συναταιρισμου του χωριου σου την γνωρίζεις, αγαπητε Νικόλα; Καλα τα ωραια περισπουδαστα κειμενα στην πραξη χρειεαζεται η αποδειξη. Ανελαβε Πρεοεδρος του Δασικου Συνεταιρισμου Δροσοπηγης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Υδρουσιώτη το κείμενο μου έχει συγκεκριμένη αναφορά, και δεν είναι τόσο περισπούδαστο κείμενο όσο το αναφέρεις. Έτσι είναι όπως τα περιγράφω, τα σκουπίδια στο βουνό είναι σκουπίδια, και οι συνήθειες- συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν. Απλώς τα βήματα μου και η ματιά μου στο βουνό φθάνουν μέχρι εκεί. Μέχρι στα σημεία που μπορώ εγώ άποψη. Φυσικά συμπεριλαμβάνω σε αυτήν την τοποθέτηση και τις συμπεριφορές στο θέμα διαχείρισης εργασιών - σκουπιδιών, ΚΑΙ των προσώπων του Δασικού Συνεταιρισμού Δροσοπηγής.

    Επειδή όμως, το θέμα που άνοιξες δεν είναι τόσο επιφανειακό, όσο τα σκουπίδια, και τα ίχνη που αφήνουν οι επαγγελματίες, με βάζεις να βουτήξω σε συρτάρια και να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο, το οποίο, (από την αρχή της ιδρύσεως με την αγορά των εκτάσεων Μπελκαμένης 1840 και Ελατιάς 1907 από τους Οθωμανούς Αγάδες τα δύο αδέλφια, ) αποτελούσε το ακρογωνιαίο λίθο στην πορεία των Δροσοπηγιώτων.
    Ο Δασικός συνεταιρισμός ανέκαθεν ήταν ο μοχλός εξέλιξης, προόδου, σημείο αναφοράς, και ευημερίας για την εικόνα του χωριού, και της παράλληλης προόδου των κατοίκων, μέσα από την ορθολογική εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων.
    Ίδια πολιτική πιστεύω υπάρχει για να λειτουργεί και στους υπόλοιπους Δασικούς Συνεταιρισμούς που αναπτύχθηκαν στη πορεία στην περιοχή μας.

    Όσο για τα «χάλια», δεν γνωρίζω τι ακριβώς θέλεις να πεις, ( Χάλια εννοείς στα οικονομικά, χάλια στην πολιτική διαχείριση και στους διακανονισμούς, χάλια στην διανομή με τα ξύλα, χάλια στους ελέγχους, χάλια που δεν μπορεί να αποδοθεί το αντισταθμιστικό όφελος, χάλια διότι ο Δασικός Συνεταιρισμός δεν συμμετέχει σε διαδικασίες ανάδειξης και άλλων προσώπων, χάλια διότι δεν αποτελεί το μοχλό πίεσης για την ανάπτυξη του χωριού, χάλια διότι αφήνει πολλά σκουπίδια, χάλια διότι δεν μπορεί να ελεγχθεί, χάλια ότι κάνει σωστά την δουλειά του και δεν κλέβει ).
    Λοιπόν πολλά μπορούμε να καταθέσουμε και να συζητήσουμε φθάνει να βάλουμε ένα πήχη. Θα πρέπει να βρούμε ένα Δασικό Συνεταιρισμό της Φλώρινας ο οποίος θα αποτελέσει το ΠΡΟΤΥΠΟ για να μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα.
    Αυτό όμως που έχω να προσθέσω για τα όποια χάλια έχει ένας Χ, Ψ, συνεταιρισμός ευθύνη έχουν οι διαχειριστές, τα μέλη και όλοι ΕΜΕΙΣ που ψηφίζουμε και έχουμε μερίδια.

    Νίκος Ταμουτσέλης
    Εικαστικός
    Πρόεδρος του ΦΟΟΦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή