Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

100 χρόνια παρουσίας των Μοναστηριωτών στη Θεσσαλονίκη


Στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 4 Μαρτίου την Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι Πελαγόνες της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν, ανάμεσα σε συντοπίτες και φίλους, την 100χρονη  παρουσία τους στην πόλη. Μετά από ένα  σύντομο οδοιπορικό στην ιστορία της περιοχής και του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ «Η Καρτερία» που παρουσίασε η Πρόεδρος του 

κα Βιολέττα Παπαθανασίου, με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κεντρικός ομιλητής (Μοναστηριώτης στην καταγωγή και διακεκριμένος πανεπιστημιακός) κος Περικλής Μήτκας σκιαγράφησε γλαφυρά την ζωή και το έργο Πελαγόνων που σημάδεψαν με την παρουσία τους την ιστορία του  Ελληνισμού.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι  κος  Μάρκος  Τριπολιτάκης περιέγραψε την  δράση του Συνδέσμου  στην  σημερινή  Πελαγονία ενώ, σε ένα  φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, η τελετή έκλεισε με τη βράβευση των προέδρων του Συνδέσμου από την ίδρυση του (Αριστοτέλης Ματλής, Ναούμ Μπαμπατάκας, Θωμάς Κέντρος, Πάρης Ζώγας, Πέτρος Νίτσας και Δημήτρης Ζάρρος).
Την εκδήλωση χαιρέτησε ως εκπρόσωπος του Δημάρχου αλλά και Μοναστηριώτης στην καταγωγή, ο αντιδήμαρχος Κώστας Ζέρβας ο οποίος και εξήγγειλε την πρόθεση του Δήμου για τη δημιουργία πάρκου Μοναστηριωτών.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα «Η Πελαγονία» κ.Ευγένιος Ριστέφσκι με αντιπροσωπεία μελών προσέφερε στην «Καρτερία» την εικόνα της Παναγίας της Πελαγονίτισσας. Με την παρουσία τους τίμησαν τον πατροπαράδοτο εορτασμό πολλοί  βουλευτές της πόλης, διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων και συνδέσμων και πλήθος κόσμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου