Σάββατο 21 Απριλίου 2012

"και ξημερώνοντας μέρα κακή"


Η 21η Απριλίου με κάνει να προβληματίζομαι για πώς αντιδρά μια κοινωνία σε περιόδους κρίσης.
Η δεκαετία του 60’ ήταν η πλέον ταραγμένη περίοδος για την Ελλάδα. Τις εκλογές «βίας-νοθείας» ακολούθησαν, οι δολοφονίες Λαμπράκη και Πέτρουλα, τα Ιουλιανά και οι συνεχείς αλλαγές στην κυβέρνηση. Όλα αυτά συνέβαιναν μέσα σε 

κλήμα σκληρής τρομοκρατίας, παρασκηνίου, αμερικάνικης επιρροής, με την ελληνική κοινωνία εξαθλιωμένη από τη φτώχεια και «ξεκληρισμένη» από τη μετανάστευση.
Την κρίση αυτή ήρθε να αντιμετωπίσει τον Απρίλη του 67’ «η μόνη ουδετέρα δύναμις» στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας. Ε βέβαια, αφού όλοι οι πολιτικοί ήταν διεφθαρμένοι κι έφεραν την κατάσταση σε τέτοιο σημείο η αλλαγή έπρεπε να έρθει από τους αδιάφθορους πατριώτες, συνταγματάρχες.
Η συνέχεια είναι γνωστή, μία φρικτή για τη χώρα επταετία σε καθεστώς φασισμού, με φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες και δολοφονίες σε βάρος αντιφρονούντων. Ο φόβος κυρίαρχος, λογοκρισία και μια Ελλάδα έρμαιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ συνέθεταν το σκηνικό της περιόδου της χούντας.
Σήμερα βιώνουμε άλλη μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Ακόμη μία φορά το πολιτικό γίγνεσθαι, στο σύνολό του, τυγχάνει της αμφισβήτησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Τα συνθήματα για τη Βουλή βρίσκονται στο στόμα αγανακτισμένων και το facebook γεμίζει με γελοιογραφίες του κοινοβουλίου και άνευ πολιτικής ουσίας συνθήματα περί τριακοσίων.
Στην πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, πληγωμένη για ακόμη μία φορά βγαίνει η Δημοκρατία. Οι υπεύθυνοι της κατάστασης αφήνουν ξανά της ευθύνες να διαχέονται σε όλο το πολιτικό σύστημα, μέσα από έναν απίστευτο  μηχανισμό προπαγάνδας και κατεύθυνσης στη συνολική απαξίωση των θεσμών.
Πίστευα ότι η ελληνική κοινωνία είναι έμπειρη από το παρελθόν και στην κρίσιμη στιγμή θα δείξει αντανακλαστικά. Όσο περνά όμως ο καιρός και βλέποντας ακραία στοιχεία να αναδύονται πάλι,   η σιγουριά γίνεται αησυχία. Γι’ αυτό έγραψα σήμερα.
Σαν επίλογο μία φράση-μήνυμα: «μην είστε κοπάδι… η ελευθερία περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον» Αλέκος Παναγούλης
Καλπάκης Στέργιος

7 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου φίλε αν και έχω διαφωνήσει μαζί σου στο παρελθόν, στάθηκα στο κείμενό σου και δυστυχώς είσαι ο μοναδικός που σχολιάζει τη σημερινή μαύρη επέτειο. Εγώ δε θα αναφερθώ στο παρελθόν αλλά θα επισημάνω το παρόν και το σκληρό αύριο που μας εξασφάλισαν τα κόμματα και τα πρόσωπα που μας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτοί λοιπόν που με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα με την αναξιοκρατία, το άνομο πλουτισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τέλος τον ασύστολο δανεισμό κυρίως για προσωπική ή κομματική εξυπηρέτιση που μαζί με τη μίζα, το εθνικό μας σπόρ, μας εξαθλιώνει οικονομικά. Όμως νομίζω πως το χειρότερο είναι ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και διάφοροι παρατρεχάμενοι αλλά και τα ΜΜΕ με τον βρώμικο ρόλο τους, σπρώχνουν τους αφελείς ψηφοφόρους που είναι δικαιολογημενα οργισμένοι, σε ακροδεξιές ακόμη και ναζιστικές επιλογές και αυτό είναι τουλάχιστον θλιβερό. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι είναι καθήκον,πλέον κάθε σοβαρού πολίτη να τιμωρήσει τους υπαίτιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΟΥ; ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ; ΜΆΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΡΗΤΟ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όλα φταίει η κακιά γριά,η χούντα.Για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους,για το μνημόνιο,για τους φαταούλες της γενιάς του Πολυτεχνείου,για τα αίσχη στα πανεπιστήμια με το περίφημο άσυλο της ασυδοσίας το οποίο υπερασπίστηκε στην ομιλία του στην πλατεία Φλωρίνης προ καιρού ο κ.Καλπάκης,για το νεποτισμό,για το τσοχατζοπούλειο άγος,για το Τσοβόλα δωστα όλα,για τα δωράκια στους εαυτούς τους των Μαυράκηδων της ΔΕΗ,για τον εθνομηδενισμό,για τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της Ιστορίας,για,για,για...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα λειτουργούσαν καλά όσο το διεφθερμένο σύστημα λειτουργούσε.
      Επειδή όλο έχουν όνομα θα ήθελα όταν κάνουμε κριτική να μιλάμε επώνυμα. Αν έχουμε το θάρρος.
      Γενικόλογες κριτικές μας κατατάσσουν στην κατηγορία του μαϊντανού.Ο λαικισμός και ο αυριανισμός παραφυλάει.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Στέργιο μην κολλάς στις ανοησίες 5 άσχετων! Συνέχισε τη δουλειά κάτω και μεις σε στηρίζουμε σκληρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είμαστε κοπάδι όσο ο dady έχει money

    ΑπάντησηΔιαγραφή