Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Απάντηση της Διευθύντριας του ΤΕΙ στην ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα την Έξωση σπουδαστών από τις Εστίες στο ΤΕΙ Φλώρινας


Με αφορμή την επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α για την υποτιθέμενη έξωση των φοιτητών από τις εστίες του ΤΕΙ ΔΜ στο Παράρτημα της Φλώρινας ας μου επιτραπεί η αποκατάσταση της αλήθειας:

Η κατανομή των κλινών σε δικαιούχους φοιτητές της φοιτητικής Εστίας  του ΤΕΙ ΔΜ στο Παράρτημα της Φλώρινας γίνεται σε ετήσια βάση (κανονισμός λειτουργίας) και αφορά τους φοιτητές που διανύουν μέχρι και το 8ο εξάμηνο των Σπουδών τους. Οι φοιτητές-ένοικοι της Εστίας γνωρίζουν ότι η επιλογή γίνεται σε ετήσια βάση, από την αρχή που καθίστανται δικαιούχοι και σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που έχει θέσει η Πολιτεία για τη μοριοδότηση τους. Το 30% των κλινών διατίθεται σε πρωτοετείς φοιτητές. Η προκήρυξη κι εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις κλίνες /δωμάτια της φοιτητικής εστίας του Παραρτήματος της Φλώρινας γίνεται κάθε Μάιο για τους φοιτητές που διανύουν τα εξάμηνα 3ο έως και 8οΗ ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται περί τα τέλη Ιουνίου, ώστε όλοι οι υποψήφιοι, επιτυχόντες και μη, να γνωρίζουν και να μπορούν να προγραμματίσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος ακολουθήθηκε η παραπάνω διαδικασία. Όμως φέτος όπως γνωρίζουμε όλοι μας, οι οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικογένειας έχουν αλλάξει δραματικά. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ζήτησης δωματίου/κλίνης στη φοιτητική εστία, ακόμη κι από φοιτητές που τα προηγούμενα χρόνια πορεύονταν με την επιδότηση ενοικίου από την Ελληνική Πολιτεία. Μερικοί εκ των ενοίκων των προηγούμενων ετών, λόγω του εισοδήματος τους και των κοινωνικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη, δεν βρέθηκαν σε επιτυχή σειρά κατάταξης. Ακόμη κάποιοι από αυτούς έχουν ξεπεράσει το 8ο εξάμηνο Σπουδών και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Εστίας δε δικαιούνται πλέον να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης των δικαιούχων. Όμως κάποιοι εξ αυτών και εξ ιδίων συμφερόντων, πολύ βολικά, ξέχασαν τον κανονισμό λειτουργίας της φοιτητικής εστίας και παραπλάνησαν την κοινή γνώμη προσδοκώντας σε προσωπικά οφέλη. Κανένας φοιτητής δεν εκδιώχθηκε μεσούσης της εξεταστικής περιόδου, διότι πολύ απλά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αφορούσε στους δικαιούχους της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013, που ξεκινά τον Οκτώβρη του 2012. Έως τότε, τα δωμάτια παραμένουν στη διάθεση των φοιτητών που είχαν επιλεγεί για το ακαδ. έτος 2011-2012.
Δυστυχώς τα νέα οικονομικά δεδομένα πλήττουν όλη την ελληνική κοινωνία. Η πλειονότητα των φοιτητών αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στην πορεία των σπουδών τους. Πόσο δίκαιο θα ήταν εκ μέρους του Γραφείου Σίτισης-Στέγασης της Σχολής να μη δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές μας να διεκδικήσουν μία θέση στη φοιτητική εστία; Και πόσο δίκαιο θα ήταν αν αγνοούνταν η σειρά κατάταξης; Δεν θα κατηγορούμασταν για μεροληψία και άνιση μεταχείριση;
Η Διευθύντρια του Παραρτήματος Φλώρινας
Δρ. Παρασκευή Μητλιάγκα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου