Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια εμφανίστηκε στα βαλκάνια ένα πολιτικό κράτος χωρίς τα παραδοσιακά εθνικά, ιστορικά και κοινωνικά ερείσματα που οδήγησε σε τοπικό εθνικό πρόβλημα, το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα. Οι κύριες
εμπλεκόμενες πλευρές αποτελούν η Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων και δευτερεύουσες η Σερβία και η Αλβανία. Τα δύσκολα προβλήματα έχουν απλές λύσεις που όμως απαιτούν φαντασία και δημιουργικότητα για να εξευρεθούν. Χωρίς να αναφερθώ σε "διαγνωστική" ανάλυση του θέματος προχωρώ απευθείας σε πρόταση θεραπείας του.
Η λύση είναι η διάλυση του κράτους των Σκοπίων και ο διαμοιρασμός του εδάφους του στα κράτη της Σερβίας και της Αλβανίας, όπως απαιτούν τα φυσικά, γενετικά και πολιτιστικά δεδομένα. Η εξέλιξη αυτή θα εξαλείψει δια παντός πολιτικές ασάφειες, θα εξασφαλίσει αέναη σταθερότητα στην περιοχή και θα ανοίξει το δρόμο για ισχυροποίηση της Ελλάδας και των γειτόνων της στον κόσμο. Αυτό αποτέλεσε την πρώτη και τελευταία σοβαρή πρόταση επίλυσης μέχρι σήμερα, καθώς από τη στιγμή της διάσπασης της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι διπλωματικές και μυστικές υπηρεσίες της νεοσύστατης Σερβίας και της Ελλάδας είχαν ετοιμάσει σχέδιο που προέβλεπε τον διαμοιρασμό της περιοχής μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει επίσης ένα μερίδιο. Η διασπαστική και διαβλητική επιρροή της διεθνούς πολιτικής όμως, όχι μόνο απέτρεψε οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά επέβαλε την ίδρυση του πολιτικού σχηματισμού των Σκοπίων και ταυτόχρονα αποδεκάτισε τις Σερβική δημοκρατία με έναν εμφύλιο πόλεμο.
Οι ιστορικές, εθνικές και πολιτιστικές συνθήκες όμως συνεχίζουν να καταδεικνύουν τη λύση της διάσπασης ως μοναδική φυσικά εκπορευόμενη οδό, αν μάλιστα η περιοχή αφεθεί στα χέρια των πολιτών, η διάλυση θα επέλθει άμεσα και ειρηνικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η συνορρεύουσα με την Αλβανία περιοχή που εκτείνεται από την πόλη της Στρούγκας μέχρι το Τέτοβο, ίση περίπου με το 20-25% της επιφάνειας της χώρας, διατηρεί πλειοψηφία αλβανών κατοίκων που αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον και συνεπώς ανήκει φυσικά στην Αλβανία. Η υπόλοιπη χώρα είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με αυτή της Σερβίας: ίδια γενετικά, ψυχολογικά, πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά και εθνικά χαρακτηριστικά και σχεδόν ίδια γλώσσα. Ο ίδιος ο λαός των Σκοπίων μάλιστα, κατανοεί ότι τα όποια ερείσματα του κράτους του είναι σαθρά, παράλογα και έξωθεν επιβεβλημένα, αλλά λόγω της οικονομικής του ανέχειας επιλέγει να τα ενισχύει για να λαμβάνει μια εφήμερη υλική ανταμοιβή που πιστεύει ότι θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία από τον χωρισμό περιοχών και λαών, αλλά πάντα η συνένωση μεταξύ ομοίων έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ισχυρός και έξυπνος είναι αυτός που ενώνεται με άλλους, με παραδείγματα τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ όσοι διασπάστηκαν καταδικάστηκαν στη σκλαβιά του εαυτού τους. Η ενίσχυση της Σερβίας και της Αλβανίας, με την ευλογία της Ελλάδας, θα εξασφαλίσει για πολλά χρόνια την ευημερία στην περιοχή μην αφήνοντας ευκαιρίες σε πονηρούς εκμεταλλευτές. Αρκεί η κατάσταση να αφεθεί στη φυσική της εξέλιξη και τα υπόλοιπα είναι γραφειοκρατία. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να απαντηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα που δυστυχώς ενυπάρχει σε όλον τον πλανήτη και εκφράζεται : Ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνήτης;
To λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα δεν γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια στη ΦΥΡΟΜ,όπως λέει ο τάδε πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έκλεψαν από τη Βουλγαρία, όπως έκλεψαν και τη γλώσσα και την ιστορία και της Βουλγαρίας.
Οταν έγινε το βουλγαρικό ιλιντεν δεν υπήρχαν (τρτσε λαζε,τιτο μπρατσκο) σκοπιανοί.
Τέλος,Η σχέση με την Σερβία (πλην μειονότητας Σερβικής που υπάρχει ακόμα)ήταν σχέση διοικητική και εκκλησιαστική. Οι Σκοπιανοί φυλάκισαν τον Σέρβο επίσκοπο ΦΥΡΟΜ Βησσαρίωνα και κρύβουν τις σερβικές παραδόσεις. Αλλάξαν ακόμα και το ΤΙΤΟ ΒΕΛΛΕΣ και το κάναν σκέτο ΒΕΛΕΣ.
Τα Σκόπια είναι μια μικρή αντιγραφή του Βελιγραδλιου, σε παλιό Αλβανικό-Δαρδανικό έδαφος.
Ομως η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφια των σλάβων των Σκοπίων είναι ΕΘΝΙΚΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ και μιλούν την ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
Οι σκοπιανοί τρέμουν ένα δημοψήφισμα για γλώσσα, εθνικότητα,εκκλησία, με συνυποψήφιες τις βουλγαρικές, σερβικές,αλβανικές, ελληνικές.
Εχουν ένα ψευδεπίγραφο μονοϋποψήφιο δημοψήφισμα γεωγραφικό, που μόλις φυσήξει ο πρώτος βαλκανικός άνεμος θα διαλυθεί,στα εξ ων συνετέθη.
Μόνη περίπτωση να μεινουν ως κράτος είναι να αναγνωριστούν ως όντως πολυεθνικό, με ονομασία του τύπο Nότιος Αλβανοσλαβία-Βουλγαροβίνη(περιοχή βουλγάρων):
YGO ALBANOSLAVIA-BOYLGAROVINA.
Οι γύρω βαλκανικές χώρες, μόλις μπουν κι αυτές σε ΝΑΤΟ,ΕΟΚ , αυτές πρώτες θα βάζουν βέτο.
ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΔιαγραφήΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΧΑΡΔΑΒΕΛΟΛΙΑΝΗΔΕΣ
Δεν υπάρχει πια μοναδικός κυβερνήτης στη γη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύμπρι σόμο.Υπάρχει, τώρα πια, μόνο ισορροπία των κινο-ρωσο-ισλαμ που ανεβαίνει και των ιδιωτών των Ηπα από την άλλη που κυνηγάνε τα κράτη τους και την Ευρώπη. Τους μείναν και μερικοί γραφικοί να τους ανάγουν ακόμα σε ντεμεκ μυστήρια φόβητρα.
Έλεος... γιατί γράφετε χωρίς να γνωρίζετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι να ’ ναι το άρθρο…
Σωστός ο Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2012 12:09 μ.μ.
το κείμενο σου αντικατροπτίζει την σίγοπυρη μελλοντικά κατάσταση στα σκόπια.Η μόνη παράλειψη σου είναι ότι μεγάλος αριθμός των σκοπιών πέρα απο τους αλβανούς και σλαβο-σερβογενείς είναι εθνικά βούλγαροι ειδικά στις ανατολικές επαρχίες συνορέυουσες με το πιρίν και αρκετοί πιό προνοητικοί στα σκόπια προμηθεύτηκαν εγκαίρως βουλγαρικά διαβατήρια .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκ παραδρομής παρέλειψα να το αναφέρω. Όπου "Αλβανία και Σερβία" να γραφεί "Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γράφων
Λίγο μεγάλη παράληψη δεν είναι;
ΔιαγραφήΌπως λέει και κάποιος από πάνω, αν δεν γνωρίζετε καλύτερα να μην γράφετε.
Πολλοί σχολιαστές έχουν την τάση, να αναλύουν, απλουστευμένα και με σκόρπια στοιχεία, σοβαρά ιστορικά θέματα, τα οποία, μάλιστα, θεωρούν απλά και προτείνουν λύσεις από το τσεπάκι τους, στη στιγμή.Ο πρώτος σχολιαστής, μετά από τον αρθρογράφο,θέτει υπόψη των αναγνωστών, ενδεικτικά ιστορικά στοιχεία και όπως φαίνεται κατέχει το θέμα σε βάθος και με σεβαστό χρονικό ορίζοντα, κάτι που είναι πρωταρχικά αναγκαίο για την παράθεση και ανάλυση ιστορικών θεμάτων.Ο κ. Τσούκας με προβλημάτισε και με το προηγούμενό του άρθρο "Μετέωρη πόλη" -άν θυμάμαι καλά και ειδικότερα με την περικοπή εκείνη,όπου προέβλεπε με πρόχειρη και αβασάνιστη εκτίμηση την κατάληξη της Φλώρινας σε ξένα χέρια, σε μια ενδεχόμενη κρίση. Νομίζω χρειάζεται ψυχραιμία και δεν πρέπει να μας παρασύρει η φόρα για την παράθεση των προσωπικών μας απόψεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς διαλυθούν και ας ενωθούν με όποιον θέλουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς δικαιούμαστε ως Ελλάδα τα εδάφη από Αχρίδα μέχρι Κρούσεβο και προ πάντων το Μοναστήρι!..τα υπόλοιπα χάρισμα στο οποιονδήποτε με την προϋπόθεση οτι οι Βούλγαροι να πάρουν τα λιγότερα και να μη συνορεύουν με εμάς!
Εάν δεν διαλυθούν...το δικαιότερο ως προς την ονομασία του κράτους είναι BALCANIA-Μπαλκανία το πολύ πολύ Δαρδανία!! ....και καθάρισαν οι κάτοικοι της περιοχής με το όνομα!
Τους Σκοπιανούς.. πρέπει να τους βοηθήσουμε να διαλυθούν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, καλά.....Ζήστε όλοι σας τον μύθο σας, με τους "ευσεβείς πόθους" σας. Οσονούπω θα δείτε....
ΑπάντησηΔιαγραφή