Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Συμβουλές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης


Το δίκτυο των Ελληνικών Καταναλωτικών Οργανώσεων λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους καταναλωτές σε κάθε χρονική περίοδο επιθυμεί να τους συμβουλεύσει  και να τους ενημερώσει για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Λόγω της αναγκαιότητας αυτού του αγαθού και της σημαντικής δαπάνης που καταβάλλεται από κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, το δ-Ε.ΚΑΤ.Ο. τονίζει τις παγίδες που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια αγορά και προειδοποιεί τους καταναλωτές να λάβουν μέτρα  αυτοπροστασίας. Συγκεκριμένα παραθέτουμε τους παρακάτω τρόπους αυτοπροστασίας των αγοραστών και συμβουλεύουμε:
1. Έρευνα για την επιλογή αξιόπιστης εταιρίας σχετικά με ποιότητα - τιμή
2. Προσοχή κατά την παράδοση – παραλαβή.  Το ποσό που πληρώνεται αντιστοιχεί
    στην ποσότητα που λαμβάνεται.
3. Η απόφαση είναι δική σας και τίποτα δεν σας δεσμεύει
Αναλυτικά:
1. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε συμφωνία αγοράς πετρελαίου και με δεδομένο  ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες πώλησης και διακίνησης είναι τεράστιος, κρίνεται πλέον απαραίτητη η έρευνα αγοράς για την πλέον αξιόπιστη επιλογή του προμηθευτή.  Καθοριστικός παράγοντας είναι το όνομα που κατέχει στην αγορά της πετρελαϊκής θέρμανσης σχετικά με την ποιότητα αλλά και την τιμή. Η νοθεία στα καύσιμα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο καταναλωτής, καθώς δεν είναι λίγοι οι πρατηριούχοι που με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικοί ώστε να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές.
Επίσης η διερεύνηση της αγοράς πρέπει να γίνεται πάντα σε σχέση και με την καθορισμένη τιμή από το κράτος η οποία όμως διαφοροποιείται από εταιρεία σε εταιρεία.
Τέλος, εκτός των παραπάνω κριτηρίων κατά τη διαδικασία επιλογής του προμηθευτή πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν μας την έγκαιρη και σωστή παράδοση, καθώς και αν ο προμηθευτής διαθέτει διαδικασίες ελέγχου των μεταφορέων του.  Δεν επιλέγουμε τον προμηθευτή μας μόνο για την άμεση και φιλική εξυπηρέτηση.
2. Η συνήθης διαδικασία παράδοσης πετρελαίου, είναι αυτή της παράδοσης με  βυτιοφόρο που τροφοδοτεί μεγάλο αριθμό οικογενειών σε κάθε πολυκατοικία. Η παράδοση του πετρελαίου ελέγχεται από μετρητή ο οποίος καταγράφει τα λίτρα που καθορίζουν την ποσότητα πετρελαίου και την τιμή που αντιστοιχεί σε αυτό. Τις περισσότερες φορές όμως παρουσιάζονται λάθη ή εσκεμμένα σφάλματα κατά τη διαδικασία.

Το δ-Ε.ΚΑΤ.Ο. προτείνει έναν εύκολο τρόπο ελέγχου:
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ:
Πολλαπλασιάζοντας τις τρεις διαστάσεις της δεξαμενής (μήκος – πλάτος – ύψος), βρίσκουμε τον όγκο της, τον οποίο διαιρούμε με το ύψος της δεξαμενής για να βρούμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό (πόντο) του μέτρου.
Προ της παραλαβής μετράμε σε ένα μέτρο (μεταλλικό ή πλαστικό και ποτέ με ξύλινο) πόσα εκατοστά πετρέλαιο περιέχονται στη δεξαμενή και τα σημειώνουμε στο δελτίο αποστολής της εταιρίας που συνεργαζόμαστε. Μετά την παραλαβή πετρελαίου αναμετράμε τα εκατοστά με τον ίδιο τρόπο και τα αφαιρούμε από τα αρχικά για να βρούμε τελικά πόσα εκατοστά πετρέλαιο πήραμε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα μεγέθη δεξαμενών:
Δεξαμενή 100Χ100 που χωρά 10 λίτρα ανά εκατοστό ύψους
Δεξαμενή 100Χ200 που χωρά 12 λίτρα ανά εκατοστό ύψους
Δεξαμενή 120Χ120 που χωρά 14,4 λίτρα ανά εκατοστό ύψους
Δεξαμενή 100Χ200 που χωρά 20 λίτρα ανά εκατοστό ύψους
Δεξαμενή 120Χ240 που χωρά 28.8 λίτρα ανά εκατοστό ύψους
Για τον ακριβή έλεγχο στην δεξαμενή πρέπει να προσέξουμε ώστε :
-κατά την προσμέτρηση το μέτρο να τοποθετείται κατακόρυφα και να ακουμπά στον πυθμένα
-περιμένετε 2-3 λεπτά μετά το τέλος της παράδοσης για να ηρεμήσει η επιφάνεια και μετά προχωρήστε στην επιμέτρηση
-ελέγξτε το περιεχόμενο του σωλήνα στάθμης να είναι όμοιο με το περιεχόμενο της δεξαμενής
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ:
-Ο μηχανισμός τροφοδότησης θα πρέπει να δουλεύει στο ρελαντί και ο δείκτης να είναι μηδενισμένος πριν από την παροχή του καυσίμου.
-Το περιεχόμενο της μάνικας πρέπει να αδειάσει όλο στην δεξαμενή και να μην γράφει ο μετρητής.
-Κατά την παράδοση να είστε παρόντες, ελέγχοντας παράλληλα τον μετρητή του βυτιοφόρου.
 Μια σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραλείπεται είναι:
- ο αφρός και η θερμοκρασία του πετρελαίου επηρεάζουν τον όγκο του.
- επειδή οι δεξαμενές παρουσιάζουν μικρή ή μεγάλη διόγκωση κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στη δεξαμενή θα περιέχεται υγρό 1-2 εκατοστά λιγότερο από τη ποσότητα που έχουμε αρχικά τοποθετήσει.
Η υπογραφή μιας σύμβασης προμήθειας πετρελαίου δεν είναι υποχρεωτικό να εκτελεστεί από αυτόν που την υπογράφει όταν αυτός βρει ευνοϊκότερους όρους, καλύτερες τιμές, ποιότητα και εξυπηρέτηση.

2 σχόλια:

  1. προφανώς κάποιος μας κανει πλάκα.

    Δυστυχώς ο μονος τον οποίο πρέπει να προσέχουμε αυτη την στιγμή γιατι μας εχει καρακλεψει ειναι το ίδιο το επίσημο "κράτος"..

    Τι να κλεψει και ο διανομέας, αντε καμμια 10ρια λίτρα αν του κατσει.. Ενω το κράτος.. παει να μας κλεψει την μιση δεξαμενή..

    ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή