Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Γνωρίζοντας το οικοσύστημα των Πρεσπών


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Μελίτης, στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία -  Δράσεις δια Βίου Μάθησης για τους Ενήλικες», οργάνωσε  τριήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στον Λαιμό Πρεσπών από την Παρασκευή 12/10/2012 έως την Κυριακή 14/10/2012. Το σεμινάριο, με τίτλο «Γνωρίζοντας το οικοσύστημα των Πρεσπών», 

απευθυνόταν σε 48 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπ/σης των Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Πιερίας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία, μέσα από εισηγήσεις, εργαστήρια και διαδρομές στη φύση, να γνωρίσουν καλύτερα το ευαίσθητο οικοσύστημα των Πρεσπών, την ιστορία και  την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Επίσης, ενημερώθηκαν για το ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις Πρέσπες, ενώ ήρθαν σε επαφή με διδακτικές προσεγγίσεις και τρόπους υλοποίησης σχετικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
Αφορμή για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η υλοποίηση από το ΚΠΕ Μελίτης σχολικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στην περιοχή των Πρεσπών από τη σχολική χρονιά 2011-2012. Στόχος των περιβαλλοντικών αυτών προγραμμάτων, όπως και του σεμιναρίου είναι η προβολή και ανάδειξη του οικοσυστήματος των Πρεσπών.
Αυτή την ιδιαιτερότητα του οικοσυστήματος των Πρεσπών παρουσίασε ο κ. Νίκος Νάνης, υπεύθυνος του ΚΠΕ Μελίτης, στην εισήγησή του κατά την έναρξη του σεμιναρίου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Χατζάρας Οδυσσέας, εκπρόσωπος του Δήμου Πρεσπών. Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Κεβρεκίδης, μέλος του ΚΠΕ Μελίτης παρουσίας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Μελίτης «Οι λίμνες πάνε σχολείο».
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Μελίτης θα ήθελε να ευχαριστήσει τους φορείς της περιοχής για τη θερμή φιλοξενία, την πρόθυμη συνεργασία και τη συμβολή τους στην πετυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Γιάννη Καζόγλου, επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου Πρεσπών, την κ. Λητώ Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, την κ. Αμαλία Τοπαλοπούλου, υπεύθυνη ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, την κ. Φωτεινή Βακιτσίδου, υπεύθυνη ενημέρωσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, τον κ. Στεργίου Νικόλαο, πρόεδρο του συνεταιρισμού φασολιών «Πελεκάνος» και την κ. Σοφία Ζουζέλη, εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών. Μέσα από τις εισηγήσεις τους, όχι μόνο μας ενημέρωσαν για το ρόλο των οργανώσεων
που εκπροσωπούν ,αλλά μας μετέδωσαν τις πολύτιμες γνώσεις τους και την αγάπη για τον τόπο τους.
Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν και ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Γρεβενών κ. Σίμος Ζήσης, όπως και ο υπεύθυνος  και το μέλος του ΚΠΕ Βελβεντού κ. Σαμαράς Κώστας και κ. Καραβίδα Μαρία αντίστοιχα, οι οποίοι παρουσίασαν τα προγράμμτα των Κέντρων τους. Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καστοριάς κ.  Ατζέμη Αναστασία και κ. Πισιώτη Ανδρομάχη για την παρουσίαση του εργαστηρίου «Λίμνη και λεκάνη απορροής, βιώσιμες διαχειριστικές πρακτικές», καθώς και στον υπεύθυνο του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου κ. Σπυράκη Σταύρο για την υλοποίηση του θεατρικού εργαστηρίου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Λιμνών μνήμες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου