Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Venalis Politicus…


Η διαφθορά είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που ταλανίζει όλες τις κοινωνίες. Στις μέρες μας η διαφθορά των πολιτικών έχει την τιμητική της, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη.
Οι πολίτες για το θέμα αυτό έχουν την εικόνα που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης, που πολλές φορές είναι παραμορφωμένη. Το ενδιαφέρον 

είναι να γνωρίζει κανείς τις απόψεις πολιτικών που ζουν εκ του σύνεγγυς τα δρώμενα του πολιτικού χώρου.
Μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τον Venalis Politicus (διεφθαρμένο πολιτικό) δίνει, με το ψευδώνυμο Brice de Tours σημαίνον στέλεχος της γαλλικής πολιτικής ζωής. Στο μικρό οδηγό πολιτικής διαφθοράς περιγράφει με καυστικό και εύθυμο τρόπο τις διαδικασίες των επιχειρήσεων διαφθοράς και τις οδηγίες προς τους διεφθαρμένους για την επιτυχία των δράσεών τους. Κατά το συγγραφέα, όλοι οι διεφθαρμένοι δεν έχουν την τιμή να γίνουν αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα διασχίσουν την πολιτική ζωή χωρίς ποτέ να τους ενοχλήσει κανείς, επειδή ήταν επιτήδειοι ή λιγότερο λαίμαργοι. Η επισήμανση του συγγραφέα προς τους εμπλεκόμενους πολιτικούς είναι σαφής: μια ανάκριση από το δικαστή είναι πάντα αναμενόμενη, γι’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσoυν σε οποιαδήποτε ερώτηση.
Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Brice de Tours τους εφοδιάζει με μερικές «συνετές» συμβουλές: α) μην αφήνετε το παραμικρό ίχνος, β) έχετε διακριτικότητα στο τηλέφωνο, γ) έχετε στη διάθεσή σας το όνομα ενός άσσου των δικηγορικών εδράνων και δ) είστε πάντοτε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας ανάκρισης. Για να γίνω πιο σαφής. Η έννοια του ίχνους περιλαμβάνει και την πληροφορική και για το λόγο αυτό συνιστά στους «ζωηρούς» να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους μόνο για DVD και παιχνίδια! Όσον αφορά στην επιλογή του δικηγόρου δεν πρέπει οι νομικές του γνώσεις να είναι το μοναδικό του πλεονέκτημα, στην κοινωνία της οθόνης, είναι απαραίτητο να κατέχει την τέχνη της σκηνοθεσίας. Στο αποκορύφωμα της δοκιμασίας τους οι εγκαλούμενοι δεν πρέπει να διστάσουν να επιταχύνουν τη διαδικασία ζητώντας οι ίδιοι να καταθέσουν για να επικαλεστούν την καλή τους πίστη. Έτσι θα κερδίσουν πόντους στα μάτια της κοινής γνώμης. Οι πεπειραμένοι της διαφθοράς, συνήθως, τα αρνούνται όλα! Και το αποκορύφωνα είναι ότι οι ίδιοι ή μέσω του δικηγόρου τους εκμεταλλεύονται ό,τι μικρόφωνο βρεθεί στο δρόμο τους. Ο συγγραφέας τους δίνει και μια επιπρόσθετη συμβουλή: να προσέξουν να μην μπερδέψουν τους τουρίστες με τους δημοσιογράφους!
Ο δόκιμος συγγραφέας μεταφέρει και το κλίμα που επικρατεί στα πηγαδάκια των πολιτικών. Σχόλια για τα πάντα με πλήρη ελευθερία και άνεση. Μόλις όμως ο λόγος στραφεί στο χρήμα τα στόματα κλείνουν… Τέλος, ο συγγραφέας δεν αφήνει ασχολίαστο το ρόλο των ΜΜΕ. Τα θεωρεί πολλαπλασιαστή της διαφθοράς των μικρών ψαριών, αφήνοντας τους καρχαρίες ανενόχλητους.
Το ερώτημα που αναδύεται είναι: έχουν μελετήσει τον οδηγό διαφθοράς οι πολιτικοί μας; Την απάντηση δεν θα τη μάθουμε, εκείνο όμως για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι ακολουθούν, οι περισσότεροι, τις προτροπές του.
Αναμένουμε την έκδοση του οδηγού της διαφθοράς, με βάση την ελληνική «ιδιαιτερότητα», με ψευδώνυμο ή όχι του συγγραφέα του…
Χρήστος Β. Μασσαλάς
Καθηγητής
π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγή: matrix24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου