Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

"Αδυνατούμε να δεχτούμε τους 700 φοιτητές από τη Φλώρινα", λέει ο πρύτανης του ΠA.ΜAK.


Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αδυνατεί να δεχτεί τους 700 φοιτητές και τους 20 διδάσκοντες του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας από τον ερχόμενο Οκτώβρη, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Εγνατίας, στη Θεσσαλονίκη. Το «καμπανάκι» κρούει η Σύγκλητος του ιδρύματος ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι χώροι.
Η Σύγκλητος συνεδρίασε εκτάκτως χθες 

μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το οποίο περιέχει πρόταση για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της δημιουργίας «Συνομοπονδιακού ΑΕΙ» στην περιοχή, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».
Οπως είναι γνωστό, το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με τους φοιτητές των Πολυτεχνικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να απειλούν με διακοπή των σπουδών τους. Στο έγγραφο επαναφέρεται, μεταξύ άλλων, η αρχική πρόταση «απορρόφησης» του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς διαφωνούμε με αυτήν την πρόταση. Η Σύγκλητος επιμένει στην αρχική της θέση, ότι δηλαδή το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας πρέπει να απορροφηθεί από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), διότι έχουν πολύ μεγαλύτερη συνάφεια μεταξύ τους», δήλωσε στο «agelioforos.gr» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου εξηγώντας πως με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών υπάρχει μικρή συνάφεια στα προγράμματα σπουδών. «Αδυνατούμε να δεχτούμε τους 700 φοιτητές του δευτέρου, του τρίτου και του τετάρτου έτους, καθώς και τα 20 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας στο κτίριο της Θεσσαλονίκης διότι δεν έχουμε επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας για να γίνουν τα μαθήματά τους ούτε γραφεία για να στεγάσουμε το διδακτικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι θα έρθουν και άλλοι 600 φοιτητές από τα Τμήματα της Έδεσσας και της Νάουσας και 15 καθηγητές. Ζητάμε από το υπουργείο να μας διασφαλίσει τους απαραίτητους χώρους γραφείων και αιθουσών διδασκαλίας για να μπορέσουν να στεγαστούν οι φοιτητές», επισήμανε ο κ. Χατζηδημητρίου. «Ο χρόνος είναι περιορισμένος για να έχουμε έτοιμους χώρους για να λειτουργήσουν στις αρχές Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο πρύτανης χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες εύρεσης ή ενοικίασης χώρων χρονοβόρες.
Τμήμα Εικαστικών
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών εντάσσεται στο ΠΑΜΑΚ διατηρώντας την έδρα στη Φλώρινα. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι λογικό, διότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αδυνατεί να υποστηρίξει οικονομικά και διοικητικά το εν λόγω Τμήμα από τη στιγμή που θα λειτουργεί στη Φλώρινα.
«Θεωρούμε ότι είναι πιο λογικό και αποτελεσματικό να παραμείνει μέρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αφού δεν καταργείται», σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

2 σχόλια:

  1. Αυτο που προσπαθεί να πεί μάλλον ο πρύτανης του Πα.Μακ στον Αρβανιτόπουλο είναι οτι τελικά εκανε πολύ κόπο για το τίποτα αφου υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο.

    Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Υπουργός Παιδείας μετα απο αυτο το φιάσκο του "Αθηνά" που μετα απο στρυφογυρίσματα 2-3 μηνών καταλήγει στην προηγούμενη κατάσταση κατα 90%, ειναι να παραιτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ. ΑΝ ΝΟΙΚΑΙΣΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ !!!!!!!!!!!!!!!!ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ!!!!!!!!! ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΚΟΥΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ! ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ,ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή