Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Π.Παυλόπουλος: Μόνον η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας έχει νόημα

"Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική
Φλώρινα μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δίδαξε και διδάσκει στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων, που είναι μια τραγωδία και μία πρόκληση για την ανθρωπότητα αλλά κυρίως για την Ευρώπη. Οι Έλληνες, όπως υπογράμμισε, διδάσκουν και θα διδάσκουν με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες και συμβάλλουν, ώστε να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σημείο αυτό έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι κινδυνεύει το θεμέλιο της Ε.Ε. και η ίδια η Ευρώπη, αν επικρατήσουν ξενοφοβικές αντιλήψεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Αυτή η ημερίδα, εδώ στη Φλώρινα, έχει μια διπλή ανάγνωση, αλλά και επιτρέπει διπλή διδαχή για μας τους Ελληνες. Ακριβώς για μας τους Ελληνες, διδάσκουμε και θα διδάσκουμε, έχουμε χρέος να το κάνουμε. Τι θα πει σεβασμός στον άνθρωπο, τι θα πει σεβασμός στον πρόσφυγα, τι θα πει προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού. Με αφορμή αυτό το μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό, που είναι μια τραγωδία, αλλά είναι και μια μεγάλη πρόκληση, για όλη την ανθρωπότητα, αλλά κυρίως για την Ευρώπη.
Λέω ότι εμείς οι Ελληνες διδάσκουμε και θα διδάσκουμε γιατί το αποδείξαμε πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, παρά την κρίση να εκπληρώσουμε το χρέος μας με βάση την αρχαία κληρονομιά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η έννοια του πρόσφυγα κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα. Είναι ο ικέτης. Μόνον ο ελληνικός πολιτισμός κατάφερε να δημιουργήσει έναν τέτοιο θεσμό κι αυτόν για τον άνθρωπο. Κι όταν σήμερα, μέσα στην κρίση, τους συμπεριφερόμαστε, όπως συμπεριφερόμαστε εμείς οι Ελληνες, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να δείχνουμε τη συνέχεια του λαού μας, του έθνους μας, μέσα από την αρχαία κληρονομιά μας και τις σύγχρονες επιδόσεις μας.
Η δεύτερη ανάγνωση αφορά στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε. Συμβάλλουμε το παράδειγμα μας, ώστε και οι εταίροι μας να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία. Γιατί αν επικρατήσει αυτή η φοβική νοοτροπία, η οποία κάποτε πολλές φορές αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, το βλέπουμε, από εκεί και πέρα πλήττεται το ίδιο το θεμέλιο της Ευρώπης, το ίδιο το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το κέντρο βάρους της Ε.Ε. Από τότε που δημιουργήθηκε, το κέντρο είναι ο άνθρωπος. Και αποδείχθηκε ότι τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η Ευρώπη, την αντιμετώπισε, όχι μέσα από οικονομικές κρίσεις, αλλά μέσα από το προσφυγικό.
Αλλά ως Ελληνες υπερασπιζόμενοι το δικό μας παράδειγμα συμβάλλουμε, ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της και να θωρακίσει την ενοποίηση της γιατί αν επικρατήσουν άλλες απόψεις τότε όχι ενοποίηση δεν θα υπάρξει, κινδυνεύει και η ίδια η Ευρώπη. Και να θυμόμαστε ότι έχει τεράστια σημασία αυτήν η ημερίδα γιατί γίνεται εδώ στη Φλώρινα. Σε μια πόλη όπου τρία κράτη συναντώνται σε μια πόλη σύμβολο του τι σημαίνει να είσαι ακρίτας και κυρίως σε αυτή την εποχή. Το λέω αυτό γιατί η ημερίδα αυτήν από τη Φλώρινα εκπέμπει το μήνυμα ότι αν μια παγκοσμιοποίηση έχει νόημα στην εποχή μας αυτή δεν είναι η οικονομική παγκοσμιοποίηση, είναι η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας».

Στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Παυλόπουλος απένειμε βραβείο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, για τις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα του κατά τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Μπεχράκης είπε ότι στους πρόσφυγες του Αιγαίου έβλεπε τη γιαγιά του που έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και με τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατάφεραν να αλλάξουν τη διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε πως οι Ελληνες μπορούν να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες. Στην ημερίδα, μίλησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Λιάνης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

1 σχόλιο:

  1. Ο δεκάλογος των παρατηρησεων των φετινών Πρεσπείων
    .1) Μεγάλη τιμη να βρισκεται εδω ο Πρόεδρος. Αποδειξη οτι το Λιανη ακομα τον σεβονται 2) Το θεατρικο δρώμενο στο Αμυνταιο ηταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Ξυπνησε μνημες από εποχες που κανεις δεν θελει να θυμαται με την πλαστιγγα να γερνει υπερ των κουμουνιστων και του Δημοκρατικου Στρατου. Διχασε και δεν ενωσε οπως θα επρεπε , γιατι τα Πρεσπεια θα πρεπει να ενωνουν. 3) Υπερβολή να δινεται το ονομα Λιανη σε μια Δημοτικη Βιβλιοθηκη. Θα μπορουσε να τιμηθει αλλιως ο Λιανης και όχι ετσι.4) Η τιμή για τον Συνοριοφυλακα απο το Δημο Πρεσπων ηταν πολυ σημαντικη στιγμη και μπραβο στο Δημο Πρεσπών. Απουσιαζαν ηχηρα ομως οι οργανωτες των Πρεσπειων και πρωτος ο Λιανης. 5) Η βραδια στον Αγ. Αχιλλειο ηταν για μια ακομα φορα μαγικη και σωστα τιμηθηκαν χορηγοι και ολοι οσοι προσφερουν για να γινονται τα Πρέσπεια 6) Εκανε κρότο η απουσία του Δημαρχου Φλώρινας σε όλες τις εκδηλώσεις των Πρεσπείων. Ο κύριος " Δεν εχω κανει Τιποτα σαν Δήμαρχος" σνόμπαρε για αλλη μια φορά τις εκδηλώσεις αλλά και πρόσβαλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας με την απουσία του. Μονο στη Μικρολίμνη παραβρεθηκε .Αυτό ελειπε να μην ηταν και εκει στα αποκαλυπτηρια του μνημειου του συνεργατη του .Απέδειξε αλλη μια φορα ο Δημαρχος το κόμπλεξ και τη στενομυαλιά του που έχει για τα Πρέσπεια. Για αυτο άλλωστε κανόνισε και παράλληλες εκδηλώσεις την ημέρα της συναυλίας του Αγ. Αχιλλείου. Αντίθετα ήταν παρόντες και οι δυο βουλευτες του νομού, ο Περιφερειάρχης , ο Αντιπεριφερειαρχης και φυσικά ο Σταθης.7) Η ημερίδα για το προσφυγικό δεν προξένησε κανένα ενδιαφερον στους Φλωρινιώτες , κούρασε και δεν ωφέλησε. Αποτέλεσε ομως πεδιο δόξης λαμπρό για να μας αναλύσει ο Βούτσης όλες τις αριστερες αποψεις του για το ζητημα και φυσικά να προβληθεί και ο Αριστοτέλης. 8) Η συναυλία Μικρουτσικου- Πασχαλίδη ωραία αλλά σε λάθος χώρο. Δεν μπορεί να γινει συναυλία σε ενα χωρο που γινεται οχλαγωγια απο μικρά παιδια, γονείς , αυτοκίνητα και το κακο συναπάντημα. Ο χωρος του Νεου Παρκου είναι απαγορευτικος για τετοιου ειδους εκδηλώσεις. 9) Τα φετινά Πρέσπεια είχαν κάτι από την αίγλη του παρελθόντος. Αρα φαίνεται ότι αρχίζει να υπάρχει ξανά "λίπος" για ξόδεμα. Αλήθεια η συναυλία του Ρουβά γιατί δεν εγινε κ. Λιάνη και κ. Μαντση;10) Η εμφάνιση Φίλη στο Αμυνταιο με το μπλουζάκι που το φοράει ο μανάβης στη λαικη ήταν τραγική αλλά και ασορτί με το επίπεδο αυτών που ο λαός επέλεξε να τον κυβερνησει. Αντε βρε και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή