Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Κινητοποίηση στη Φλώρινα ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ (video - φωτο)

Μαχητική και μαζική κινητοποίηση στη Φλώρινα ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, εν αναμονή του
νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα καθορίσει τους όρους πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα (ΑΗΣ Μελίτης) και τη Μεγαλόπολη.
Αποτέλεσε την πρώτη μαχητική κινητοποίηση εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού της περιοχής ενόψει και των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες μέρες. Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για το λαό», «Τη ΔΕΗ τη χτίσανε με αίμα οι εργάτες δεν την παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες», οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους συντονισμένα να δώσουν τη μάχη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.
Στη συγκέντρωση, που έγινε στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, εκ μέρους των ταξικών σωματείων της περιοχής χαιρέτισε ο Πέτρος Γκερτσάκης, μέλος του ΔΣ του του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ και την παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας θα πλήξει όλο το λαό. Και κάλεσε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να βρεθούν στο πλάι των εργαζομένων της ΔΕΗ στους αγώνες που έρχονται, αλλά και να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια σε όλα τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Μωϋσιάδης, αντιπρόεδρος του ΣΕΕΕΝ. Μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Η πώληση μονάδων και Ορυχείων της ΔΕΗ γίνεται για τον ίδιο λόγο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τον έλεγχο ενεργειακών διαδρόμων στη Συρία και σε άλλες χώρες.
Στην περιοχή μας συνωστίζονται μονοπωλιακοί όμιλοι για το ποιος θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα βουτώντας τους λαούς στο αίμα και τη δυστυχία.
Ποιοι είναι οι όμιλοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ; Είναι τα ίδια ενεργειακά μεγαθήρια που συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, για τον έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ που τα ακολουθούν κατά πόδας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις για να μην κινδυνέψουν οι επενδύσεις τους. Όπου δεν μπορούν να τα μοιράσουν με νόμους στη Βουλή για "αποεπένδυση" ή όπως αλλιώς ονομάσουν την πώληση, τα λύνουν με την ισχύ των όπλων.
Η πώληση των μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ στόχο έχει τη μεγαλύτερη πρόσδεση του κλάδου της Ενέργειας στην ανάγκη κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Πλέον έχουμε εμπειρία για το ποια ήταν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης. Μεγάλες μειώσεις μισθών στο προσωπικό όλων των κατηγοριών, εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας όπως τα οκτάμηνα και το αίσχος του δουλεμπορίου στις εργολαβίες. Περιορισμός των μέτρων υγείας και ασφάλειας και αύξηση των ατυχημάτων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά επιφύλασσε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια μιας και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 150%. Οι μετεγκαταστάσεις έγιναν μια "οδύσσεια" για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών κ.α.
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης, που όπως μας έλεγαν τότε θα είχε θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και το λαό».
Ο Σταύρος Μωϋσιάδης κατήγγειλε ότι περιφερειακή αρχή, δήμαρχοι, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση έχοντας στο νου τους αλλά σχέδια ιδιωτικοποίησης ανάλογα με το με ποια επιχειρηματικά σχέδια συντάσσονται. Εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση από τη σκοπιά υπεράσπισης της ΔΕΗ ΑΕ, του αφεντικού τους δηλαδή στον ανταγωνισμό της με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Όσον αφορά τη στάση τους μπροστά στην ιδιωτικοποίηση, είναι χαρακτηριστικές οι θετικές δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ στο ενδεχόμενο επένδυσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου από ελληνικό μονοπωλιακό όμιλο.
Τόνισε ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορούν να ταυτιστούν με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ και των άλλων επενδυτών θα βασιστεί στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων τους. Και προειδοποίησε ότι η επίθεση της εργοδοσίας θα ενταθεί είτε στον ιδιώτη είτε στη ΔΕΗ από την οποία ό,τι μείνει θα ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω και από την πώληση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ.
Και κάλεσε τους εργαζόμενους να μπούνε στη μάχη ενάντια στις πωλήσεις με μαζική συμμετοχή την πρώτη μέρα της απεργίας που θα κηρύξει η ΓΕΝΟΠ στις πύλες των ορυχείων και των ΑΗΣ για περιφρούρηση της απεργίας. Μαζί με το λαό να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.





Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου