Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο λαγός, η αλεπού, η ΑΝΚΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας



Το ταλαίπωρο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού μύθου του λαγού και της αλεπούς.    

Τον χειμώνα, την περίοδο που επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού, εμφανίστηκε δημόσια ένας λαγός που φώναζε: “Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για να σωθεί, θα πρέπει να ενωθεί με τα ΤΕΙ και να αποτελέσει κοινό ίδρυμα”. Όλοι τότε αναγνώρισαν τον λαγό και πίσω από αυτόν την αλεπού που τον έστελνε στο γνωστό παιχνίδι, για να δοκιμάσει την κοινή γνώμη γύρω από το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο λαγός τότε, όλο καμάρι και δύναμη από την εξουσία που πήγαζε από την αλεπού, γύρναγε στα μέσα ενημέρωσης και διαλαλούσε το σωτήριο μήνυμα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, “κοινό ίδρυμα με τα ΤΕΙ”. Το κοινό της αλεπούς, με την φιλοσοφία της αλεπουδιάς, αμέσως συμφώνησε και βρήκε καταπληκτική, σωτήρια και μοναδική την ιδέα του λαγού. Το απλό κοινό, που δεν επηρεαζόταν από την νοοτροπία αυτή, σκεπτόμενο με την απλή λογική βρήκε την ιδέα περίεργη και ανεφάρμοστη.
Ποιο ήταν, όμως, το αποτέλεσμα της δοκιμής της κοινής γνώμης; Εμφανίστηκε σφοδρή αντίδραση από ένα παράγοντα που δεν είχε υπολογίσει η αλεπού. Το μέλλον και τα όνειρα των φοιτητών των Πολυτεχνικών Τμημάτων της Κοζάνης. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν για το μέλλον των παιδιών τους. Αυτή η αυθόρμητη αντίδραση δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία της Κοζάνης, αλλά και στο λαγό. Ο λαγός άρχισε να τρέχει και με τη γνωστή του δειλία ερμήνευε τις αντιδράσεις των φοιτητών ως υποκινούμενες από τους πολλούς του εχθρούς. Άρχισε να βλέπει παντού εχθρούς, υποψιαζόταν ακόμη και το περιβάλλον της αλεπούς, που το έβλεπε ύποπτα και εχθρικά.
Μετά το γενικό μπάχαλο που δημιουργήθηκε από αυτήν την πρόταση του λαγού, η αλεπού την διέψευσε και δήλωσε ότι δεν ισχύει. Με το άδειασμα αυτό της αλεπούς ο λαγό έμεινε μόνος, δεν ήξερε τι είναι και τι κάνει και λέγεται ότι τότε αυτοκτόνησε (έθεσε την παραίτησή του στην αλεπού). Βέβαια, η επίσημη αναγγελία του θανάτου του λαγού ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες.
Ο πρώην λαγός μετά το θάνατό του κάνει απολογισμό της σύντομής ζωής του και λέει ότι ήταν λιοντάρι, ότι θα έχτιζε το Πανεπιστήμιο και θα το έχτιζε με τις μελέτες και τα σχέδια της ΑΝΚΟ. Τι είναι η ΑΝΚΟ; Η Αναπτυξιακή του Νομού Κοζάνης, που ήταν και είναι άτυπος τεχνικός σύμβουλος και αποκλειστικός εργολήπτης όλων των μελετών που έγιναν μέχρι σήμερα για τις υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έγιναν πολλές και ακριβές μελέτες, κανένα όμως έργο. Ποτέ δεν προκηρύχτηκε κάποια μελέτη, όλες τις πήρε με ανάθεση. Όλες οι διορισμένες διοικούσες και οι λαγοί αυτήν χρησιμοποίησαν. Τυχαίο;
Με όλα αυτά θυμήθηκα το συγχωρεμένο θείο μου, τον Γιάννη Λεμονίδη, φανατικό κυνηγό που κυνηγούσε λαγούς στα βουνά της Καβάλας. Ήθελε πάντα την πρώτη μέρα του κυνηγιού να επιδεικνύει στο χωριό το λαγό που σκότωσε. Έτσι, κυνηγούσε εβδομάδες και μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης και είχε πάντα ένα λαγό στην κατάψυξη για να τον επιδείξει αποψυγμένο την πρώτη μέρα.

Στη μνήμη του θείου μου

Χαράλαμπος Λεμονίδης
Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.               

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου Μπάμπη, εξαιρετικό το ... παραμύθι του λαγού! Να του το στείλεις, και να φροντίσεις να το λάβει γιατί υποψιάζομαι ότι θα το έχει βάλει στα πόδια...
    Σε φιλώ
    Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή