Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η τυφλή πορεία της Φλώρινας…


Η Florine@ δημοσιοποίησε κάποια στοιχεία από τον απολογισμό της Ν.Α.Φλώρινας για το 2010. Θα πρέπει να πω πως για τον απολογισμό της Ν.Α.Φλώρινας εξέφρασα δημοσίως την άποψή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο προ εικοσαημέρου, αλλά δυστυχώς η εισήγησή μου δεν έτυχε της ανάλογης προβολής, πλην του site grevenamedia όπου ήταν αναρτημένη επί δεκαήμερο. Είναι γεγονός ότι ο απολογισμός ήταν αποκαλυπτικός για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια της Ν.Α.Φλώρινας. Εδώ θα πρέπει να πω ότι πολλές φορές είχαμε θέσει θέματα διαφάνειας, ως μείζων αντιπολίτευση, και τις περισσότερες φορές δεν πήραμε απάντηση (γέφυρα Φαραγγίου, Βοτανικός κήπος κ.λπ.).

Και βέβαια οι αριθμοί του απολογισμού είναι ένα μικρό δείγμα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος διαχρονικά από το πολιτικό σύστημα συνολικά. Έξοδα λοιπόν για Δημόσιες Σχέσεις της Ν.Α.Φλώρινας για το 2010, 300.000 ευρώ και πλέον, όταν το αντίστοιχο ποσό για έκτακτες ανάγκες από φυσικά φαινόμενα ήταν μόλις 73.000 ευρώ,  για μετακινήσεις των υπαλλήλων της Ν.Α.Φλώρινας 260.000 ευρώ περίπου (όταν η Ν.Α.Κοζάνης είχε το ίδιο ποσό με τριπλάσια έκταση και πληθυσμό). Στα προνοιακά επιδόματα 1.500.000 ευρώ για τυφλούς (αλήθεια στον τόπο μας μείναμε τόσο πίσω επειδή κανείς δεν έβλεπε?), ενώ το αντίστοιχο ποσό για τυφλούς στη Ν.Α.Κοζάνης είναι 770.000 ευρώ!!! Επιδόματα για διανοητικά καθυστερημένους 800.000 ευρώ περίπου, της Κοζάνης περίπου στα ίδια επίπεδα. Επιδόματα βαριάς αναπηρίας  3.000.000 ευρώ περίπου.
Να πω εδώ ότι θα είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει την ανάγκη της Πρόνοιας για τα άτομα που την έχουν ανάγκη . Ανάγκη της φροντίδας του κράτους. Άλλο όμως η Πρόνοια και άλλο η απάτη. Η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης στο φύλλο της 21/06/2011 αναφέρει περιπτώσεις οικοδόμου στη Λέσβο που παίρνει επίδομα ολικής τύφλωσης και εργάζεται κανονικά και αντίστοιχα οδηγού ταξί στη Λακωνία με ολική τύφλωση, ο οποίος επίσης εργάζεται κανονικά. Επιπλέον, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από τις 300.000 περίπου αναπηρικές συντάξεις, το 50% και πλέον είναι πλαστές. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι σημαίνουν όλα αυτά? Μα φυσικά εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων, αυτό που ο πρωθυπουργός της χώρας ονομάζει πελατειακό πολιτικό σύστημα και σ’ αυτό το πελατειακό πολιτικό σύστημα το δημόσιο χρήμα έχει τελείως διαφορετικό ειδικό βάρος από το προσωπικό χρήμα. Είναι κοινό μυστικό ότι οιοδήποτε έργο ή δράση στο δημόσιο, κοστίζει τουλάχιστον πενταπλάσια απ’ ότι στον ιδιωτικό τομέα (το μεγάλο πάρτυ γίνεται στις μελέτες και προμήθειες).
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αποτέλεσμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, που σε τελική ανάλυση ήταν και δανεικός. Θα συμφωνήσω με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι το 74 αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, αλλά στην πορεία της ποτέ δεν εμπεδώθηκε. Η γενιά του Πολυτεχνείου την εξαργύρωσε με τον πλέον χυδαίο τρόπο. 
Φαίνεται λοιπόν η σημερινή δεινή κατάσταση σημαίνει και το τέλος της μεταπολίτευσης. Στο χέρι μας είναι στο νέο ξεκίνημα της χώρας να μην επιτρέψουμε επανάληψη της ίδια πορείας, των ίδιων συμπεριφορών.
Νίκος Σαμαράς    

3 σχόλια: