Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» και τα Κόμματα



Σ.Σ. Αυτό είναι ένα από τα τελευταία άρθρα του αξέχαστου φίλου Ν.Τούλιου


Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο σύνολο σχεδόν των κεντρικών πλατειών σε μικρές και μεγάλες πόλεις, ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικός από πλευράς συμμετοχής.
Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, στο πρότυπο του κινήματος Μ15, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μαδρίτη, την Βαρκελώνη, την Σαραγόσα και άλλες ισπανικές πόλεις.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από απλούς πολίτες, χωρίς κομματικές ταμπέλες ή ομπρέλες και κυρίως, χωρίς καθοδήγηση. Αυτό είναι το στοιχείο που κάνει τις κινητοποιήσεις ξεχωριστές. Οργανώθηκαν μέσα από το Διαδίκτυο και σε ελάχιστα σχετικά χρόνο, εξέφρασαν ένα αυθόρμητο συναίσθημα, μια οργή ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας και, παράλληλα, δεν είχαν την παραμικρή επιρροή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ομάδες πολιτών να παίρνουν στην κυριολεξία τις τύχες τους στα χέρια τους. Συνέβη με το κίνημα «Δεν πληρώνω» στα διόδια, τις επιτροπές κατά της ακρίβειας, που επίσης είχαν δυναμική παρουσία παλαιότερα, και με άλλους.
Ανεξάρτητα από τον βαθμό διαφωνίας ή συμφωνίας του καθενός με όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, το σίγουρο είναι πως μεγάλες ομάδες εκφράζονται έξω και πέρα από κόμματα. Ανεξάρτητα και από την συνέχεια που είχαν ή θα έχουν όλες αυτές οι αυτό-οργανώσεις, το ενδιαφέρον για μια νέου τύπου αντίδραση μερίδας της κοινωνίας παραμένει. Και δείχνει, αν μη τι άλλο, την πλήρη χρεοκοπία κομματικών μηχανισμών. Ιδιαίτερα της καθεστωτικής Αριστεράς, που σε τέτοιους καιρούς κρίσης, αντί ν’ αυξάνουν, περιορίζουν την επιρροή τους στην κοινωνία…                                                                      
Του συνεργάτη μας Νίκου A.Tούλιου
Πηγή: Εφ. "ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ"

1 σχόλιο:

  1. φιλε νικο , η πενα σου ειναι απωλεια για την φλωρινα. καλο ταξιδι. γερ. θαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή