Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2011


Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2011 ολοκληρώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011. Την διαδικασία διοργάνωσε το 1ο Εργαστήριο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. 

Συντονιστής της διαδικασίας είναι ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΕΤ Γιάννης Ζιώγας. Από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου οι συμμετέχοντες διήνυσαν περπατώντας την απόσταση από την Φλώρινα (θέση Δερβένι), διανυκτέρευσαν για δύο μέρες στο ύπαιθρο στη θέση Λάκκος. Από εκεί συνέχισαν για τον Άγιο Γερμανό μέσω της θέσης Πινερίτσα και κατασκήνωσαν στην θέση Δασερή. Κατά την διάρκεια της πορείας οι συμμετέχοντες δημιούργησαν έργα που ανταποκρίνονταν στην φετινή θεματική «Πολιτικές Τοπογραφίες» ενώ ανέπτυξαν εκτενείς συζητήσεις με την Nina Felshin, κριτικό από την Νέα Υόρκη που είχε προσκληθεί από την διοργάνωση.
Η πιο ιδιαίτερη στιγμή της διαδικασίας υπήρξε το απόγευμα της Κυριακής όταν αναρτήθηκε στο πρώην κτίριο της Πρόνοιας στους Ψαράδες η επιγραφή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Η διαδικασία για να μπορέσει να γίνει αυτό εφικτό δεν υπήρξε εύκολη. Το κτίριο είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Πρεσπών εδώ και δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο αλλά ήταν αδύνατον να βρεθεί κάποια χρηματοδότηση για την ανακαίνισή του. Τότε εμφανίστηκε το προεδρείο του Συλλόγου Φοιτητών, και προθυμοποιήθηκε  να εργαστούν φοιτητές και φοιτήτριες για τον καθαρισμό και την ανακαίνιση του χώρου. Αυτή η αυτόκλητη προσφορά υπήρξε το κίνητρο για να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία που οδήγησε στην ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.
Η εργασίες αποκατάστασης άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά. Χρειάστηκε η γενναιόδωρη συμβολή του συνόλου σχεδόν των παραγόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Χρήματα δεν υπήρχαν στο Πανεπιστήμιο, ένα μικρό ποσό μόνο, που μόλις επαρκούσε για κάποιες μικροεπισκευές, και τα κρεβάτια του κοιτώνα, την ηλεκτρική εγκατάσταση. Τότε ζητήθηκε η συνδρομή των φορέων της περιοχής και χάρη στην ανταπόκρισή τους υπήρξε το αποτέλεσμα.  Θα πρέπει να τους αναφερθούν όχι μόνο για να αποδοθούν οι ευχαριστίες, κάτι που είναι σίγουρα απαραίτητο, αλλά κυρίως για να αναδειχθεί το πώς η τοπική πρωτοβουλία μπορεί να υποστηρίξει την επιβίωση των θεσμών, όπως το Πανεπιστήμιο.
Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ παραχώρησε το ρολόι παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Δήμος Πρεσπών τα υλικά για την επισκευή και το βάψιμο του κτιρίου, καθώς και την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας υποστηρίζουν την Εικαστική Πορεία εδώ και τέσσερα χρόνια κρατώντας σταθερό με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των φοιτητών/τριων για την περιοχή, το ΑΗΣ Μελίτης συνέδραμε αποφασιστικά στην κατασκευή πρόσθετων χώρων, ο Σάββας Σαπαλίδης  συντήρησε την υδραυλική εγκατάσταση.
Η πιο συγκινητική όμως συμβολή υπήρξε εκείνη των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος που κάθε μέρα και επί όσες μέρες χρειάστηκε ταξίδευαν από τις επτά το πρωί από Φλώρινα στην Πρέσπα, εργάζονταν ανακαινίζοντας τον σταθμό επί οκτώ ώρες για να επιστρέψουν το απόγευμα στην Φλώρινα. Την ίδια διαδικασία και την επομένη. Στο τέλος παραδώσαν τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου ανακαινισμένους, να λάμπουν από την αίσθηση της φρεσκάδας της προσφοράς τους.  Πρέπει να επαναλάβω ότι πρόκειται για μια αυτόβουλη εθελοντική προσφορά που μας συγκινεί βαθύτατα. Οι νέοι άνθρωποι έδωσαν για άλλη μια φορά το παράδειγμα. Συνολικά η διαδικασία που οδήγησε στην ανακαίνιση του χώρου αποτελεί ένα πρότυπο για το πώς ο συνδυασμός διαφόρων πρωτοβουλιών μπορεί να επιτρέψει την επιβίωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών θεσμών. Ταυτόχρονα η στοχευόμενη εθελοντική προσφορά που ξεπερνά τα πλαίσια της διαμαρτυρίας αποτελεί  μια από τις ελάχιστες ελπίδες για να υπάρξει αυριανή μέρα σε αυτό τον τόπο. 
Σε αυτό το σύνορο της πατρίδας μας λειτουργεί λοιπόν μια πολιτιστική και εκπαιδευτική μονάδα. Από την Κυριακή 3 Ιούνιου ο Σταθμός του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας  είναι στην διάθεση της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής όχι μόνο της Φλώρινας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Η «Εικαστική Πορεία 2011» ολοκληρώθηκε έχοντας εκπληρώσει πολλαπλούς εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς στόχους. Ήδη ξεκινά ο σχεδιασμός της «Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες 2012» που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το εννοιολογικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της διαδικασίας. 






Φωτό: Φάνης Μαυρουδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου