Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοκινητόδρομοι και Άγρια Ζωή: Πώς συνυπάρχουν;


Τη μεγάλη απειλή των τροχαίων ατυχημάτων και της καταστροφής των βιοτόπων εξαιτίας μεγάλων τεχνικών έργων για την άγρια ζωή πραγματεύεται η ημερίδα που διοργανώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Λιμναίον στην Καστοριά.


Στην περιοχή που έχουν συμβεί τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες στη χώρα μας, στην Καστοριά, πραγματοποιείται Ημερίδα και συνάντηση των ειδικών επιστημόνων-μελών του ΙΕΝΕ (Infra Eco Network Europe/ Ευρωπαικό Οικολογικό Δίκτυο για τις μεγάλες Υποδομές).
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις περιοχές όπου έγιναν τα ατυχήματα με αρκούδες τα τελευταία χρόνια, όπου και θα παρουσιαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα που έχουν συζητηθεί και ήδη αποφασιστεί, όμως η πλήρη ολοκλήρωσή τους δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Οι περιοχές αυτές είναι τυπικές περιοχές ζώνες-διάδρομοι επικοινωνίας με  εθνική και διεθνή σημασία και ιδιαίτερα στη διασυνοριακή ζώνη με την Αλβανία.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στην προσπάθεια του να εισάγει τη διεθνή εμπειρία και να μεταφέρει την αντίστοιχη γνώση και τον προβληματισμό στην Ελλάδα, αποτελεί μέλος του ΙΕΝΕ και συνεργάζεται με άλλα μέλη και ειδικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ευελπιστούμε η συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών στην Ημερίδα να εδραιώσει και να ενδυναμώσει την εθνική δέσμευση για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την παρακολούθηση των υποδομών μεγάλης κλίμακας.
Η συζήτηση που θα εξελιχθεί θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για να μειωθεί αποτελεσματικά η αρνητική επίδραση στη φυσική συνέχεια των οικοτόπων και για να βρεθεί εντέλει ο τρόπος συνύπαρξης της άγριας ζωής και των αυτοκινητόδρομων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου