Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Κλαίνε" τη σοδειά τους οι πατατοπαραγωγοί στο Αμύνταιο


Σε απόγνωση βρίσκονται οι 100 πατατοπαραγωγοί του Αμυνταίου, αφού είδαν το 80% της παραγωγής τους να αχρηστεύεται, λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι το προϊόν βρισκόταν σε αποθήκες, ωστόσο δε κατέστη δυνατή η προστασία του, αφού η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, όπως τόνισε ο υπεύθυνος πωλήσεων πατάτας στην περιοχή, Γιάννης Κοσμίδης, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Αμυνταίου.
Εξήγησε ότι «πήραμε δείγματα από τις πατάτες και είδαμε ότι αχρηστεύτηκαν. Οι σπόροι και τα λιπάσματα είναι απλήρωτα, ενώ και τα δάνεια των παραγωγών «τρέχουν», με αποτέλεσμα η απόγνωσή τους να είναι τεράστια».
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 καλλιεργήθηκαν στην περιοχή 4.000 στρέμματα πατάτας με 20.000 τόνους, με το μέσο κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 17 λεπτά/κιλό και την τιμή αγοράς από τους εμπόρους να μην υπερβαίνει τα 16 λεπτά/κιλό.
Μάλιστα, η ανησυχία τους εντείνεται ακόμη περισσότερο, γιατί ενώ εδώ και τρεις ημέρες έχει σταλεί σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κοινοποίηση στους βουλευτές όλων των κομμάτων και τον ΕΛΓΑ, ακόμα δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ζημιά που υπέστησαν.
«Ούτε ένα συνεργείο του ΕΛΓΑ δεν έχει έρθει στην περιοχή, προκειμένου τουλάχιστον να εκτιμήσει την κατάσταση και να διαπιστωθεί και από τη δική τους πλευρά το μεγάλο πρόβλημα των πατατοπαραγωγών», τόνισε ο κ. Κοσμίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου