Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«ISO» ποιότητας και εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης, ζητούμενα στην Περ. Δυτικής Μακεδονίας

Εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Σαμαρά στην ειδική συνεδρίαση του απολογισμού της Περ. Δυτικής Μακεδονίας.
Κύριε Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Η  ειδική συνεδρίαση του απολογισμού του  Περ. Συμβούλιου, που προέβλεψε ο νομοθέτης,  όφειλε να είναι μία κορυφαία στιγμή του. Και αυτό γιατί η διοίκηση έχει την ευκαιρία να καταθέσει το σύνολο των δράσεων της που προηγήθηκαν  και του σχεδιασμού της για τα
επόμενα βήματά της,    ενώ από την άλλη οι παρατάξεις της μειοψηφίας, θα έπρεπε  να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και πιθανόν να ασκήσουν κριτική σε κάποιες από τις επιλογές της διοίκησης. Αντ’ αυτού η συνεδρίαση είναι μια τυπική διαδικασία χωρίς σχεδόν κανένα ενδιαφέρον. Οι αιτίες πολλές και δεν είναι  του παρόντος να αναλυθούν.
Το περιφερειακό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο πολιτικού σχεδιασμού, όφειλε να είναι ο ζωντανός οργανισμός  που θα ωθήσει την Περιφέρεια στο Μέλλον, για να μην αφήνουμε τις τύχες μας  στο ανίκανο Αθηνοκεντρικό κράτος να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί –τεκμηριωμένα – τις προτεραιότητες του τόπου μας. Να δημιουργήσουμε το δικό μας  «ISO» ποιότητας σε όλους του τομείς, να γίνουμε μια περιφέρεια «σύμμαχος» του πολίτη, για να ξεκινήσει η πολυπόθητη ανάπτυξη, σε ένα τόπο ευλογημένο από τον Θεό και την Φύση, με εκπληκτικό γεωγραφικό ανάγλυφο, Ιστορία, σταυροδρόμι πολιτισμών, λίκνο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θέλουμε μια περιφέρεια «μονοκαλλιέργειας» της  ΔΕΗ; ή  μια περιφέρεια του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, της βιομηχανίας των τροφίμων, του εναλλακτικού τουρισμού, του Πολιτισμού;  Ο αμπελώνας του Αμυνταίου,   ο ελαιώνας της περιοχής του Πολυφύτου, οι ροδακινοπαραγωγοί του Βελβενδού, της περιοχής πέριξ της Βεγορίτιδας, οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς και των Πρεσπών, οι  γουνοποιοί της Καστοριάς και της Σιάτιστας, οι κτηνοτροφικές μονάδες της Φλώρινας και Γρεβενών  (δυστυχώς εισάγουμε το 86%των τροφίμων που καταναλώνουμε) και πολλές άλλες δράσεις μας δείχνουν τον δρόμο.  Μήπως ήλθε η ώρα να απαιτήσουμε από την Κεντρική κυβέρνηση μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ΔΕΗ για την "λαβωμένη" περιοχή μας, (π.χ. ποσοστό  του ΦΠΑ  από τον κύκλο εργασιών της ΔΕΗ  που αφορά την περιοχή μας), πρωτίστως για την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος  και κατά δεύτερο λόγο για την προετοιμασία της περιοχής μας  για την μεταλιγνιτική Περίοδο;  
Ερχόμαστε στη  παρούσα συνεδρίαση.  Δεν θα ασχοληθώ με τους πίνακες και αριθμούς, οι οποίοι έχουν τη αξία τους, όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια-θα εξηγήσω παρά κάτω-.  Θα σταθώ σε δύο γεγονότα, σε δυο δράσεις της Περιφέρειας και στις αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου. Η μία αφορά την ακύρωση-ουσιαστικά – της λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου στην Περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, με την αποδοχή της  απόφασης του υπουργείου Υγείας, από το περιφερειακό Συμβούλιο, για την εγκατάστασή του στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Ένας ιατρικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας αξίας  1.000.000 Ευρώ, που αφορά άμεσα όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
 Κάνοντας μία αναδρομή στην υπουργική απόφαση, διαπιστώνει κανείς, ότι πάρθηκε σε μία προεκλογική φιέστα στη Κοζάνη από τον τότε υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο χωρίς καμία μελέτη της δυνατότητας εγκατάστασής του στο Νοσοκομείο Κοζάνης (αυτό τον συμβούλευσαν οι τοπικοί παράγοντες της Κοζάνης).  Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του μαγνητικού, έκπληκτοι διαπίστωσαν «οι υπεύθυνοι» ότι δεν υπήρχε χώρος και υποδομή στο εν λόγω Νοσοκομείο για την εγκατάσταση του. Αντί λοιπόν της αναζήτησης της πλέον συμφέρουσας λύσης από άποψη χρημάτων και χρόνου, αποφασίστηκε η κατασκευή-με πρόταση του περιφερειάρχη και απόφαση του Περ. Συμβουλίου-  χώρου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο με μία Προγραμματική σύμβαση διάρκειας δυο  ετών συν πρόβλεψη χρονικής παράτασης 6 μηνών  και κόστος 400.000 Ευρώ,  από τον Ειδικό τοπικό Πόρο της  ΔΕΗ ( η γνωστή αντιπαροχή που πληρώνει η ΔΕΗ στην Περιοχή μας). 
Σημείωση Α’ : Ο μαγνητικός τομογράφος παραδίδεται μέχρι τέλος Μαρτίου 2014 και δεν υπάρχει ούτε χώρος αποθήκευσής του μέχρι την κατασκευή του χώρου υποδοχής του (σε δύο και πλέον Χρόνια).
 Σημείωση Β’ :  Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τελικά ο ανάλογος κατάλληλος χώρος στο Μαμάτσειο και
Σημείωση Γ΄: Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας - κοινό Νοσοκομείο πλέον με το Μαμάτσειο- υπάρχει απέραντος  χώρος για την εγκατάστασή του, ο οποίος μπορεί να είναι  έτοιμος σε δύο μήνες σύμφωνα με την Τεχνική υπηρεσία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.   Τεράστια λοιπόν η ευθύνη του Περιφερειάρχη αλλά και ολόκληρου του περ. Συμβουλίου, για την σπατάλη των χρημάτων και την ουσιαστική ακύρωση του έργου, ένα έργο- που επαναλαμβάνω-  αφορά όλους τους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας. Είμαι βέβαιος, ότι η αλλαγή της ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ υπουργικής απόφασης του ανεκδιήγητου υπουργού υγείας Α. Λοβέρδου, ήταν απλή υπόθεση. Δυστυχώς  το όλο θέμα θα κλείσει με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την διοίκηση και το έργο θα έχει χαθεί. Μήπως, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες για τέτοιες εξόφθαλμες περιπτώσεις, ο νομοθέτης θα έπρεπε να προβλέπει και ποινικές ευθύνες για βλάβη του δημοσίου συμφέροντος; Τι λέτε Κύριε Λοβέρδε; 
Πρόταση προς το Περ. Συμβούλιο:  Αίτημα προς το Υπουργείο υγείας για αλλαγή της απόφασης του και εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου στο Μποδοσάκειο εξοικονομώντας ταυτόχρονα  400.000 Ευρώ- που δεν μας περισσεύουν- και άμεση λειτουργία του.
Το δεύτερο γεγονός  αφορά την επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με την Νέα Πτέρυγα του αξίας 10.000.000 Ευρώ. Ένα έργο του ΕΣΠΑ, πρόταση του Περιφερειάρχη, την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο. Εδώ οφείλω να αναγνωρίσω το πολιτικό θάρρος του περιφερειάρχη και την Πολιτική του Βούληση να κατασκευαστεί το έργο, έργο που πολεμήθηκε λυσσαλέα- σύμφωνα με παραδοχή του – από «παράγοντες»(;)…. Η τότε Γενική  Γραμματέας π.χ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας κυρία Μπάστα, το έκρινε μη επιλέξιμο και ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.   Φαίνεται  ότι οιαδήποτε δράση ή έργο, που δεν οριοθετείται πέριξ της  κεντρικής Πλατείας  της Κοζάνης, δεν είναι επιλέξιμο και θεωρείται σπατάλη χρημάτων, για κάποιους μικροτοπικιστές παράγοντες της Κοζάνης. 
Είναι ανάγκη λοιπόν η εμπέδωση της Περιφερειακής συνείδησης, στους δύσκολους  καιρούς της γενικής δυσπιστίας προς τους πολιτικούς και την πολιτική.  Χρειαζόμαστε  την  λαϊκή κινητοποίηση, τηναναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της βάσης για τα δρώμενα στην πολιτική ζωή του τόπου -ή τουλάχιστον σ' ένα σημαντικό τμήμα της. Να αποδράσουμε από  το  θλιβερό γεγονός  σήμερα,  που είναι η έλλειψη ιδεών. Δυστυχώς ούτε οι πολιτικοί ούτε οι διανοούμενοι έχουν κάτι να προτείνουν που θα δώσει πνοή στον δημόσιο διάλογο για την αναγέννηση της ΠατρίδαςΚαι ένα πολιτικό σύστημα, ένα πολιτικό προσωπικό  που ακολουθεί ασθμαίνων την κοινωνία, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης…..
Σαμαράς   Νίκος
Γιατρός
Μέλος Περ. Συμβουλίου  Δυτ. Μακεδονίας
Π.Ε. Φλώρινας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου