Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ο Κ.Σέλτσας για την ενίσχυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στις 14 Μαρτίου ο Βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας από κοινού με άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση για την υποστήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Βασικός στόχος της Ερώτησης είναι να εξευρεθεί μια συνολική και μόνιμη λύση για την στέγαση και σίτιση των διαρκώς μετακινούμενων
αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που καλύπτουν με αυτοθυσία τα εκπαιδευτικά κενά των σχολείων όλης της χώρας. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:  

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Εθνικής Άμυνας
-Εσωτερικών
-Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Υποστήριξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους»

Είναι δεδομένη η ανάγκη για πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων της ελληνικής επικράτειας. Προκειμένου αυτή να είναι εφικτή, οι αναπληρωτές καθηγητές μετακινούνται κάθε χρόνο ανά την επικράτεια δημιουργώντας νοικοκυριό για μερικούς μήνες, για να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία την επόμενη χρονιά, πιθανόν στην άλλη άκρη της Ελλάδας. 
Γίνεται σαφές ότι οι λειτουργοί της εκπαίδευσης υποβάλλονται σε έναν συνδυασμό ταλαιπωρίας και κοστοβόρων μετακομίσεων και μετακινήσεων. Παρ’ όλο που το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μαζί με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εφήρμοσε πρόγραμμα επιδότησης της ακτοπλοϊκής μετακίνησης 4.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς κι έκπτωσης κατά 50% στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβρη του 2017 και το χρονικό διάστημα από 20/12/2017 έως και 8/01/2018 αντίστοιχα, δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο πλαίσιο που να αφορά σε μια συνολική ρύθμιση διευκόλυνσης όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά τις μετακινήσεις και μετοικήσεις τους. 
Οι οικονομικές δυσκολίες εντείνονται, μάλιστα, όταν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές, όπου τα ενοίκια και το κόστος της καθημερινότητας είναι υψηλά και δυσανάλογα με τις απολαβές τους. Τον Οκτώβριο του 2017 επιχειρήθηκε η στέγαση 200 αναπληρωτών εκπαιδευτικών (που μετέβησαν σε Σαντορίνη και Μύκονο κατά την πρώτη και δεύτερη φάση προσλήψεων). Συγκεκριμένα, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε τη δωρεάν και προσωρινή φιλοξενία εκπαιδευτικών για το πρώτο δεκαπενθήμερο της παρουσίας τους στο νησί σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, έως ότου βρεθούν τα κατάλληλα καταλύματα. Υπήρχε ταυτόχρονα και η δυνατότητα να δοθεί παράταση στο χρόνο διαμονής. 
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμος Μυκόνου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από το νέο έτος και από τον προϋπολογισμό του 2018 θα δοθεί επίδομα ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς (γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς και όχι αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς).
Σημειώνεται επίσης ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, είχε αναφέρει τότε πως το Υπουργείο προτίθετο να  προβεί σε διασφάλιση της σίτισης μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών, ενώ ανέφερε πως θα εξεταστεί η γενικότερη συμβολή του υπουργείου στη διάθεση χώρων για βραχυπρόθεσμη στέγαση. 
Αυτά τα δύο αποτελούν μεν κινήσεις σημαντικές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να οδηγήσουν σε συνολικότερη λύση του προβλήματος. 
Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η περίπτωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δύο, τρία ή και τέσσερα σχολεία για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους, όντες κατ’ αυτόν τον τρόπο αναγκασμένοι να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαφορετικά σχολεία στα οποία εργάζονται βρίσκονται σε περιοχές που απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται δυσκολία τόσο ως προς τη συνέπεια (λόγω περιορισμένου χρόνου για την εκάστοτε μετακίνηση) όσο και ως προς την κάλυψη του κόστους των μετακινήσεων αυτών.
-Επειδή το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλό για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ιδιαιτέρως σε τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτές.  
-Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υπομένουν αυτές τις συνθήκες για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι για το χρονικό αυτό διάστημα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να αντεπεξέλθουν.
-Επειδή οι μετακινήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών συνεπάγονται υψηλά κόστη μετακομίσεων και μετακινήσεων, διότι είναι ιδιαίτερα συχνές και αφορούν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
-Επειδή οι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αφορούν συγκεκριμένο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών και χορηγούνται ad hoc και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
-Επειδή είναι αναγκαίο να εξευρεθεί συνολικότερη λύση για την πιο συστηματική υποστήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που απασχολούνται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να μελετήσουν το ενδεχόμενο επιδότησης του ενοικίου ή χορήγησης επιδότησης για την μετακόμιση και την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου