Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι η Ελλάδα δεν είναι η ΕΛΛΑΣ με το ιστορικό,νοηματικό,εννοιολογικό βάρος που συνηθίζαμε να αποδίδουμε στη λέξη αυτή. Μια χώρα που αποξενώνεται απο την κρατική αυτονομία της,που μεταβιβάζει το σκληρό πυρήνα των εξουσιών της στο ΔΝΤ, που απαλλοτριώνει τα κεκτημένα των πολιτών της για να καλύψει τα οικονομικά ελείμματα που προκάλεσε ο σφετερισμός της εξουσίας απο τους κυβερνώντες της δεν μπορεί να λέγεται ούτε αυτόνομη αλλά και αμφίβολο παραμένει το αν της ανήκει ακόμα ο <<περήφανος >> χαρακτηρισμός ως δημοκρατικής . Επιβεβαιώσαμε το πικρόχολο σχόλιο μερικών οτι είμαστε απλά κληρονόμοι και μάλιστα τυχαίοι των προγόνων μας .Διαστρεβλώσαμε τις πιο υγειείς και ανθρωποκεντρικές έννοιες ,ταυτίσαμε την δημοκρατία με την ασυδοσία, την κυριαρχία του λαού,που όπως ορίζεται στο Σύνταγμα ως πηγή όλων τών εξουσιών,την αγνοήσαμε με τρόπο που θα ταίριαζε σε καθεστώτα απολυταρχικά. Παρασυρόμενοι απο η σύγχρονη εποχή προσπαθήσαμε να αποδεσμευτούμε απο τις έννοιες λαός,έθνος,εθνική συνείδηση,λες και είναι κάτι το οπισθοδρομικό να αγαπάς τη χώρα σου και να απαιτείς να σε αγαπάει και αυτή. Υπάρχει άραγε δημοκρατία,όταν στερεί σε έμας τους νεόυς το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, όταν μας οδηγεί να ζητάμε τα αυτονόητα,δηλαδή αξιοκρατία , ασφάλεια,ένα προβλέψιμο αύριο?Δέ φταίει μόνο η πολιτική ,φταίει εξίσου η ανάγκη μας να ενσωματωθούμε σε έναν άκρεφνο προοδευτισμό, η επιθυμία που είχαμε να αποτινάξουμε απο επάνω μας οτι μας έδινε ταυτότητα για να αποκτήσουμε τον τίτλο του <<ευρωπαίου πολίτη>>.Φταίει γενικά το φαινόμενο της διαστρεβλωμένης εντύπωσης που μας διακατέχει,φταίμε εμείς οι ίδιοι που δεν αφήσαμε τους ευατούς μας να ακολουθήσουν την ιστορία της χώρας μας ,που την επικαλόυμαστε πια ως ύστατο επιχείρημα απέναντι σε όσους μας κατηγορούν,απλά γιατί δεν έχουμε μια αξιόλογη απάντηση.
Δεν είναι ρομαντικό ούτε υπερβολικό να δακρύζουμε για τη χώρα μας, μια χώρα που δεν μας είδε ως πολίτες αλλα ως μια διάχυτη μάζα που απλά κλείνει τους δρόμους και φωνάζει. Δεν ειναι επίσης υπερβολικό να πούμε οτι μας στέρησε το δικαίωμα της σταθερής πρόβλεψης του δικού μας αύριο....δεν ζητήσαμε πολλά,ασφάλεια,αξιοκρατία,ισότητα,δηλαδή τίποτα παραπάνω απο την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....το ίδιο μας το πολίτευμα είναι πια ζητούμενο.......
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
Φοιτήτρια Νομικής Α.Π.Θ.
Δημοκρατία: Δεδομένο κατά το Σύνταγμα, ζητούμενο (ακόμη) για τον Έλληνα πολίτη. Η ΕΛΛΑΣ όπως τη θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι, δεν υφίσταται πλέον. Πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά την ταύτισή της με το: "ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ". Λες και δεν ήταν αλήθεια, άσχετα από το ποιός το είπε, ποιός το καθιέρωσε. Το σύνθημα αυτό είναι καταδικαστέο (;) από τον ελληνικό λαό γιατί είναι χουντικό. Σήμερα που μας λένε: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ" είναι κάτι διαφορετικό; Οι θολοκουλτουριάρηδες πολιτικάντηδες που μας κυβερνούν, μας αφαίρεσαν τη μισή ταυτότητά μας, χωρίς να μας ρωτήσουν. Αυτήν του Χριστιανού. Έχουν αφαιρέσει τη σχετική ένδειξη και από την αστυνομική μας ταυτότητα, δήθεν για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Διατηρήσαμε πρόσκαιρα την ταυτότητα του Έλληνα, αλλά προοδευτικά και αυτή τέθηκε εν αμφιβόλω από τους - κατά τα άλλα - πολιτικούς μας τ(ρ)αγούς. Όλα αυτά συνέβησαν γιατί μετά τη "μεταπολίτευση" δεν άλλαξε μόνον το πολιτικό σκηνικό. Άλλαξαν τα ήθη μας, τα έθιμά μας, οι παραδόσεις μας, όλα αυτά που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό. Οι στόχοι προφανείς. Η δημιουργία ενός λαού: α) Χωρίς ταυτότητα, β) Χωρίς κοινά χαρακτηριστικά, γ) Χωρίς καμία συνοχή, δ) Χωρίς λεβεντιά και υπερηφάνεια, ε) Χωρίς ηθικό, στ) Με σκυμμένο το κεφάλι, ζ) Εύκολου θύματος στις ορέξεις των "καλών ανθρώπων" που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση ... και ο ΘΕΟΣ να βάλει το ΧΕΡΙ ΤΟΥ. Όλα αυτά τα κατάφεραν με όπλο την κατ' επίφασιν δημοκρατία που δημιούργησαν, στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΑΟ. Έρχονται σήμερα και ως απάντηση στην εκπεφρασμένη πλέον αγανάκτησή μας, μας λένε ότι δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε στις εκλογές, γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Τόση αλαζονεία πια. Δεν αντιλαμβάνονται ότι εμείς περισσότερο απ' αυτούς επιθυμούμε να κυβερνηθεί η χώρα μας, αλλά ΟΧΙ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή