Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Εκλέχτηκαν τα Δημοτικών Συμβουλίων των τριών Νέων Δήμων του Νομού

Εκλέχτηκαν τα νέα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων των τριών δήμων του Νομού Φλώρινας κατά την πρώτη επίσημη συνεδρίαση τους με τη νέα σύσταση των δημοτικών συμβουλίων. 


Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φλώρινας εκλέχτηκε η Ζέτα Ρίζου
αντιπρόεδρος ο Αλέξανδρος Ακριτίδης και 
γραμματέας η κ. Όλγα Μούσιου- Μυλωνά








Στον Δήμο Αμυνταίου 
πρόεδρος εκλέχτηκε ο Ιωάννης Λιάσης
αντιπρόεδρος ο Ισαάκ Νικολαίδης και 
γραμματέας ο Δημήτρης Φίστας







Στον Δήμο Πρέσπας 
πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αλέξαδρος Τράσιας
αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Πασχαλίδης και 
γραμματέας ο Κων/νος Τσελεγκίδης




Η θητεία του προεδρείου είναι διετής.

Αναστέλλεται η διακοπή του Τρένου

Αναστέλλεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 
η διακοπή της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας – Θεσσαλονίκης, 
ενώ γίνονται προσπάθειες για τη διατήρησή της, έστω και με μειωμένα δρομολόγια.


Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου, 
ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στάθης Κωνσταντινίδης, 
ο οποίος, μαζί με τον έτερο βουλευτή του νομού Γιώργο Λιάνη, 
θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό, 
καθώς και με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νεκρό αρκουδάκι την ημέρα των Χριστουγέννων

                
Ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου τη νύχτα των Χριστουγέννων στον κάθετο άξονα Σιάτιστας –Κρυσταλλοπηγής της  Εγνατίας Οδού, στα όρια του Δήμου Ίωνος Δραγούμη στην έξοδο προς το ΔΔ Βογατσικού. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν συμβεί μάλιστα τα 2/3 των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, ενώ όλος ο τομέας αποτελεί διάδρομο επικοινωνίας του πληθυσμού των αρκούδων μεταξύ των ορεινών όγκων Γράμμου-Βοΐου και Άσκιου.
Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ειδοποίησε η Τροχαία Καστοριάς. Όταν έφτασε στην περιοχή η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το αρκουδάκι ήταν ήδη νεκρό. Η νεκροψία που ακολούθησε έδειξε πως η μικρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου ενός έτους και βάρους 30 κιλών ήταν θανάσιμα τραυματισμένη στην κοιλιακή χώρα, ενώ ήταν σπασμένη η λεκάνη της και είχε αποκολληθεί το πίσω της πόδι. Η αρκούδα μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με σκοπό να γίνει σήμερα το πρωί νεκροψία από νομαρχιακό κτηνίατρο και να ταφεί από το δασαρχείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, ξημερώματα της 25ηςΔεκεμβρίου,  οδηγός διαπίστωσε ξαφνικά την ύπαρξη μίας αρκούδας με δύο μικρά ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο και προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση. Ο ελιγμός του αυτοκινήτου γλύτωσε τη μαμά με το ένα μικρό, το δεύτερο αρκουδάκι όμως δεν πρόλαβε να περάσει το δρόμο οπότε και έχασε και τη ζωή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η μαμά αρκούδα παρέμεινε για αρκετή ώρα στα πρανή του δρόμου φωνάζοντας για το δεύτερο μικρό, το οποίο όμως είχε βρει ακαριαίο θάνατο.
Το περιστατικό έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η περίφραξη στον κεντρικό άξονα της Εγνατίας Οδού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι οποίες έχουν προταθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ η κατασκευή διαβάσεων πανίδας και προστατευτικού φράχτη σε κρίσιμες καθέτους της Εγνατίας, και ειδικά στο τμήμα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», που αποτελούν περάσματα της καφέ αρκούδας, δεν έχουν καν δρομολογηθεί παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς από το 2008.
Το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί καθαρά θέμα τύχης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι αρκούδες εμφανίζουν διαταραχές στη διαδικασία εισόδου στη φάση χειμέριου ύπνου λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, και έτσι συνεχίζουν να βρίσκονται εκτεθειμένες σε ανθρωπογενείς απειλές.  
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη μόνιμη παρουσία τοπικού συνεργάτη για το νομό Καστοριάς και τη λειτουργία Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και Ενημέρωσης συμβάλλει ενεργά στην άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, καθώς και στην ενημέρωση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
Παράλληλα με την συνεχή κατάθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας που υλοποιείται από την επιστημονική ομάδα και τη σύνταξη υπομνημάτων προτάσεων ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ασκεί έντονη πολιτική πίεση για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής των οδικών αξόνων αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων με μεγάλα και μικρότερα θηλαστικά.

Και λύκαινα θύμα τροχαίου!

Νεαρή θηλυκή λύκαινα 2,5 ετών και βάρους 36 κιλών βρήκε ακαριαίο θάνατο στις 9.00 το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου στον οδικό άξονα Αμυνταίου Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου.
 Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε άμεσα από διερχόμενους οδηγούς και έσπευσε στο σημείο. Σύμφωνα με την αναφορά   της Ομάδας η κατάσταση του ζώου ήταν σοκαριστική, καθώς όταν κατέφθασαν στο σημείο το ζώο αιμορραγούσε και κατέληξε αμέσως μετά.
Η νεκρή λύκαινα μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Πρόκειται για το 8ο περιστατικό νεκρού λύκου κατά το 2010, εξαιτίας ανθρωπογενούς αιτίας (4 τροχαία, 4 διαπιστωμένοι φόνοι).
Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα τροχαία ατυχήματα ως νέα αλλά σοβαρή απειλή για την επιβίωση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας.
Σε χρονικό διάστημα δύο ημερών σημειώθηκαν ισάριθμα τροχαία ατυχήματα με θύματα μικρό αρκουδάκι και νεαρή λύκαινα, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε σημεία όπου επανειλημμένα έχουν συμβεί ατυχήματα.
Τα περιστατικά αυτά   επιβάλλουν την άμεση ολοκλήρωση όλων των τεχνικών έργων σε οδικούς άξονες και σε σημεία όπου αποδεδειγμένα αποτελούν διαβάσεις πανίδας με στόχο την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας αλλά και την προστασία της πανίδας από τροχαία ατυχήματα. 

Για να υπάρχει πάντα χαμόγελο ..... !!!!!



Η Μαρία και η Σοφία ήταν γειτόνισσες και "άσπονδες φίλες" και προσπαθούσε η μια να βγάλει τα μάτια της άλλης. Τα σπίτια τους ήταν το ένα απέναντι στο άλλο.


Μια μέρα λέει η Μαρία στη Σοφία:

- Να μου πεις πότε είναι τα γενέθλια σου να σου κάνω δώρο κουρτίνες.

- Και γιατί να μου κάνεις δώρο κουρτίνες;

- Να τις βάλεις στο παράθυρο σου, γιατί βαρέθηκα να βλέπω τον κώλο του άντρα σου στο παράθυρο.

- Εσύ να μου πεις πότε είναι τα γενέθλια σου να σου κάνω δώρο γυαλιά.

- Γιατί να μου κάνεις δώρο γυαλιά;

- Γιατί ο κώλος που βλέπεις στο παράθυρο δεν είναι του άντρα μου, αλλά του άντρα σου.


Κυριάκος Κούλης
Facebook


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ O ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ

ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ 2010: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ
Η ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ - ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ 2011 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ
2010: Μ.Ε.Α.Ο ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2010 και θα καλωσορίσουμε το νέο έτος. Το 2010 ήταν ένα σημαντικό έτος από πολλές απόψεις. Για ένα σύλλογο του Νομού Φλώρινας σημαίνει πολλά. Η Γυναικεία ομάδα του Φιλυριακού για μια ακόμα χρονιά γέμισε με υπερηφάνεια την περιοχή μας με τα κατορθώματά της εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2010 φεύγει αλλά σίγουρα θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των ανθρώπων του Φιλυριακού.
Καταρχήν, το τέλος του 2010 βρίσκει τον Φιλυριακό Πρωταθλητή Χειμώνα. Στην πρώτη θέση του Α΄ ομίλου στο πρωτάθλημα με 4 νίκες σε ισάριθμα ματς. Με Μετέωρα και Παμπατραϊκό 3-0, με Ροδόπη 6-0 και με Καβάλα 3-1. Πρώτος στη βαθμολογία χωρίς να χάσει βαθμό. Οι παίκτριες του Δημήτρη Ποζατσίδη μπήκαν δυνατά στο πρωτάθλημα και συνεχίζουν σε ρυθμούς...τρένου. Μια ομάδα που συνεχώς ανανεώνεται με νέα κορίτσια που πλαισιώνουν τις έμπειρες παίκτριες της  ομάδας. Και όχι μόνο αυτό. Η ομάδα του Φιλυριακού και το Ποζατσίδειο Αθλητικό Κέντρο είναι πόλος έλξης και για άλλα νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.
2010: F.C FILYRIAKOS FLORINAS (GREECE)
Επίσης, το 2010 αποτέλεσε χρονιά της Ευρωπαϊκής καταξίωσης του Φιλυριακού. Η Φλωρινιώτικη ομάδα συμμετείχε και φέτος στο Womens Cup στην Ιταλία κερδίζοντας το σεβασμό στο διεθνές ποδόσφαιρο. Αντιμετώπισε πρωταθλήτριες ομάδες όπως την Supersport Sofia από τη Βουλγαρία, την Masinac από τη Σερβία (και οι δύο ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο Γυναικείο UEFA Champions League) και την εκπρόσωπο του Ιταλικού ποδοσφαίρου Gragnano Femminile. Το συγκρότημα του Δημήτρη Ποζατσίδη παρουσίασε και στην Ευρώπη ένα σοβαρό αγωνιστικό πρόσωπο κάτι που αναγνωρίστηκε απ' όλους και μάλιστα απέναντι σε δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες. Η παρουσία του Φιλυριακού στην Ιταλία ήταν μια συνέχεια του 2009 αλλά και των προηγούμενων ετών διεθνούς παρουσίας.
Ο Φιλυριακός προερχόμενος από ένα μικρό νομό της Ελλάδας και στηριζόμενος μόνο σε κορίτσια του Νομού μας έχει πετύχει κατορθώματα που θα ζήλευαν ευρωπαϊκοί διάσημοι σύλλογοι που διαθέτουν γυναικεία τμήματα. Μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο και σε διάσημους ευρωπαϊκούς συλλόγους μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε.  Το 2011 ο Φιλυριακός Φλώρινας συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο Δημήτρης Ποζατσίδης και οι παίκτριες της ομάδας συνεχίζουν να προσφέρουν συγκινήσεις στον Αθλητισμό της περιοχής μας. Η Φλώρινα μπορεί να νιώθει περήφανη για τον Φιλυριακό της.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ
«ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ»
 ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ