Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ Γ. ΔΑΚΗ


Η σύνθεση του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε με την δημόσια ανακοίνωση ενώπιον του ακροατηρίου από τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Κοζάνης των μελών του, καθώς και των μελών όλων των Δημοτικών και Τοπικών συμβουλίων στους τέσσερις Δήμους του Νομού Κοζάνης.  Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικής Μακεδονίας είναι 51 στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επικεφαλής ή οι αντιπεριφερειάρχες, αν βγάζει έδρα ο συνδυασμός, των επιλαχόντων συνδυασμών. Δεν είναι μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες του νικητή συνδυασμού.
Πιο συγκεκριμένα:
Από τον συνδυασμό «Συμμαχία των πολιτών για την Δυτική Μακεδονία» που κέρδσε τις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Δακή, νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας από την 1η Ιανουαρίου, εκλέγονται:
Από την Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης οι:
Παναγιώτης Πλακεντάς, 
Αντώνης Νίκου, 
Γιώργος Σβώλης, 
Γιώργος Μαργαρίτης, 
Γιώργος Τσανακτσίδης, 
Ιωάννης Στεφανίδης, 
Κική Αποστολίδου, 
Λάζαρος Γκερεκτές, 
Αθανάσιος Κοσματόπουλος, 
Παύλος Τσότσος, 
Στέφανος Τοπαλίδης, 
Βασίλης Πάτρας, 
Κυριάκος Μιχαηλίδης, 
Κωνσταντίνα Μητροπούλου και 
Γιώργος Παπαδόπουλος.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών
Ιωάννης Γιάτσιος, 
Ματθαίος Αδάμος, 
Μαρία Τσακνάκη και 
Ιωάννης Χάτσιος

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: 
Φιλαρέτη Οικονομίδου, 
Πασχάλης Χαρούμενος, 
Απόστολος Τζιώτζης, 
Αλέξανδρος Χατζηζήσης, 
Κωνσταντίνος Αποστολίδης, 
Φιλώτας Ταλίδης και 
Δημήτριος Εμμανουλίδης

Από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Ιωάννης Αντωνιάδης, 
Βασίλειος Γιαννάκης, 
Χρήστος Ευαγγέλου, 
Ιωάννης Κιοσσές και 
Νικόλαος Γιώσκος

Από τον συνδυασμό «Αρχή ζούμε μαζί» στην Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης εκλέγονται οκτώ περιφερειακοί σύμβουλοι:
Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης ως επικεφαλής του συνδυασμού, 
η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Βέτα Σπόντη, και οι 
Ελένη Μεντεσίδου – Πινίδου, 
Βασίλης Κούτσιανος, 
Παναγιώτης Θεοδωρίδης, 
Γιώργος Αδαμίδης, 
Νίκος Κατσαούνης και 
Βαγγέλης Σημανδράκος.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών εκλέγονται οι: 
Ψευτογκάς Δημήτριος, 
Ιωάννης Παπαδόπουλος και 
Σωκράτης Κουρέλλας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς εκλέγονται οι:
Απόστολος Κιοσσές και 
Αγλαΐα Δούφλια

Από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εκλέγονται οι:
Χρήστος Ναούμ, 
Νίκος Σαμαράς και 
Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος

Από τον συνδυασμό «Λαϊκή συσπείρωση για την Δυτική Μακεδονία» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Τσάκωνα εκλέγεται ο ίδιος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και 
ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Φλώρινας Μανόλης Βογιατζής.

Από τον συνδυασμό «Εναλλακτική δράση για την Δυτική Μακεδονία» εκλέγεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αντώνης Κύρινας στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. 
Από τον Συνδυασμό του Παύλου Αλτίνη εκλέγεται ο ίδιος, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

“ΤΡΕΝΟ” Ο ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ



ΡΟΔΟΠΗ '87 - ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ 0-6

ΣΚΟΡ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Σ' ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ-ΒΟΥΡΚΟ Ο ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΜΕ 6-0 ΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ '87 ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ


Με το εντυπωσιακό 0-6 υπέρ του ο Φιλυριακός επικράτησε εκτός έδρας της Ροδόπης '87 στο γήπεδο Θρυλορίου της Κομοτηνής την Κυριακή 28 Νοεμβρίου για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σ' ένα γήπεδο που ήταν πραγματικός βούρκος οι παίκτριες του Δημήτρη Ποζατσίδη τα έδωσαν όλα και έφυγαν με τη μεγαλύτερη σε εύρος εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του Φιλυριακού όσον αφορά το πρωτάθλημα (στο Κύπελλο Ελλάδος υπάρχει το σκορ-ρεκόρ 12-0 εκτός έδρας του Φιλυριακού επί του Κένταυρου Λάρισας το 2001-2002). Η Ροδόπη χωρίς να είναι κακή είχε την ατυχία να βρεθεί απέναντι σ’ έναν Φιλυριακό αποφασισμένο να νικήσει. Ένας Φιλυριακός από τα παλιά που σκόρπιζε τον τρόμο στους αντιπάλους.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ομάδα της Ροδόπης έφτασε στο γήπεδο με ναυλωμένο πούλμαν από το Δήμο της περιοχής. Όπως πληροφορήθηκαν οι άνθρωποι του Φιλυριακού ο Δήμος της περιοχής παρέχει αυτό το πούλμαν στην ομάδα για τις μετακινήσεις της. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά ο Φιλυριακός ομάδες που τις στηρίζουν οι τοπικοί φορείς των πόλεών τους. Αντιθέτως να υπενθυμίσουμε πως η αποστολή του Φιλυριακού μετέβη στην Κομοτηνή με αυτοκίνητα των ανθρώπων του συλλόγου και όχι με κάποιο πούλμαν...Τα σχόλια δικά σας.
 Από την αρχή του αγώνα ο Φιλυριακός δεν άφησε περιθώρια στην αντίπαλη ομάδα και κυριολεκτικά σφυροκοπούσε την εστία των γηπεδούχων. Στο 11΄ έγινε το 1-0 για τον Φιλυριακό όταν η Τσαμπάζη έβγαλε μια μπαλιά από δεξιά, η μπάλα πήγε στην Μπασούρη η οποία απέφυγε με όμορφο τρόπο την αμυντικό της Ροδόπης, βρέθηκε τετατέτ με την αντίπαλη γκολκίπερ και με πλασέ άνοιξε το σκορ. Στο 14΄ και το 15΄ ο Φιλυριακός έχασε δύο ευκαιρίες όταν ισάριθμα σουτ της Μάινου και της Μπασούρη αποκρούστηκαν από την τερματοφύλακα της Ροδόπης.
Στο 21΄ η Πετροπούλου έκανε μια πολύ καλή επέμβαση για τον Φιλυριακό σε σουτ παίκτριας της γηπεδούχου ομάδας. Στο 26΄ η Καρατζά θα προσπαθήσει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα ύστερα από σέντρα της Μάινου από δεξιά αλλά η μπάλα θα περάσει άουτ. Τρία λεπτά μετά και πάλι η Πετροπούλου θα πραγματοποιήσει μια πολύ καλή επέμβαση σε σουτ της Περιβολοπούλου. Ακολούθησε ένα δίλεπτο που επιφύλασσε πολλά. Στο 31΄ ο Φιλυριακός χάνει σημαντική ευκαιρία όταν το σουτ της Μάινου από δεξιά πέρασε ξυστά άουτ. Στο 32΄ η γκολκίπερ της Ροδόπης θα κάνει το βολέ, η μπάλα θα φτάσει στην Καρατζά η οποία μ’ ένα δυνατό γέμισμα έξω από τη μεγάλη περιοχή θα στείλει την μπάλα να αναπηδήσει πάνω από την γκολκίπερ που έκανε λάθος υπολογισμό και να καταλήξει στα δίχτυα. Έτσι θα γίνει το 2-0 για τον Φιλυριακό.
Ο Φιλυριακός είχε ήδη ξεκινήσει την πορεία του στα γκολ. Στο 42΄ θα σταθεί άτυχος όταν το σουτ της Λυπίτκα θα τραντάξει το κάθετο δοκάρι της εστίας της Ροδόπης σε μια επέλαση απ' αριστερά της παίκτριας του Φιλυριακού.
Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 47΄ η Μάινου ύστερα από πάσα της Λυπίτκα θα σουτάρει και θα κάνει το 3-0. Στο 54΄ σε μια φάση σχεδόν καρμπόν η Λυπίτκα πάσαρε και η Μάινου σκόραρε ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 4-0. Στο 58΄ ένα παρόμοιο σουτ της Μάινου θα περάσει ξυστά άουτ από το κάθετο δοκάρι. Νωρίτερα η τερματοφύλακας του Φιλυριακού Πετροπούλου πραγματοποίησε μια πολύ καλή επέμβαση σε επιθετική προσπάθεια της Ροδόπης. Το 5-0 για τον Φιλυριακό θα γίνει από την Λυπίτκα όταν έκλεψε την μπάλα η ίδια, μπήκε απ' αριστερά στην μεγάλη περιοχή και μ' ένα έξυπνο πλασέ πέτυχε το γκολ. Το σκορ ολοκληρώθηκε στο 84΄ όταν η Μπασούρη με μια ωραία ενέργεια "άδειασε" την άμυνα της Ροδόπης και με πλασέ έκανε το 6-0 που έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα για τον καταιγιστικό Φιλυριακό.
Μια πολύ καλή εμφάνιση για τις παίκτριες του Φιλυριακού που σ' ένα βαρύ τερέν (τις προηγούμενες μέρες έβρεχε πολύ στην περιοχή της Κομοτηνής) πάλεψαν με αποφασιστικότητα κερδίζοντας τις μάχες στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα τόσο ο προπονητής κ. Ποζατσίδης όσο και οι παίκτριες της ομάδας δέχτηκαν συγχαρητήρια για την εμφάνισή τους. Επόμενη αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος για τον Φιλυριακό είναι εντός έδρας με αντίπαλο την Καβάλα '86.
ΡΟΔΟΠΗ '87 (Περιβολοπούλου Ε.): Βλάσση, Μαυροπούλου, Παπαλά (75΄ Μπουλέτου), Φλώρου, Ψαρίδου (54΄ Μπακοπούλου), Γιαμπούρη, Πολυζωϊδου, Λαζαρμπιτζέ, Τσιφοτούδι, Περιβολοπούλου, Καραγιάννη (73΄ Αναστοπούλου)
ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ (Ποζατσίδης Δημήτριος): Πετροπούλου, Τσαμπάζη, Πάντου, Βασιλείου, Κάτη, Χαραβιτσίδου, Πέϊκου (82΄ Κύρκου), Λυπίτκα (70΄Ζήκου), Καρατζά, Μπασούρη, Μάινου
Διαιτητικό τρίο: Τσενεκίδης, Δάντης, Κελεμένη (ΣΔΠΔράμας)
**Το παρόν στην αναμέτρηση έδωσε και η παλιά παίκτρια του Φιλυριακού Αλεξάνδρα Τιγκλιανίδου που βρέθηκε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα και να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια του Φιλυριακού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
3Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
ΡΟΔΟΠΗ ’87 – ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ 0-6
ΚΑΒΑΛΑ ’86 – ΜΕΤΕΩΡΑ 2-0
ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΟΣ – ΠΑΜΠΑΤΡΑΪΚΟΣ 3-0 α.α

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
1.ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ 12-0 9β.
2.ΚΑΒΑΛΑ ’86  6-1 9β.
3.ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΟΣ 5-3 4β.
4.ΡΟΔΟΠΗ ’87 3-8 3β.
5.ΜΕΤΕΩΡΑ 1-6 1β.
6.ΠΑΜΠΑΤΡΑΪΚΟΣ 0-9 0β.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ A I D S - 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Έχουν περάσει κάπου στα 25 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι όροι «AIDS» και «HIV λοίμωξη»  αλλάζοντας την ζωή όλων για πάντα. Παράλληλα καταρρίφθηκαν σεξουαλικές πρακτικές, λύνοντας τη σιωπή γύρω από την σεξουαλικότητα με άμεσο αποτέλεσμα την  διείσδυση του προφυλακτικού στην καθημερινότητα μας. Επιπρόσθετα αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν ομάδες υψηλού κίνδυνου (ομοφυλόφιλοι , τοξικομανείς) και ότι ο «εφιάλτης» του AIDS δεν κάνει επιλογές. Χτυπάει ύπουλα το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου καταστέλλοντας τις αμυντικές του ικανότητες απέναντι σε όλες τις ασθένειες, μετατρέποντας τον σε ευάλωτο και ανίσχυρο  απέναντι σε συνηθισμένες ασθένειες όπως ένα απλό κρυολόγημα. 

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

  • Σεξουαλική επαφή.
  • Χρήση μολυσμένων αντικειμένων (σύριγγες , ιατρικά  εργαλεία)
  • Έκθεση σε μολυσμένο αίμα και τα παράγωγα του.
  • Κάθετη μετάδοση από την μητέρα στο παιδί.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  • Διάφορες δερματολογικές ασθένειες αποτελούν το κώδωνα του κίνδυνου.
  • Ορισμένες ιδιαίτερες ασθένειες στην στοματική κοιλότητα μπορούν να δημιουργήσουν υποψίες εμφάνισης της νόσου.
  • Μια μακροχρόνια ασθένεια (όπως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος) μπορεί να οδηγήσει στην υποψία ύπαρξης του ιού HIV. 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

 Τα 2/3 των ανθρώπων που ζουν με HIV είναι στην Αφρική.
Έχει υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως στην Ασία και στην Λατινική Αμερική. Γι’ αυτά τα μέρη του κόσμου, όπου οι φορείς δεν έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες θεραπείες, εξαιτίας του απαγορευτικού τους κόστους, οι πιο πολλές ελπίδες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του εμβολίου του AIDS, σαν μέσο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στην Ν. Αφρική, που έχει τους πιο πολλούς, φορείς του HIV από κάθε άλλη χώρα, 5.000.000 ζουν, με HIV. Στην Κίνα ο αριθμός είναι 1.000.000 πριν δύο χρόνια και στην Ινδία περίπου 4.000.000.
Από την εισαγωγή της αντιρετροικής θεραπείας το 1996, οι ασθενείς του AIDS και ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων στη Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική έχουν μειωθεί. Η ετεροφυλική μετάδοση έχει αυξηθεί και σε μερικές χώρες αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των νέων μολύνσεων.
ΑΦΡΙΚΗ
Η υποσαχάριος Αφρική συνεχίζει να αποτελεί τη γεωγραφική περιοχή που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία του AIDS καθώς εκτιμάται ότι ζουν εκεί περίπου 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι με HIV λοίμωξη.

ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων διαπιστώθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κυριαρχεί η μετάδοση μέσω της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών ενώ στη Δυτική Ευρώπη, όπου ανήκει και η χώρα μας, η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV..

ΕΛΛΑΔΑ
Εντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάθε δύο μέρες τρία άτομα στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό του AIDS (HIV). Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φέρουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν, ενώ 9.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων παρατηρείται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι διαφοροποιήσεις των ποσοστών ανά γεωγραφική περιοχή αντανακλούν το κοινωνικό , οικονομικό και πολιτισμιακό επίπεδο των χωρών. Συνάμα την εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων καθώς και την ευθιξία – ευσυνειδησία  των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι δεν υπήρξε άλλοτε ασθένεια με τόσο ποικίλες βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές  και προσωπικές επιπτώσεις. Η μάστιγα του AIDS δεν αποτελεί μόνο απειλή για την υγεία του ανθρώπου, δεν οδηγεί μόνο στον θάνατο αλλά πάνω από όλα είναι μια απειλή και μια συνεχής επώδυνη δοκιμασία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι η αρτιότερη αντιμετώπιση του ιού είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση από ειδικούς.
Καθίσταται αναγκαία η χρήση προφυλακτικών μέσων και η τήρηση των κανόνων υγείας από τους αρμόδιους φορείς σε όλες τις  μεταγγίσεις αίματος.         


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ                                       

Για να υπάρχει πάντα χαμόγελο ..... !!!!!



Δυο κανίβαλοι, εμπρός ο πατέρας και ξωπίσω ο γιος, κουβαλάνε στους ωμούς βιαστικά μια ημίγυμνη καλλονή δεμένη χειροπόδαρα σε μακρύ ευλύγιστο μονόξυλο.


Σε κάποια στιγμή ρώτησε ο μικρός τον μεγάλο:


-Μπαμπά τι θα την κάνουμε αυτή, θα την φάμε; 


-Όχι παιδί μου, είπε αυτός, θα την πάμε σπίτι και.. θα φάμε τη μαμά!


Κυριάκος Κούλης 
Facebook

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ


Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου σε όλους τους Φλωρινιώτες
που τίμησαν με την ψήφο τους το συνδυασμό μας, ιδιαίτερα τον απλό ψηφοφόρο
γιατί αυτός μας έφερε τόσο κοντά στη νίκη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες
μας ότι θα είμαστε πάντα κοντά τους, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για το καλό της
περιοχής.
Ήταν μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, απέναντι στους διαχειριστές του χθες,
στους διαχειριστές των χαμένων απολογισμών, στο κατεστημένο που κρατά το νομό
στην απραξία και στις προσωπικές πολιτικές διαχειρίσεις των ηθικών αυτουργών που
έχουν οδηγήσει σε τέλμα την περιοχή μας.
Η επόμενη μέρα δυστυχώς βρίσκει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με πολλά τραύματα και
βαθιές πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν. Χρειάζεται άμεσα η σύγκληση των
οργάνων, ο επιμερισμός - καταλογισμός των ευθυνών για τα εκλογικά αποτελέσματα
στο νομό και για τις πολιτικές συμπεριφορές όλων των στελεχών μας όσο ψηλά και
να βρίσκονται.
Έκανα πρώτος την αυτοκριτική μου στην απολογιστική συνάντηση του συνδυασμού
για τα οποιαδήποτε λάθη - παραλείψεις , το ίδιο θα πράξω και στην εσωκομματική
διαδικασία.
Όπως επίσης αναλαμβάνω τις όποιες ευθύνες και στο βαθμό που μου αναλογούν.
Στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω μάθει να σέβομαι και να στηρίζω τις επιλογές των
οργάνων κρατώντας τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, τις οποίες κατέθετα εκεί που
έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, μα ποτέ μου δεν απαξίωσα τους συντρόφους μου.
Με λύπησε ιδιαίτερα η συμπεριφορά των γνωστών «τιμητών», που πάντα
δυσκολευόταν να κατανοήσουν το αυτονόητο «όλοι μαζί για όλους», αυτοί δυστυχώς
έχουν μείνει στο η κοινωνία πρέπει να υπηρετεί αποκλειστικά τις φιλοδοξίες
τους. Η αντικειμενικότητα είναι ένδειξη μεγαλείου ψυχής ενώ η απαξίωση των
πάντων Φαρισαϊσμός. Αντιμετωπίστηκα από κάποιους «συντρόφους» ακόμα ως
ουρανοκατέβατος και όχι επαρκής να αντεπεξέλθω στην θέση του αντιπεριφερειάρχη.
Βέβαια δεν ξέρω ποια κριτήρια πρέπει να έχει κάποιος για να τολμήσει. Θεωρώ
προτέρημα να λέει την αλήθεια, να μπορεί, να ξέρει, να τολμά, να συγκρούεται όταν
πρέπει, να έχει όραμα, να μη συμβιβάζεται χάριν των σκοπιμοτήτων, να μην έρπει και
να γλείφει, να μην είναι καιροσκόπος και το σημαντικότερο να ξέρει και να πονά
τον τόπο του . Δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός τυχοδιώκτης και το πως από καλό παιδί
έγινα στόχος κακοπροαίρετων κριτικών μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα
ας το κρίνουν οι συμπολίτες μας.
Αλήθεια αγαπητοί φίλοι μόνο εγώ ήμουν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στη
περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας ;
Επιτρέψτε μου να σας πω λίγα λόγια για εμένα, είμαι πολύ υπερήφανος που
γεννήθηκα και μεγάλωσα στο ορεινό χωριό Κορυφή από μια φτωχή αγροτική
οικογένεια. Από πολύ μικρός απασχολήθηκα με όλες τις αγροτικές εργασίες .
Ο πατέρας μου όταν ήμουν πολύ μικρός, για να μπορέσει να συντηρήσει την
οικογένεια μας αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στη Αυστραλία. Τον γνώρισα στα 11 μου
περίπου. Το χωριό μου αποκλειόταν τον Οκτώβρη από τα χιόνια και άνοιγε ο δρόμος
τον Μάη, σπανίως άνοιγε τα Χριστούγεννα και μερικές φορές την μπουλντόζα
συνόδευε ένα τζιπ της πρόνοιας με πορτοκάλια. Από εκεί συγκράτησα κάποιες
εικόνες που προσπάθησα μαζί με ταξίδια των ονείρων μου να αποτυπώσω σε μια
ποιητική συλλογή η οποία από αρκετούς απαξιώθηκε - χλευάστηκε λες και μπήκα σε
απαγορευμένα χωράφια. Εδώ θέλω να σας τονίσω ότι ποτέ μου δεν είπα και ούτε μου
πέρασε από το μυαλό ότι είμαι ποιητής απλά προσπάθησα να καταγράψω εσωτερικά
μου ταξίδια. Κάτι που θέλει πολύ τόλμη, το έκανα γιατί πάντα συνηθίζω στη ζωή
μου να λειτουργώ στο φως και την αλήθεια μακριά από τα σκοτάδια της υποκρισίας,
παραβλέποντας το οποιοδήποτε τίμημα. Με λύπη μου ακόμα και αυτές τις μέρες είδα
ανάλογες αναφορές στον τοπικό τύπο.
Τελείωσα το Λύκειο Φλώρινας όπου είχα αποβληθεί διότι είχα το θράσος να
διαφωνήσω με την φιλόλογο για το βιοτικό επίπεδο της τότε Γιουγκοσλαβίας,
ξέρετε γιατί αυτό…, διότι είχαμε συγγενείς εκεί και μας στέλνανε γκοφρέτες τις
λεγόμενες «ναπολιτάνκες». Που να βρούμε να φάμε γλυκά εμείς στη Κορυφή η
κοινώς στο Τούριε. Για να αλλάξει η διαγωγή μου έπρεπε να πάρω βεβαίωση από
τον πρόεδρο της κοινότητας για την συμπεριφορά μου στην εκάστοτε παραμονή
μου στο χωριό. Τις μέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών με έπαιρνε με τα
πόδια ο πατέρας μου από το Μακροχώρι Καστοριάς μαζί με κάποιους χωριανούς
απαραίτητους για το άνοιγμα του χιονισμένου δρόμου. Εκεί έμαθα τι σημαίνει
ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη.
Είμαι κάτοχος πτυχίου επιστημονικής επάρκειας στο τομέα διοίκησης επιχειρήσεων
του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Φιλιππούπολης. Ακόμα και εδώ αντιμετώπισα έναν
επιλεκτικό κοινωνικό ρατσισμό. Θέλω να θυμίσω σε κάποιους ότι η κοινωνία της
Φλώρινας μου έχει δώσει πολλά πτυχία και μεταπτυχιακά γιατί πάντα ήμουν ενεργό
κομμάτι της.
Στην πορεία μου αντιμετώπισα δύσκολες καταστάσεις από τους ψευτοταγούς της
εθνικοφροσύνης διότι ο αδερφός του πατέρα μου ήταν ιπποκόμος του Ζαχαριάδη και
σκοτώθηκε στα 18 του χρόνια κάπου στο Γράμμο. Θυμάμαι και τώρα τα μοιρολόγια
της γιαγιάς μου για τον χαμένο της παιδί και το άγνωστο μέρος πού κείται το κορμί
του.
Έχω εργαστεί ως υπάλληλος σε παντοπωλείο. Κουβαλούσα το χάρτινο σακί
ζάχαρης στο ώμο πηγαίνοντας το από τον Λιατόπουλο τον Περικλή στο μπακάλικο
του Γούτη και σε άλλα μαγαζιά όταν οι άλλοι συνομήλικοι μου πίναμε καφέ στο
Σολάκη η στη Βιολέττα. Δεν ντρεπόμουν γιατί έμαθα από τους γονείς μου πως είναι
καλύτερα να κάνεις την οποιαδήποτε δουλειά από το να κάθεσαι και να περιμένεις
από τους άλλους.
Εκλέχτηκα μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας και διετέλεσα για πολλά χρόνια
Γραμματέας της όπου εργάστηκα περισσότερο από τον καθένα, συμβάλλοντας
ουσιαστικά στην ενότητα του χώρου και στην καταπολέμηση της εσωστρέφειας
την οποία βέβαια πληρώσαμε ως συνδυασμός στις πρόσφατες εκλογές. Ήταν και
είναι άριστες οι σχέσεις μου με το κεντρικό ΠΑΣΟΚ μέσα από τις οποίες βοήθησα
αρκετούς από τον τόπο μας ανεξαρτήτου «χρώματος».
Ταυτόχρονα υπηρέτησα ως σύμβουλος στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φλώρινας
όπου ήμουν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του πρώτου νομαρχιακού κέντρου
επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα, παράλληλα ήμουν υπεύθυνος
του γραφείου κοινοτικών πρωτοβουλιών. Επίσης ήμουνα σύμβουλος σε δύο
περιφερειάρχες και στον υπουργό εσωτερικών πάντα άνευ αμοιβής.
Είμαι εκλεγμένο μέλος του Εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ από το 2006 και είχα
την τιμή να επιλεγώ από τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου ως μέλος του τομέα
κινητοποιήσεων στην αρχή και έπειτα μέλος της γραμματείας.
Στις εκλογές του 2007 ήμουν υπεύθυνος για όλες τις εκδηλώσεις της βορείου
Ελλάδας δηλαδή Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία όμως ο τρόπος που
έμαθα να πορεύομαι και το ήθος μου δεν μου επιτρέπουν να κάνω καταχωρήσεις με
φωτογραφίες πολιτικών στα τοπικά ΜΜΕ και να αυτοπροβάλλομαι.
Γνωρίζετε από την περιοχή μας κάποιον άλλον εσείς να έχει διατελέσει εκλεγμένο
μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ η μήπως γνωρίζετε κανένα από την
ευρύτερη περιοχή στη γραμματεία κινητοποιήσεων δηλαδή τόσο κοντά στο πρόεδρο
η στη γραμματεία οποιουδήποτε τομέα παραγωγής πολιτικής.
Πριν από δύο χρόνια έφυγα από τον τομέα κινητοποιήσεων διότι μου ήταν αδύνατον
να γυρνώ όλη την Ελλάδα και ήθελα να μείνω περισσότερο χρόνο στο τόπο μου,
μπαίνοντας ταυτόχρονα στη γραμματεία του τομέα Οργανωτικού και στη γραμματεία
του τομέα Εθελοντισμού – Αλληλεγγύης.
Διετέλεσα για δώδεκα χρόνια πρόεδρος της κοινότητας Κορυφής και για τέσσερα
χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος.
Ήμουνα ενεργά παρών σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες του χώρου περισσότερο από
τον καθένα.
Όταν το 2007 μου πρότειναν να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής αρνήθηκα και
πρότεινα τον Νίκο Σαμαρά η τον Μιχάλη Τσότσκο.
Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύει στις θητείες παντού, όπως και στους
διακριτούς ρόλους με όρους κοινωνίας.
Για την τελευταία εκλογική διαδικασία επιλογής υποψηφίων για το δήμο Φλώρινας
ακούστηκαν πάρα πολλά , η θέση μου είναι καταγραμμένη στα πρακτικά της
επιτροπής:
Μόνο αν υπάρχει μία υποψηφιότητα έχομε πιθανότητες να κερδίσουμε τον δήμο,
προτείνοντας ως έχοντες τις περισσότερες προϋποθέσεις τον κ. Ασπρίδη και το
κ. Τσότσκο δίνοντας έμφαση στην αυτοδιοικητική εμπειρία και το διαφαινόμενο
οικουμενικό ψηφοδέλτιο του Αιμίλιου και στη κοινωνική συνοχή του Μιχάλη.
Εξέφρασα τον προβληματισμό μου για την κ. Μούσιου Όλγα μήπως η συνεχής
εκλογική παρουσία της σε λίγο χρονικό διάστημα (δήμος – 2 φορές βουλευτής-
δήμος) κούραζε το εκλογικό σώμα.
Την τελική απόφαση βέβαια θα έπαιρνε η επιτροπή εκλογικών διαδικασιών με
επικεφαλής τον κ. Τσούρα, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από το ΕΣ ΠΑΣΟΚ. Στην
συνέχεια βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγιόταν η παράταξη πρότεινα να μην
δοθεί χρίσμα για το δήμο της Φλώρινας όπως έγινε σε πολλούς δήμους στη χώρα.
Όσο αφορά εμένα θεώρησα ότι η προγενέστερη παρουσία μου στα κοινά μου δίνει
το δικαίωμα να θέσω υποψηφιότητα για την θέση αντιπεριφερειάρχη όπως έπραξαν
αρκετοί σύντροφοι μου και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τον εαυτό μου στην διάθεση
της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών, χωρίς προαπαιτούμενα - όρους με το ποιος
θα είναι ο επικεφαλής, διότι στο πόλεμο όταν είσαι στρατιώτης δεν επιλέγεις
τις μάχες και τον αρχηγό. Αν δεν επιλεγόμουν ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης
έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση του κόμματος και αν με χρειαζότανε η παράταξη
θα κατέβαινα ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος όπως έκαναν οι 14 υποψήφιοι
στο νομό μας τους οποίους ευχαριστώ θερμά.
Αγαπώ το τόπο που ζω, όπως και τους ανθρώπους του. Η ενασχόληση μου με τα
κοινά ήταν και είναι μια συνεχής προσπάθεια για κάτι καλύτερο γιατί πιστεύω
ακράδαντα ότι το αξίζουμε.
Στην μέχρι τώρα πορεία μου με τα κοινά δεν ξεχώρισα κανένα γιατί τα προβλήματα
δεν έχουν χρώματα.
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα μου πολλοί «φίλοι» ξεκίνησαν
να πετάνε απροκάλυπτα λάσπη και άλλοι που έχουν τιμηθεί κατά καιρούς από το
ΠΑΣΟΚ απείχαν συνειδητά, διότι ο Μιθριδατισμός τους δεν τους επέτρεπε να δουν
κάποιον άλλο πέραν από αυτούς.
Μέχρι τσικό μας είπαν. Κάποιοι διαμήνυαν ότι θα ψήφιζαν αριστερά και κάποια
σεβάσμια πρόσωπα, συγγενείς πολιτευτών «γαλαζοαίματοι» στην καταγωγή δεν
μπορούσαν ν’ αποδεχτούν σαν αντιπεριφερειάρχη κάποιον από την Κορυφή που
έβοσκε γίδια όπως έλεγαν.
Χάθηκε βέβαια αρκετός πολύτιμος - καθοριστικός χρόνος μέχρι την ανακοίνωση
του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και κατ’ επέκταση των περιφερειακών
συμβούλων.
Επικοινωνιακά δεν αξιοποίησε το κεντρικό ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη, ο
οποίος είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος και απέδειξε στο λίγο χρόνο που είχαμε
ότι μπορούσε να γίνει η ανατροπή ενός σάπιου διαχειριστικού κατεστημένου της
περιοχής.
Όταν ανακοινώθηκε ο συνδυασμός, μας πολλοί στοιχηματίζανε ότι δεν θα
ξεπεράσομε το 30%. Θα χάσουμε από την πρώτη Κυριακή και κάποιος πιο ένθερμος
φίλος μας δημοσιογράφος διεμήνυε στο υποψήφιο περιφερειάρχη ότι στη Φλώρινα
δεν θα ξεπεράσομε το 23%. ……..
Τι λένε άραγε όλοι αυτοί τώρα; Οι πολίτες του νομού μας έδωσαν την απάντηση.
Μας βάλανε σκόπιμα και κακοπροαίρετα κάποιοι στην διαμάχη των δύο
συνδυασμών στην Φλώρινα, μας απαγόρευαν να μιλάμε και με τους φίλους μας
ακόμα, διαμηνύοντας ότι θα πέσομε όλοι μαζί. Δέχτηκα εκβιασμούς, απειλές που δεν
συνάδουν με πολιτικές συμπεριφορές, αλλά από πού να το ψάξεις αυτό.
Η συναλλαγή έπεφτε σύννεφο διότι κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίζαμε την
περιφέρεια και ο αγώνας επικεντρωνόταν στους δήμους.
Πίστευα στη νίκη, το φώναζα συνέχεια αλλά δεν υπήρχαν ανοιχτά αυτιά να μας
ακούσουν.
Ξέρετε πόση εκλογική διαφορά καταγράψαμε μέσα στη Φλώρινα 1200 ψήφους, η
Μελίτη – ο Άγιος Παντελεήμονας - ο Φιλώτας – ο Αετός έγιναν για πρώτη φορά
μπλε, το δε Αμύνταιο μας τιμώρησε κι ας είχαμε στο ψηφοδέλτιο αξιολογότατα
στελέχη από την περιοχή τους.
Γνωρίζετε βέβαια πως ψήφισαν κάποιοι στο νέο δήμο της Φλώρινας τη δεύτερη
Κυριακή προφασιζόμενοι την τιμωρία του κ. Λιάνη. Αυτοί βέβαια που τον υμνούσαν
παλαιότερα, τον τόπο τιμώρησαν μόνο.
Από ότι γνωρίζω δεν είχαμε βουλευτικές εκλογές στις οποίες πολιτευόταν ο κ.
Λιάνης. Είδαμε αυτόχειρες να ψάχνουν «δολοφόνους», ψεύτικοι δεσμώτες να
ψάχνουν αλυσίδες.
Κάποιοι λησμόνησαν ότι την μάχη την έδινε το μέλλον απέναντι στο χθες και όχι
τα φοβικά σύνδρομα κάποιων που χάρισαν την περιφέρεια στους διαχειριστές
των χαμένων απολογισμών.
Δυστυχώς στη μάχη αυτή δεν βοήθησε το μεγαλύτερο μέρος του στελεχιακού
δυναμικού του νομού.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους εθελοντές του εκλογικού μας κέντρου για
την μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν.
Σύντροφοι μας φρόντισαν μέχρι την τελευταία στιγμή να απολαμβάνουν την
ασέλγεια στην ενότητα της παράταξης και στη προοπτική του τόπου. Είμαστε
υπερήφανοι για τον έντιμο αγώνα που δώσαμε. θα μπορούσαμε καλύτερα αν είχαμε
ουσιαστική στήριξη και θα κερδίζαμε τη μάχη αυτή.
Μπορεί να χάθηκε μία μάχη αλλά δεν χάθηκε ο πόλεμος, εμείς συνεχίζουμε.

Ναούμ Χρήστος

υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης
του συνδυασμού αρχή … ζουμε μαζί
με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη