Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ανακοινώθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Φλώρινας

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου ως Δήμαρχος Φλώρινας έδωσε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νέος Δήμαρχος Ιωάννης Βοσκόπουλος. Στο πλαίσιο της συνέντευξη ο Δήμαρχος ανακοίνωσε  και τα ονόματα των αντιδημάρχων για τη πρώτη διετία. Αντιδήμαρχοι είναι οι: Αθανάσιος Μπέλτσος, Άρης Αριστείδου, Νικόλαος Αλεξιάδης, Ευάγγελος Σταυρίδης και ο Δημήτριος Λουκάς. Πρώτη προτεραιότητα του νέου Δημάρχου κ. Βοσκόπουλου όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη του είναι η εύρεση ενός κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του διευρυμένου δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η κατασκευή της γέφυρας Αρμενοχωρίου και η συνέχιση και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της τηλεθέρμανσης.
Σύνταξη: Θωμαή Αδάμου

Θεοφάνια: Μια από τις αρχαιότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης


   Θεοφάνια ή Φώτα. Από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου. Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, αλλά και κλείσιμο του Δωδεκαήμερου, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.

    Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

    Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

    Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.

    Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Στη "μετά ΚΕΠ εποχή"


    Τη «μετά ΚΕΠ εποχή» για το Δημόσιο παρουσίασε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Μία εποχή που περνά μέσα από το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εφαρμογή του, αλλά και την κάρτα του πολίτη. Ο κ. Ραγκούσης για το νομοσχέδιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η δημόσια διαβούλευση του οποίου αρχίζει τις επόμενες ημέρες, είπε ότι μετά την ψήφιση του, που προσδιορίζεται γύρω στο Μάρτιο, και την εφαρμογή της από τις δημόσιες υπηρεσίες που θα είναι υποχρεωτική, ο πολίτης θα μπορεί να περιορίσει κατά πολύ τις παρουσίες του μπροστά στο χρονοβόρο γκισέ του Δημοσίου, ακόμα και τις επισκέψεις του στα ΚΕΠ. Μάλιστα ανέφερε και παραδείγματα που δεν θα χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες με πιο χαρακτηριστικό αυτό που αφορά το «ακριβές αντίγραφο».

    Επίσης τόνισε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα περιορίσει τη διαφθορά που αναπτύσσεται από τη σχέση πολίτη υπαλλήλου αλλά και το κόστος των συναλλαγών στο δημόσιο, αφού υπολογίζεται να μειωθεί 25%.

    Ο κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στην κάρτα του πολίτη είπε ότι αυτή δεν θα περιέχει όλα τα στοιχεία των κατόχων αλλά τα «κλειδιά» θα ανοίγουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα του δημοσίου, θα περιέχει τον αριθμό κτηματολογίου, το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το δελτίο ταυτότητας το οποίο και θα υποκαταστήσει.

    Πρόσθεσε ότι σε αυτή την κάρτα θα ενσωματωθούν και άλλες κάρτες, αλλά επισήμανε ότι θα προστατευτούν πλήρως τα προσωπικά δεδομένα και ότι το υπουργείο εσωτερικών θα ακολουθήσει όλες τις συστάσεις της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Δεν θα κλείσει η ΕΡΑ Φλώρινας

Σε απάντηση ερώτησης του Βουλευτή Φλώρινας κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, που αφορά στην ΕΡΑ Φλώρινας, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τηλέμαχος Χυτήρης κατέθεσε απαντητικό σημείωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπη Ταγματάρχη στο οποίο αναφέρεται, ότι η ΕΡΤ υποχρεούται να απαντά σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε αόριστες και εν τέλει ανυπόστατες φημολογίες.
Άρα δεν τίθεται θέμα λουκέτου στην ΕΡΑ Φλώρινας η οποία θα συνεχίσει και στο μέλλον απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
Η συγκεκριμένη απάντηση αν και είναι ξεκάθαρα δεσμευτική, δε σημαίνει ότι δε διατηρούνται επιφυλάξεις με αποκλειστικό σκοπό να προλαβαίνουμε τυχόν εξελίξεις και να αποφεύγουμε αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, ότι η σημερινή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από μία γενικότερη ρευστότητα, απόρροια του μνημονίου και των παρεμβάσεων της τρόικα που καθοδηγούν την κυβερνητική πολιτική.