Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

"πάτερ ημών"


14.12.2010 – 08.01.2011 στο Kalos&Klio Showroom
Εγκαίνια Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, 19.00 – 23.00



Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης

Σύλληψη Ιδέας: Μάγδα Ταμμάμ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Μιχάλης Αγγελίδης, Έλενα Ακύλα, Ινώ Βαρβαρίτη, Αποστόλης Γιαννίκας, Θάνος Ζακόπουλος, Kalos & Klio, Κυριάκος Κατζουράκης, Χάρης Κοντοσφύρης, Κλεώνη Μανουσάκη, Νίκος Μόσχος, Hhérma, Αλτίν Πατσέλης, Richard Rigg , Christian Rupp, Μάγδα Ταμμάμ, Ανδρέας Λώλης.


H εξουσία είναι κοινωνική σχέση, είναι υφιστάμενες σχέσεις κυριαρχίας επί των άλλων. Μια εκφορά της εξουσίας είναι το ηγεμονικό πεδίο της πατριαρχίας, χαρακτηριστικό πολλών οργανωμένων κοινωνιών. Το «πάτερ ημών» είναι μια εικαστική έκθεση που θα επιχειρήσει την αποδόμηση του πατριαρχικού Λόγου μέσα από το προφανές ή το κρυμμένο, μέσα από το κοινωνικό ή το ατομικό ασυνείδητο, μέσα από τις πρωταρχικές αντιφάσεις που καθορίζουν το κοινωνικό μας σώμα. Βαθιά συναισθήματα, καίριος σεβασμός, συνεργατικότητα, απατηλή εξουσία, ιεραρχία, καθημερινή επιβολή, δεσποτική αγοραφοβία, σπερματική ανία, αστικός τυχοδιωκτισμός, θεϊκός αμοραλισμός, εκφυλιστικός θάνατος, γήρας, φόβος είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς που θα τεθούν γύρω και απέναντι από την πατριαρχία. Η έκθεση θα στηθεί με gestalt συσσωρευτικό τρόπο (διεγείροντας την κριτική των φαινομένων της εξουσίας) στο Kalos & Klio Showroom.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 – 21.00 / Σάββατο: 11.00 – 14.00

Κάτι τρέχει με τον τόνο...

Αναλύσεις της Greenpeace αποκαλύπτουν παρατυπίες και χρήση υπεραλιευμένων ειδών σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα και άλλες 11 χώρες.


Ανεξάρτητες αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace σε κονσέρβες τόνου από διαφορετικές μάρκες ευρείας κατανάλωσης σε 12 χώρες, αποκάλυψαν ότι πίσω από τις ετικέτες κρύβεται η κατάφωρη παραπλάνηση των καταναλωτών και η αδιαφορία της βιομηχανίας τόνου για το μέλλον των αποθεμάτων τόνου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναδεικνύουν σοβαρές παρατυπίες, όπως η χρήση δύο διαφορετικών ειδών τόνου στην ίδια κονσέρβα, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παράλληλα αποκαλύπτεται η χρήση διαφορετικών ειδών σε διαφορετικές κονσέρβες του ίδιου προϊόντος, ενώ άλλες κονσέρβες περιείχαν διαφορετικό είδος τόνου από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Ανάμεσά τους βρέθηκαν υπεραλιευμένα είδη τόνου, όπως ο μεγαλόφθαλμος και ο κιτρινόπτερος.

Σύμφωνα με την έρευνα οι επιδόσεις της Ελλάδας κατατάσσονται στις χειρότερες, δεδομένου ότι στα 3 από τα 5 προϊόντα που αναλύθηκαν υπήρχαν παρατυπίες. Συγκεκριμένα, ο τόνος σε νερό μάρκας Toni που εισάγεται από την εταιρία Σκλαβενίτης αναγράφει ότι περιέχει κιτρινόπτερο τόνο. Οι αναλύσεις όμως έδειξαν ότι η μία από τις τρεις παρτίδες του προϊόντος που αναλύθηκαν περιέχει άλλο είδος τόνου (το οποίο δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθεί), ενώ οι άλλες δύο περιέχουν δύο είδη τόνου μαζί στην ίδια κονσέρβα (κιτρινόπτερο και μεγαλόφθαλμο), κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης, το φιλέτο τόνου σε νερό του Carrefour βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη σε διαφορετικές παρτίδες, με αποτέλεσμα η σήμανσή του σε 2 από τις 3 κονσέρβες που αναλύθηκαν να είναι παραπλανητική. Τέλος, η τονοσαλάτα Μεξικάνα της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη τόνου σε διαφορετικές παρτίδες του ίδιου προϊόντος (σε δύο κονσέρβες κιτρινόπτερο και στην τρίτη μεγαλόφθαλμο).

«Είναι φανερό από τις αναλύσεις της Greenpeace σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η παγκόσμια βιομηχανία τόνου εξαπατά τους καταναλωτές σχετικά με τον τόνο που φτάνει στο πιάτο τους», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace. «Στις κονσέρβες βρήκαμε πολλά  ανήλικα άτομα ειδών τόνου που οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν αλιευθεί με μη επιλεκτικές μεθόδους αλιείας και καθιστά απαραίτητο τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν ότι ο τόνος που μας διαθέτουν δεν έχει αλιευθεί με τέτοιες μεθόδους, αν θέλουμε και αύριο να έχουμε τόνο στο πιάτο μας».

Η περίπτωση του τόνου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει με τα ψάρια που φτάνουν στο πιάτο μας. Η Greenpeace τους τελευταίους μήνες διεξάγει έρευνα σχετικά με την πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στα γραφεία της οργάνωσης, σε συνέντευξη τύπου και προβολή βίντεο.


Πηγή :
http://www.greenpeace.org/greece/





ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι Μεταδόσεις της Ημέρας

Πλούσια η αγωνιστική κίνηση της Κυριακής, με έμφαση στο ποδόσφαιρο, με τη μετάδοση έξι αγώνων της Super League, αλλά και αρκετές μεταδόσεις από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. 



Αναλυτικά το πρόγραμμα μεταδόσεων:

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου


Σούπερ Λίγκα 

15.00 Skoda Ξάνθη-Καβάλα (NET)
15.00 Πανσερραϊκός-Πανιώνιος (novasports3)
15.00 Εργοτέλης-Κέρκυρα (novasports2)
17.15 Ολυμπιακός-Ατρόμητος (NET)
17.15 ΑΕΚ-Λάρισα (novasports2)
19.30 Αστέρας Τρίπολης- Παναθηναϊκός (novasports2)

Premier League 

15.30 Μπόλτον-Μπλάκμπερν (novasports4)
15.30 Γουλβς-Μπέρμιγχαμ (novasports1 & HD)
18.00 Τότεναμ-Τσέλσι (novasports1 & HD)

Bundesliga 

16.30 Φράιμπουργκ-Γκλάντμπαχ (Conn-x TV Sport1)
18.30 Μάιντζ-Σάλκε (Conn-x TV Sport2)

Primera Division 

18.00 Αθλέτικ Μπιλμπάο-Εσπανιόλ (Conn-x TV Sport3)
20.00 Σαραγόσα-Ρεάλ Μαδρίτης (Conn-x TV Sport1)
22.00 Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Σοσιεδάδ (Conn-x TV Sport2)