Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ : ΟΡΑΜΑ Ή ΣΧΕΔΙΟ?(ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ)



Ξεκινώντας ως απλή προοπτική και περνώντας από πολλά στάδια μετεξέλιξης , η Συνθήκη της Λισαβόνας ίδρυσε στην ουσία της την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Διατηρώντας τον σκοπό της προκατόχου της , δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση μια κοινής αγοράς με ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων , αγαθών , υπηρεσιών , εργασιών και κεφαλαίων . Αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η Ε.Ε ιδρύθηκε για να εξασφαλίσει την ευημερία και την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών των επιμέρους κρατών –μελών και δεδομένου της σημερινής κατάσταση πολλών από τα κράτη-μέλη , μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διακρίνουμε δύο σενάρια για τους λόγους ύπαρξης της Ε.Ε.
Σενάριο πρώτο : η δημιουργία της Ε.Ε αποτέλεσε την υλοποίηση οικουμενικών σκοπών και προσδοκιών . Θέλησε να θέσει τέρμα στη απομόνωση των κρατών , να διαλύσει τα οικονομικά μονοπώλια αγαθών και κεφαλαίων , να διευκολύνει την μετακίνηση υπηκόων ενός κράτους – μέλους στο έδαφος άλλου κράτους – μέλους , να εξαλείψει τις νομισματικές και δασμολογικές διαφορές, ακόμα δε να χαράξει κοινή Εξωτερική πολιτική .Έχοντας τα δικά της όργανα και τη δική της δικαστική αρχή , θέλησε να προωθήσει τη συνεργασία και την ειρήνη μεταξύ των κρατών , παίρνοντας πρωτοβουλίες ακόμα και σε ευαίσθητα εθνικά (έως τότε) θέματα με την έκδοση πράξεων κανονιστικού περιεχομένου (π.χ οδηγίες, κανονισμούς , μνημόνια κτλ).Εδώ η Ε.Ε αντιμετωπίζεται αισιόδοξα ως μία πρωτοβουλία οικουμενικής ευημερίας .
Σενάριο δεύτερο : Κοινή πολιτική των κρατών-μελών , σημαίνει εξ αντιδιαστολής ανυπαρξία εθνικής πολιτικής . Άρα , συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας , υποταγή της εσωτερικής βούλησης του κράτους στην βούληση της Ε.Ε(που ακόμα αντιμετωπίζει θέματα σχετικά με το αν διαθέτει νομιμοποίηση), ουσιαστικά άρνηση αυτοδιοίκησης. Κανείς δεν αντιλέγει στο ότι η Ε.Ε προσέφερε ασφάλεια στα κράτη. Πρακτικά όμως καμία οικονομία κανενός κράτους δεν βελτιώθηκε αντίθετα πολλά από αυτά είναι αιχμάλωτα υπέρογκων δανεισμών και τόκων.. Η Ε.Ε φαίνεται έτσι να «καπέλωσε» τα κράτη. Εξελίχθηκε σε ένα υπερ -κράτος ,που αφομοιώνοντας τα μέλη απέκτησε ότι και ένα πρωτογενές κράτος :όργανα, δικαστική αρχή, δυνατότητα έκδοσης πράξεων και επιβολής κυρώσεων. Εδω είναι αρκετό να πούμε πως για να γίνει ένα κράτος ετεροδιοικούμενο και αδύναμο να αποφασίζει για τα θέματα του χρειάζονται τα εξής :1)επέμβαση στη οικονομία(βλ.Δ.Ν.Τ) 2)Επέμβαση στη νομοθετική του λειτουργία(είναι γεγονός ότι η Ε.Ε αδιαφορεί για τις προβλέψεις των εθνικών συνταγμάτων και εκδίδει πια δικούς της «νόμους» ).3)κατάργηση συνόρων και αλλαγή νομίσματος (βλ. ελεύθερη διακίνηση και ευρώ, αντίστοιχα).Εξειδικεύοντας τα παραπάνω επέμβαση γίνεται σε ασφαλιστικό , εργασιακό και παιδεία .
Το όραμα της ήταν ιδεατό. Ο στόχος της όμως πιο από τα δύο σενάρια υπηρετεί? Στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων πολλές είναι οι εικόνες που θυμίζουν κατοχή….η κρίση για το πόση είναι η απόσταση από τη φράση laissez faire, laissez aller.,laissez passer εως την αντίστοιχη « Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ανήκει στη κρίση ημών , των «Ευρωπαίων» πολιτών.


                                                                                              Ελισσάβετ Παναγιωτίδου
                                                                                           Συντακτική ομάδα FLORINE@

ONLINE ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ



ONLINE μετάδοση των αποτελεσμάτων,των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών το βράδυ της Κυριακής 7 Νοεμβρίου 2010 στο

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ Μ. ΙΩΣΗΦΙΔΗ


ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό West Channel ο απερχόμενος Δήμαρχος Αμυνταίου, κος Κ. Θεοδωρίδης, προχώρησε σε μία πρωτοφανή και αήθη επίθεση εναντίον του επικεφαλής και στελεχών των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ. Οι προσωπικές επιθέσεις του απερχόμενου Δημάρχου είναι συνηθισμένο φαινόμενο τον τελευταίο καιρό, όμως η τελευταία υπερέβη τα εσκαμμένα.
Μας κατηγόρησε για την κυκλοφορία ανωνύμων επιστολών και φυλλαδίων! Ποιος; Ο κος Θεοδωρίδης, του οποίου το προεκλογικό φυλλάδιο κυκλοφόρησε μαζί με αυτή την ανώνυμη φυλλάδα, που τιτλοφορείται «Βούκινο». Ο κος Θεοδωρίδης που προσφάτως παραδέχτηκε ότι ο ίδιος είναι ο εκδότης του «Βούκινου». Ο άνθρωπος που έχει κάνει τέχνη την ανωνυμογραφία, κατηγόρησε τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, τον επικεφαλής και στελέχη, για διακίνηση ανωνύμων επιστολών και φυλλαδίων.
Αυτό υπερβαίνει τα όρια!
Είναι πάγια αρχή μας να πολιτευόμαστε με ευθύτητα και να εκφράζουμε ευθαρσώς τις απόψεις μας. Την κριτική μας την ασκήσαμε σε πολιτικές και όχι στα πρόσωπα. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας για όλα τα θέματα της περιοχής, αλλά πάντα ενυπόγραφα!
Η συκοφαντική επίθεση του κου Θεοδωρίδη είναι η απόλυτη θρασύτητα.
Ο άνθρωπος που οδήγησε στον απόλυτο ξεπεσμό το δημόσιο διάλογο στην περιοχή, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, κατηγορεί εμάς για ανωνυμογραφία!
Η υποκρισία περισσεύει! Ο κος Θεοδωρίδης γνωρίζει ότι η νίκη των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ είναι δεδομένη και επιστρατεύει τα χειρότερα όπλα του σε μία απονενοημένη προσπάθεια να μην χάσει την εξουσία.
Ο σημερινός Δήμαρχος Αμυνταίου συμπεριφέρεται ως κοινός ψεύτης και συκοφάντης. Δεν τιμάει το θεσμό!
Θα χάσει τις εκλογές, ας το κάνει με αξιοπρέπεια!


Γραφείο Τύπου
Μάκη Ιωσηφίδη

Υποψηφίου Δημάρχου Αμυνταίου