Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η ΕΛΜΕ Φλώρινας για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φλώρινας καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση -βλ. στο τέλος της παρούσης- του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την επιλογή της Β΄ Ξένης Γλώσσας στα Γυμνάσια όλης της χώρας. Η αντιπαιδαγωγική αυτή απόφαση οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση την διδασκαλία των ξένων γλωσσών και σε εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Καταργείται στην ουσία με αυτήν την απόφαση το δικαίωμα της επιλογής, αφού τα κριτήρια που θεσπίζονται δε σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών ούτε με τον προγραμματισμό των γονιών τους. Η απόφαση είναι δυσεφάρμοστη και προκαλεί ποικίλα προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής πίεσης και ανασφάλειας.
Πέρα από αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση δε συνάδει με τη διακηρυγμένη θέση «Πρώτα ο Μαθητής» ούτε βεβαίως προωθεί την εξαγγελία για σύνδεση της σχολικής διδασκαλίας με την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, και ζητάμε την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης 62780/Γ2/2-6-11.
[ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:
1.Σε κάθε Γυμνάσιο θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής ή της Γερμανικής ή της Ιταλικής ή της Ισπανικής.
2.Για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη  οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο.
3.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση ή οργανική θέση έχουν δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου. 
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Δ/θμιας Εκπ/σης και μεριμνώντας για την αναλογική κατανομή των γλωσσών, αποφασίζουν μέχρι τις 24 Ιουνίου 2011 για τη δεύτερη ξένη γλώσσα η οποία θα διδάσκεται στα Γυμνάσια κατά το σχολικό έτος 2011-12 και για τα επόμενα σχολικά έτη.
Για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου οι οποίοι στην Α΄ και Β΄ τάξη διδάχτηκαν διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα επιλογής του σχολείου υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:
·ή να ισχύσει το Π.Δ. 188/1985 (απαλλαγή μαθητών από την ξένη γλώσσα)
·ή μετεγγραφή του μαθητή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής…. ]
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
           Μπουντουλούλης Ευάγγελος                      Παπαδοπούλου Ρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου