Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η επιστολή παραίτησης του Γ.Λιάνη


"Mε λύπη, ομολογουμένως με πάρα πολύ λύπη, πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα παραμένοντας βουλευτής Φλώρινας. 
Είναι κυρίως θέμα συνείδησης

Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες. Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο. 
Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. 
Ψήφισα το Μνημόνιο 1 γιατί πράγματι πίστευα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και ότι χιλιάδες Έλληνες δεν θα' χαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.Για την πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα. 
Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μία πενταετία. Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω. 
Στον ένα χρόνο που πέρασε επλήγησαν οι μικροί, οι δημιουργικοί, οι παραγωγικοί και έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και οι αντιπαραγωγικοί. Αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόικα που είχε δηλώσει ότι τα όρια φορολόγησης έχουν εξαντληθεί. Αυτά τα μέτρα τα επιβάλλουμε μόνοι μας. 
Αν η Ελλάδα βρίσκεται όντως στο χείλος της καταστροφής όπως και πάλι λέγεται και τη σώζει μόνο το Μνημόνιο 2, αυτό πρέπει να είναι μία απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων. 
Κύριε πρόεδρε,
Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν και έχουν διαφορετική γνώμη, τότε θα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα. Η υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ναυάγησε. Πιστεύετε αλήθεια ότι η τύχη της χώρας δεν κρίθηκε στο αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης και κρίνεται κάθε φορά από λίγους βουλευτές που τους αναγκάζουμε να γίνουν "εθελοντές αυτοκτονίας". 
Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο για να θυμηθούμε το Μάη του 68. 
Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πιθαναγκαστικές και μόνο τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαΐσμός. Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μία αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
Κύριε πρόεδρε, 
Θέλω να σας θυμίσω ότι προ τετραμήνου στην ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας, στις 26 Ιανουαρίου, σας είχα πει πράγματα που δυστυχώς επαληθεύτηκαν πολύ γρήγορα.
- Ενώ ο λαός περίμενε παραδειγματικές τιμωρίες όσων εξ ημών αμάρτησαν, του προσφέραμε 4 εξεταστικές επιτροπές και στο τέλος συγκρουόμενα πορίσματα που τα χαρακτήρισε "κουκούλωμα" γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς. 
- Το "όλα στο φως" δεν έγινε πράξη...
- Σας είχα αναφέρει ότι μοιάζει να απουσιάζει από τον κώδικα μας η λέξη συνείδηση. Συνείδηση δεν είναι μόνο η επίγνωση των ευθυνών για τις δικές μας πράξεις, αλλά και το μέτρο της ευθύνης μας για τις πράξεις των άλλων. 
- Οι λόγοι συνείδησης που σας ανέφερα στην αρχή έχουν να κάνουν όμως και με τη Φλώρινα που τίποτα δεν αγάπησα περισσότερο από αυτή στη ζωή μου. Χαρακτήρισα τα σύνορά μας ανοχύρωτα. Τα σύνορα οχυρώνονται με ανάπτυξη. 
- Η Φλώρινα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. 
- Η Φλώρινα δεν έχει τρένο πια! Δεν χαρακτηρίστηκε "άγονη γραμμή" η γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας και δόθηκαν 50 εκατ. ευρώ για άγονες γραμμές χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πιο άγονη γραμμή της χώρας. Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου.
Κύριε πρόεδρε,
Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Για αυτό οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
Κύριε πρόεδρε, 
Τέλος θα σας εξομολογηθώ κάτι. Για να μπορώ να λειτουργώ ελεύθερα σαν βουλευτής χρειάστηκε όσο κι αν σας ξενίζει αυτό, να αποφασίσω πρώτα ότι δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής! Για πρώτη φορά αισθάνομαι πιο ελεύθερος και για πρώτη φορά κάνω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα κι αυτό που επιτάσσει ο εθνικός μας ποιητής: "συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα"."

26 σχόλια:

  1. Αυτά τα λόγια του Κου Λιάνη δείχνουν την ευθυξεία που πρέπει να έχει κάθε πολιτικός.

    "Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Για αυτό οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου."

    Δεκτή η συγγνώμη σας Κε Λιάνη έστω και αργά, είθε να την ακολουθήσουν και άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα κ.Λιάνη αν έχεις συνείδηση όπωσ αναφέρεις στην επιστολή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος φεύγει όταν βουλιάζει το καράβι ;;
    Όποιος προλάβει πρώτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραιτήσουν από τα πλεονεκτήματα, τους μισθούς που που προεισέπραξες δίκην άτοκου δανείου και την ΑΣΥΛΙΑ σου και μετα να σε πουμε μάγκα.

    Τώρα ποαι αυτοκριτικη και ποια συγνωμη?? με τα 7000 το μηνα για να εισαι μη-βουλευτης Φλωρινας και μη ΠΑΣΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μας πεις τι έργο πρόσφερες στην Φλώρινα όταν πανηγύριζες για τους Ολυμπιακούς αγώνες που καταχρέωσαν την χώρα???
    Θα μας πει τι έβγαλε η Φλώρινα από το φαγοπότι των Πρεσπών?
    Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, όχι τώρα αλλά τα τελευταία 20 χρόνια.
    Αλλά δεν φταίει κανείς. Βρήκες και έκανες, σου επετρεψαν και έκανες την καριέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ!!!!
    ΕΤΣΙ ΚΙ'ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΦΛΩΡΙΝΑΙΟ ΠΑΣΟΚ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ!!! ΑΛΛΑ ΕΝΑΝ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΜΑΣ ΚΑΠΕΛΩΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ! ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ! ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΛΙΚΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρτην Λίζα (την επιστολή) και κάντην κορνίζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΧΌΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 8.00 ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΒΓΗΚΕ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν παίρνει μόνο ο Λιάνης 7000!Μερικοί στη βουλή παίρνουν και περισσότερα!Γιατί δεν τους μειώνουν το μισθό κανά 2000; 300χ2000=600000 το μήνα,το χρόνο 600000χ12=7200000,και αν τους κόψουν και τίποτα δώρα και ότι άλλο έχουν κόψει στους μισθωτούς;Κατ΄αναλογία έπρεπε να έχει μειωθεί πολύ ο μισθός τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΙΑΝΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΝ ΚΛΕΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ![ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΗΡΩΑΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΗΡΩΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΨΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ] ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ.ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ.ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ Η ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ ΣΤΑ ΑΒΑΘΥ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΛΗΣΑΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΩΡΑ?ΜΗΠΩΣ ΚΥΡΙΕ ΛΙΑΝΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΣΑΤΕ ?ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΤΑΙ?ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ ΟΤΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΠΑΛΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΜΑΡΩΝΑ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΩΡΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έλεος ότι και να καταλογίζετε στον Λιάνη για το παρελθόν του, δίκαια ή άδικα, με τη σημερινή του πράξη τίμησε τη Φλώρινα και με το παραπάνω, ας σκεφτούν όλοι αυτοί που με τόση ευκολία σχολιάζουν στα διάφορα blogs , πόσο δύναμη θέλει κάποιος να πάρει μια τέτοια απόφαση που ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    Υ.Γ Δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του Λιάνη αλλά μπράβο του, Φλωρινιώτες πρέπει να ήμαστε περήφανοι για αυτήν την απόφαση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δήλωση Νικ.Μεγγρέλη: "Ωπα!Αγανάκτησε και ο ξάδερφος της Δήμητρας!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαγκιά του! Τα πασόκια που σκούζουν ξεδιάντροπα (γιατί υπάρχουν ακόμη κάτι λίγοι πασόκοι που πιστεύουν σε κάποιες αρχές) έχουν ένα μόνο στο νου τους, το τυράκι της εξουσίας. Δεν τους ένοιαξε ποτέ η προκοπή του τόπου, δεν τους πειράζει αν γίνουν τα πάντα στάχτη, φτάνει αυτοί να είναι στην εξουσία. Είναι αυτοί που βγαίνει ο Πάγκαλος και τους βρίζει "κοπρίτες", κι αυτοί καμαρώνουν και το καταπίνουν, μη τυχόν σκιστεί η παρθενιά της κομματικής ενότητας...

    Αρχή του τέλους για την πιο διεφθαρμένη συμμορία που ρήμαξε τη χώρα. Ο Λιάνης ήδη πέρασε στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επιτηδες δεν παραιτηθηκε. Για να μην βαλει αλλον ο Παπανδρεου και εχει μια ψηφο παραπανω για το κωλομνημονιο του. Καλα εκανε που δεν παραιτηθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο κ. Λιάνης συμπληρώνει είκοσι δύο (22) χρόνια (1989-2011) συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας ως βουλευτής Φλώρινας. Επομένως πρέπει να κριθεί για τα πεπραγμένα - ή τα μη πεπραγμένα - του συνολικά. Καθιέρωσε τις εκδηλώσεις με την επωνυμία: "ΠΡΕΣΠΕΙΑ". Τι κέρδισε ο νομός; Έγινε λίγο πιο γνωστός σε ορισμένους κύκλους. Τι κέρδισε ο κ. Λιάνης και οι περί αυτόν; Όλα τα υπόλοιπα. Ποτέ δε δημοσιεύθηκε οικονομικός απολογισμός των "ΠΡΕΣΠΕΙΩΝ". Συνέβαλε επί υπουργικής θητείας του στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά: α) Εθνικό Στάδιο Φλώρινας. Στους προπονητικούς χώρους του, στέγασε μέχρι σήμερα τον Ο.Ξ.Ι.Φ. (χωρός κανένα περαιτέρω σχόλιο). β) Το "ΠΑΤΟΥΛΙΔΕΙΟ" κλειστό γυμναστήριο στις Πρέσπες, το οποίο έκτοτε χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης φασολιών. Τί τιμή για την κ. Πατουλίδου! Όταν η πόλη της Φλώρινας είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τη μόνιμη εγκατάσταση του Κ.Ε.Β.Ο.Π. (την οποία έχασε εξ αιτίας του τότε Δημάρχου της) ο κ. Λιάνης ηγήθηκε μερίδας "δυσαρεστημένων" κατοίκων της Μελίτης (που αντιμετώπιζαν τον ελληνικό στρατό ως στρατό κατοχής) για κατάργηση του πεδίου βολής στην περιοχή των Λόφων. Τώρα κάνει την αυτοκριτική του. Με κλονισμένο σοβαρά το πολιτικό του κύρος δεν μπόρεσε να διασώσει πολλά σε πολιτικό επίπεδο και επιχειρεί να περισώσει την πολιτική του υστεροφημία. Τώρα πια ανήκει στην ιστορία (Αλίμονο στην ιστορία). Κύριε Λιάνη. Εζυγίσθης, εμετρήθης και ευρέθης ελλειπέστατος. Καλά γεράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάτι τελευταίο για να μη θεωρηθεί ότι κοιμόμαστε. Κυρίες και κύριοι πολιτευτές και επίδοξοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η διαδοχή του κ. Λιάνη μήπως είναι έτοιμη; Σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν καλεσμένη η κ. Πατουλίδου. Την επομένη της παραίτησης Λιάνη. Τυχαίο;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ ανώνυμε 10.11 ωραίο το ευφυολόγημά σου αλλά ξεπερασμένο κατά πολύ. Αν η δρυς δεν καλύπτονταν από ασυλία και δεν αντιμετώπιζε τον απλό πολίτη από θέση ισχύος αλλά ισότιμα, κανείς δεν θα περίμενε την δρυ να πέσει. Όλοι θα την είχαν ξυλεύσει πολύ νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΆΝΤΩς ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΚΟΨΑΝ ΦΛΕΒΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΛΙΑΝΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ! ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΙΑΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΜΙΜΕΙΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορεί να μην ανήκω σε κανένα πολιτικό χώρο, γιατί δεν με εκφράζει κανένας απολύτως, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η κίνηση με ξάφνιασε ευχάριστα. Μπορεί τόσα χρόνια τις περισσότερες φορές να τον «έβριζα» και εγώ ως «φαφλατά», «λαϊκιστή» και για τα «ωραία λόγια» που μόνο έλεγε (κακά τα ψέματα, σε αυτό τον τομέα «το έχει») και άλλες φορές να τον επιδοκίμαζα για κάποιες θέσεις του, αλλά αυτή τη φορά μίλησε και με πράξη. Του δίνω πολλά συγχαρητήρια (παρόλο που δεν τον έχω ψηφίσει ποτέ μου, όπως και κανέναν από τα δύο μεγάλα κόμματα) γι’ αυτή του την απόφαση (ήμαρτον, δεν περίμενα ποτέ να πω κάτι τέτοιο) που σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή ήθελε «τσαγανό», «μαγκιά» και «…» για να την πάρει, αλλά κυρίως για την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τον οποίο «ξεγυμνώνει» με τις αλήθειες που λέει, σα να είναι ένας από τους χιλιάδες αγανακτισμένους στους δρόμους, ένας από εμάς… (άσχετα αν αυτός παίρνει τεράστιο μισθό και εμείς είμαστε στην ανεργία, τουλάχιστον έτσι μπορεί να «ταρακουνήσει» κάποιους που οδηγούν τη χώρα στη καταστροφή από τη θέση που έχει. Το ίδιο δεν κάνει και ο Λάκης Λαζόπουλος; Έχει τον τεράστιο μισθό του με χιλιάδες ευρώ από το κανάλι που εργάζεται, αλλά υπερασπίζεται τον απλό πολίτη, τον αδικημένο, τον άνεργο, τους αγανακτισμένους στην πλατεία. Κάποιοι θα τον πουν «λαϊκιστή» και άλλοι «υποκριτή». Άλλοι πάλι που δεν τους νοιάζει τι κάνει «στο σπίτι του» θα θεωρήσουν πως προσπαθεί να αφυπνίσει κάποια μυαλά για το καλό όλων, μέσα από τη θέση που έχει – και ας έχει τεράστια αμοιβή).
    Όσο για το ότι έκανε τώρα μια τέτοια κίνηση και όχι παλιότερα, πολύ απλά γιατί τώρα αποκαλύφθηκε πόσο βαθιά χρεοκοπημένη είναι η χώρα και οδεύει προς την καταστροφή, στην οποία θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο με την σημερινή κυβερνητική πολιτική (την οποία θα ακολουθούσε και η ΝΔ, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ) και τα μνημόνια που θα μας δέσουν με θηλιά γύρω από τον λαιμό μας. Μόνο και μόνο που αυτό το έχει αντιληφθεί ο Γιώργος Λιάνης και δεν δέχεται να γίνει «συνένοχος στο έγκλημα» εις βάρος του λαού, εμένα μου φτάνει. Το ότι δεν παραιτήθηκε από βουλευτής, είναι γιατί όπως δήλωσε θέλει να ψηφίσει κατά του μνημονίου (μπας και «ξυπνήσουν» κάποιοι), αν έμπαινε κάποιος άλλος στη θέση του, θα έπαιρνε τη «γραμμή» του κόμματος και θα ψήφιζε υπέρ. Οπότε η κίνηση του δεν θα είχε κανένα νόημα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όσο «λίγος» και να θεωρείται από πολλούς και ότι δεν έκανε αυτό που έπρεπε για τη Φλώρινα τόσα χρόνια, τώρα κέρδισε ένα μέρος του σεβασμού μου. Αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς ποιος άλλος; Ποιος άλλος από τη Φλώρινα θα μπορούσε να πετύχει αυτά που θέλουμε και θέλαμε εμείς; (μας έχουν «γραμμένους κανονικά εδώ πάνω και το τονίζει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό). Έχουμε κάποιον άξιο και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; Έχουμε κάποια «αυθεντία» στο Νομό που μου έχει ξεφύγει και τον αφήσαμε στο περιθώριο εξαιτίας του Λιάνη; Ποιος; Τουλάχιστον από αυτόν είχα ακούσει (και είχε ακούσει όλη η Ελλάδα) τη λέξη «ΦΛΩΡΙΝΑ» (άραγε γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι υπάρχει αυτή η πόλη;) είτε βγαίνοντας σε ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων (αναφερόταν πάντα στη Φλώρινα), είτε με μεγάλες εκδηλώσεις όπως τα «Πρέσπεια» που την κάνανε γνωστή ανά το Πανελλήνιο. Κάθισα λίγα λεπτά και σκέφτηκα (τώρα που θα αποχωρήσει από βουλευτής) ποιος άλλος θα μπορούσε να είχε προβάλει και να διεκδικήσει πράγματα για τον τόπο μας (άσχετα αν πολλά δεν πέτυχε) όσο αυτός; Ο Στάθης, που μια φορά τον έδειξαν οι τηλεοράσεις όταν τον έκανε «ρόμπα» ο Θέμος για τα σαρδάμ του; Οι προηγούμενοι της ΝΔ; Κάποιος από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ; Δε νομίζω. Άρα όπως και να το δούμε, μια μικρή έστω προσφορά είχε σε αυτόν τον τόπο που δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να δώσει, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Ακόμα και τα έργα που έκανε και να θεωρούνται «απάτες» ή λαμογιές» έχουν μείνει εδώ στον τόπο, δεν έγιναν σε κάποιο άλλο Νομό. Πιστεύετε θα μπορέσουμε ποτέ στα χρονικά να ξαναβγάλουμε ΥΠΟΥΡΓΟ από αυτόν τον τόπο ώστε να προσφέρει: Δε νομίζω…
    Το καλύτερο το αφήνω για το τέλος… Στην επιστολή του ο Λίανης δήλωσε πως μετά το πέρας της βουλευτικής του ιδιότητας, ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ! Εκεί ήθελα να τον δω με τις τεράστιες γνώσεις που έχει, τις θέσεις και τον «τσαμπουκά» του και πιστεύω ακράδαντα ότι θα «σπάσει κόκαλα», θα τα «χώσει» σε πολλούς… Περιμένω αυτή την ώρα, παρά να τον βλέπω ως βουλευτή και να μου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα με την ιδιότητά του. Που και να τον δούμε με κάποια δικιά του εκπομπή σε μεγάλο κανάλι, Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευθεία επίθεση του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου κατά του άρτι επιστρέψαντος στη δημοσιογραφία βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιώργου Λιάνη.
    Με αφορμή ένα άρθρο του Λιάνη όπου «αφελώς» ανέφερε.:
    «Η Ελλάδα τις τελευταίες της μεγάλες στιγμές τις έζησε και τις χρωστά στον αθλητισμό. Όπως και να το κάνουμε, οι τελευταίες μεγάλες στιγμές της Ελλάδας και της Αθήνας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.
    Μόνο τότε οι Έλληνες είχαν κάτι να τους ενώνει και μόνο τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση. Σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα με τους Ολυμπιακούς. Όπως σηκωνόμασταν λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας...».
    Ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος απάντησε με σκληρή γλώσσα (μέσω της Ελευθεροτυπίας) γράφοντας χαρακτηριστικά:
    «...Σε στιγμές που οι Έλληνες νιώθουν στο πετσί τους πόσο τραγικά εξαπατήθηκαν στην ιστορία αυτή, έρχεται ο πρωταίτιος της εξαπάτησης να αποδείξει όχι απλά ότι δεν μετανοεί, αλλά ότι δεν είναι καν σε θέση να καταλάβει τι γίνεται γύρω του! (…)
    Τέτοιοι μας κυβέρνησαν χθες, τέτοιοι μας κυβερνάνε και σήμερα. Γι' αυτό και φτάσαμε στο «δεν πάει άλλο», γι' αυτό και είναι εντελώς αμφίβολο αν θα ξανασηκώσουμε ποτέ κεφάλι».
    Και καταλήγει ο Συρίγος - που αν μη τι άλλο δεν μασάει τα λόγια του:
    «ΑΣ' ΤΑ λοιπόν Γιώργο, δεν σε παίρνει... Γιατί εσείς οι πολιτικοί μπορεί να μας κάνατε φτωχούς, αλλά όχι και μαλάκες...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα μας κάνεις να ξεχάσουμε και τα λίγα ελληνικά που γνωρίζουμε "αριστοτέχνη της πένας" Γιώργο Λιάνη.


    "Mε λύπη, ομολογουμένως με πάρα πολύ λύπη..."
    Δηλαδή, με πάρα πολλὴ λύπη. Λό-λα, να έ-να μή-λο.


    "Για την πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα."
    Ποιος ήθελε; Ποιο είναι το υποκείμενο της πρότασης; Ο Φούφουτος; Προφανώς ο ποιητὴς εννοεί, “η πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα” (τα οποία, σιδερένια, προσοχή!, είναι υποδεέστερα των σπλάχνων της τίγρης...).


    "Η Εγνατία δεν περνά από κει, την Πρέσπα την καρπούνται άλλοι εξ’ αυτού…"
    Δηλαδὴ "άλλοι εξ αυτού", και την απόστροφο μπορείτε να την κρατήσετε για σουβενίρ

    "...οι κάθετοι άξονες ούτε καν ξεκίνησαν να γίνουν"
    (πινελιὲς λογοτεχνικού υπερρεαλισμού) Εδώ ο ποιητὴς με εντυπωσίασε! Το “οι κάθετοι άξονες ούτε καν ξεκίνησαν να γίνουν” έχει σαφείς οντολογικές προεκτάσεις, αφού υπαινίσσεται ότι οι άψυχοι άξονες λαμβάνουν αυτοβούλως, εθελοτρέπτως και αατοπαράκτως την πρωτοβουλία να αὐτοπραγματωθούν ex nihilo, ...ξεκινώντας να γίνουν! Γιούρια πασοκικά, άλλως εκπασοκισμένα!


    "Κύριε Πρόεδρε,
    Θα γυρίσω στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι από κει θα βοηθήσω και την Ελλάδα και την πατρίδα μου περισσότερο."
    ... και την Ελλάδα και την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα (αρκεί να προσλάβεις κάποιον ικανό να δοιορθώνυ τα γραπτά σου)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είμαι κατά το ήμιση Φλωρινιώτισα και ζω σε άλλο μέρος της Ελλάδας, αλλά αγαπώ τη Φλώρινα, γιατί απλά δεν μπορείς να μην αγαπήσεις την Φλώρινα...Ντροπή σου Κ.Λιάνη, που ακόμα και τώρα που Ελλάδα βουλιάζει δεν λες την αλήθεια στους συμπολίτες σου..μη βάζεις την υπερύφανη Φλώρινά μας στο στόμα σου,δε σου αξίζει.Παραιτήσου.Πείσε κι άλλους να παραιτήθούν, σαν τρομερός δημοσιογράφος που είσαι..Αλλά δεν μπορείς,δεν θα το κάνεις.Όταν βάλεις χέρι στο μέλι, δεν το βγάζεις ξανά.Θα ήθελα πολύ να πω κι άλλα και μάλιστα επώνυμα, αλλά βλέπεις εγώ δεν έχω ασυλία,και φοβάμαι...

    "Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
    ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
    οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
    δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή."

    Απόσπασμα:Ποίημα Γ.Σουρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή