Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Βραβείο ποιότητας στον Πρεσπιώτη «Πελεκάνο»


Για τη δημιουργική του προσφορά στον κλάδο των τροφίμων τιμήθηκε με το βραβείο  ποιότητας 2011 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος», από το ένθετο περιοδικό "Γαστρονόμος" της εφημερίδας "Καθημερινή".
Το ότι ένας αγροτικός συνεταιρισμός μπορεί να λειτουργεί με όρους ιδιωτικής επιχείρησης ήταν μέχρι πρότινος απίστευτο.
Όμως ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής εξελίσσεται και εξελίσσεται γοργά, υπερνικώντας τα θεσμικά εμπόδια και την ανυπαρξία πολιτικής υποστήριξης. Το 2003 μετά μια ιδιαίτερα δύσκολη για τους φασουλοπαραγωγούς των Πρεσπών περίοδο, μια ομάδα νέων ανθρώπων με επικεφαλής τον Νίκο Στεργίου αποφάσισαν να δράσουν. Δημιούργησαν τον συνεταιρισμό και έβαλαν ως όρο ότι για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να πληρώσει εφ’ άπαξ ένα σεβαστό ποσόν. Έτσι, οι αγρότες συνέδεσαν την πρόοδο του συνεταιρισμού με τη δική τους ατομική πρόοδο. Λειτούργησαν με όρους ποιότητας και αγοράς. Αντιλήφθηκαν τη σημασία της προστιθέμενης αξίας, δημιούργησαν το δικό τους σύγχρονο εργαστήριο τυποποίησης, πρόσεξαν τις συσκευασίες τους και κατοχύρωσαν την ονομασία «φασόλι Πρεσπών» ως Ονομασία Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ο Νίκος Στεργίου εμφανώς συγκινημένος κατά την παραλαβή του βραβείου του θυμήθηκε τις δύσκολες περιόδους, τον αγώνα τους και τελικά την επιτυχία της προσπάθειάς τους, που δικαιώθηκε και με το βραβείο του Γαστρονόμου.
Το βραβείο απένειμε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διατροφής, Αθηνά Γληνού.
Πηγή: "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου