Έχουν περάσει κάπου στα 25 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι όροι «AIDS» και «HIV λοίμωξη» αλλάζοντας την ζωή όλων για πάντα. Παράλληλα καταρρίφθηκαν σεξουαλικές πρακτικές, λύνοντας τη σιωπή γύρω από την σεξουαλικότητα με άμεσο αποτέλεσμα την διείσδυση του προφυλακτικού στην καθημερινότητα μας. Επιπρόσθετα αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν ομάδες υψηλού κίνδυνου (ομοφυλόφιλοι , τοξικομανείς) και ότι ο «εφιάλτης» του AIDS δεν κάνει επιλογές. Χτυπάει ύπουλα το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου καταστέλλοντας τις αμυντικές του ικανότητες απέναντι σε όλες τις ασθένειες, μετατρέποντας τον σε ευάλωτο και ανίσχυρο απέναντι σε συνηθισμένες ασθένειες όπως ένα απλό κρυολόγημα.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
- Σεξουαλική επαφή.
- Χρήση μολυσμένων αντικειμένων (σύριγγες , ιατρικά εργαλεία)
- Έκθεση σε μολυσμένο αίμα και τα παράγωγα του.
- Κάθετη μετάδοση από την μητέρα στο παιδί.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Διάφορες δερματολογικές ασθένειες αποτελούν το κώδωνα του κίνδυνου.
- Ορισμένες ιδιαίτερες ασθένειες στην στοματική κοιλότητα μπορούν να δημιουργήσουν υποψίες εμφάνισης της νόσου.
- Μια μακροχρόνια ασθένεια (όπως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος) μπορεί να οδηγήσει στην υποψία ύπαρξης του ιού HIV.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Τα 2/3 των ανθρώπων που ζουν με HIV είναι στην Αφρική.
Έχει υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως στην Ασία και στην Λατινική Αμερική. Γι’ αυτά τα μέρη του κόσμου, όπου οι φορείς δεν έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες θεραπείες, εξαιτίας του απαγορευτικού τους κόστους, οι πιο πολλές ελπίδες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του εμβολίου του AIDS, σαν μέσο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Έχει υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως στην Ασία και στην Λατινική Αμερική. Γι’ αυτά τα μέρη του κόσμου, όπου οι φορείς δεν έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες θεραπείες, εξαιτίας του απαγορευτικού τους κόστους, οι πιο πολλές ελπίδες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του εμβολίου του AIDS, σαν μέσο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στην Ν. Αφρική, που έχει τους πιο πολλούς, φορείς του HIV από κάθε άλλη χώρα, 5.000.000 ζουν, με HIV. Στην Κίνα ο αριθμός είναι 1.000.000 πριν δύο χρόνια και στην Ινδία περίπου 4.000.000.
Από την εισαγωγή της αντιρετροικής θεραπείας το 1996, οι ασθενείς του AIDS και ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων στη Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική έχουν μειωθεί. Η ετεροφυλική μετάδοση έχει αυξηθεί και σε μερικές χώρες αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των νέων μολύνσεων.
ΑΦΡΙΚΗ
Η υποσαχάριος Αφρική συνεχίζει να αποτελεί τη γεωγραφική περιοχή που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία του AIDS καθώς εκτιμάται ότι ζουν εκεί περίπου 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι με HIV λοίμωξη.
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων διαπιστώθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κυριαρχεί η μετάδοση μέσω της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών ενώ στη Δυτική Ευρώπη, όπου ανήκει και η χώρα μας, η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV..
ΕΛΛΑΔΑ
Εντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάθε δύο μέρες τρία άτομα στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό του AIDS (HIV). Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φέρουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν, ενώ 9.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων παρατηρείται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι διαφοροποιήσεις των ποσοστών ανά γεωγραφική περιοχή αντανακλούν το κοινωνικό , οικονομικό και πολιτισμιακό επίπεδο των χωρών. Συνάμα την εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων καθώς και την ευθιξία – ευσυνειδησία των πολιτών.
Πιστεύουμε ότι δεν υπήρξε άλλοτε ασθένεια με τόσο ποικίλες βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και προσωπικές επιπτώσεις. Η μάστιγα του AIDS δεν αποτελεί μόνο απειλή για την υγεία του ανθρώπου, δεν οδηγεί μόνο στον θάνατο αλλά πάνω από όλα είναι μια απειλή και μια συνεχής επώδυνη δοκιμασία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι η αρτιότερη αντιμετώπιση του ιού είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση από ειδικούς.
Καθίσταται αναγκαία η χρήση προφυλακτικών μέσων και η τήρηση των κανόνων υγείας από τους αρμόδιους φορείς σε όλες τις μεταγγίσεις αίματος.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ
ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου