Την Πέμπτη, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η αντιπαράθεση της διοίκησης με την ΓΕΝΟΠ, με αφορμή τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Αρθούρος Ζερβός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο μέτοχος [το Δημόσιο] δεν μας έχει ζητήσει να προχωρήσουμε με την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ. Αν μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει την πώληση του 17% της ΔΕΗ εντός του 2012 με τη διατήρηση του μάνατζμεντ, ενώ εναλλακτικό σενάριο είναι η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κ.Μαθιουδάκης, ανέφερε από την πλευρά του πως η ενεργειακή πολιτική αναθεωρήθηκε υποχρεωτικά για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της δύσκολης συγκυρίας.
«Η δέσμευση για διατήρηση του 51% των μετοχών από το κράτος δεν ισχύει, όχι επειδή αλλάξαμε γνώμη», ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης.
«Υπάρχει απόφαση να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους στη ΔΕΗ. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».
Ο ίδιος δήλωσε ότι πάντως ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρέπει να εμποδίσουν την ανάπτυξη της εταιρίας και ότι οι υποδομές του δικτύου, που έχουν εθνική σημασία, θα μείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, κάτι που θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε πώληση του 17% των μετοχών, σε πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σε παραχώρηση του μάνατζμεντ, σε διατήρηση μόνο των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο ή σε όλα αυτά ταυτόχρονα.
Ο κ. Φωτόπουλος επανέλαβε ότι η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, στα δικαστήρια κατά της ιδιωτικοποίησης, αναφερόμενος στην ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των Ταμείων στα πάγια της Επιχείρησης, που ξεπερνά 11 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.
Το σενάριο της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων εκτιμάται ότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την πώληση του 17% των μετοχών, καθώς θα αποφέρει περισσότερα έσοδα και θα ενισχύσει την απελεύθερωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου