Στο Μανιάκι πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 30 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. εισαγωγική διάλεξη με θέμα «Τι είναι η περμακουλτούρα;» για το σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας με την Έλενα Συμεωνίδου, σχεδιάστρια περμακουλτούρας
Οι συμβατικές γεωργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστούν ολοένα και δυσκολότερο το έργο και τον ρόλο των αγροτών να παράγουν επαρκή και ποιοτική τροφή και να έχουν παράλληλα ένα αξιοπρεπές εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειές τους. Η εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η εντατικοποίηση της καλλιέργειας έχει φτωχύνει και δηλητηριάσει το έδαφος, έχει ελαττώσει επικίνδυνα τα αποθέματα νερού και καθιστά την παραγωγή όλο και πιο ευάλωτη σε ασθένειες και στις όλο και πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Αλλά και η επιστροφή στις παλιές λιγότερο εντατικές μεθόδους καλλιέργειας, που εξασφάλιζαν μια πιο ήπια και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων δεν είναι πλέον εφικτή: οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχουν πολλαπλασιαστεί και το παλιό μοντέλο δεν μπορεί πλέον να τις ικανοποιήσει και παράλληλα η υποβάθμιση του φυσικού πλούτου δεν μπορεί να αναστραφεί μόνο με τις παραδοσιακές μεθόδους.
Η λύση βρίσκεται στον δημιουργικό συνδυασμό της παραδοσιακής γνώσης και εμπειρίας με τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, όταν ο συνδυασμός αυτός έχει κύριο άξονα την προστασία της φύσης και του ανθρώπου και την εξασφάλιση μιας άνετης και δημιουργικής ζωής για όλους.
Αυτόν τον συνδυασμό κάνει η περμακουλτούρα (permaculture), ένα ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιασμού του ανθρώπινου περιβάλλοντος και των αγροτικών δραστηριοτήτων, που επινοήθηκε στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε εφαρμόζεται και διδάσκεται σε όλον τον κόσμο, για την βιώσιμη προώθηση της διατροφικής και ενεργειακής ασφάλειας. Η περμακουλτούρα εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε κλίμα ή κλίμακα, στην πόλη ή στο ύπαιθρο, από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αγρότες. Οι αρχές παραμένουν οι ίδιες αλλά οι μέθοδοι και οι τεχνικές αλλάζουν, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Για πρώτη φορά στην Αθήνα γίνεται τον Σεπτέμβρη ένα πλήρες σεμινάριο Περμακουλτούρας στο βιολογικό αγρόκτημα Μάλι Βένι, με δάσκαλο τον Αυστραλό Darren Doherty, με πολυετή δράση και εμπειρία που εκτείνεται σε 41 χώρες του κόσμου (και πρόσφατα τελείωσε τον πρώτο του σχεδιασμό στην Κρήτη).
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους εργάζονται σε οποιοδήποτε από τα πεδία στα οποία εφαρμόζεται η Περμακουλτούρα (γεωργία, κατασκευές, ενέργεια, υγεία, παιδεία, οικονομία, .), σε ιδιοκτήτες γης σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές που θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις περιουσίες τους από τις ιδιοτροπίες της κλιματικής αλλαγής, τη συνεχή υποβάθμιση του εδάφους, αλλά και την οικονομική κρίση, σε κοινότητες που θέλουν να εφαρμόσουν ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγικής και τουριστικής ανάπτυξης, στους κατοίκους της πόλης που σχεδιάζουν να την εγκαταλείψουν και να κατοικήσουν στο ύπαιθρο, αλλά και σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και ακτιβιστές που επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες για τη βελτίωση των φυσικών συστημάτων και των ανθρώπινων οικοτόπων.
εγω νόμισα οτι ειναι κανένα καινούριο πιάτο στον Κοντοσώρο
ΑπάντησηΔιαγραφή