Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Λήγει η διαπραγμάτευση με Ευρωπαϊκή Ένωση για το λιγνίτη


Για τις 15 Σεπτεμβρίου μετατίθεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΚΑ με την Ε. Επιτροπή για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. 

Η σχετική ενημέρωση έγινε σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό ΠΕΚΑ προς τους εκπροσώπους της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του ελέγχου που πραγματοποιούν οι τελευταίοι για την εξέλιξη στην εφαρμογή των προβλεπομένων στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. 
Μέχρι στιγμής το υπουργείο έχει προτείνει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, μέσω της πώλησης του ΑΗΣ Αμυνταίου (2 μονάδες με ισχύ 540 μεγαβάτ), σε συνδυασμό με την παραχώρηση του κοιτάσματος λιγνίτη της Βεύης και ενδεχομένως της πώλησης της λιγνιτικής μονάδας Μελίτης στη Φλώρινα. 
Ωστόσο το ελληνικό σχέδιο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την ΕΕ, καθώς δύσκολα ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα βρει αγοραστές που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν ικανοποιητικό τίμημα (παλαιότητα μονάδων, ανάγκη μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού, μικρός χρόνος ζωής). 
Σε ό,τι αφορά στη μονάδα της Μελίτης, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το ελάχιστο τίμημα που μπορεί να απαιτήσει η ΔΕΗ, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναπόσβεστη αξία της κατασκευής της.
Όπως δε είναι γνωστό το κόστος της μονάδας αυτής υπερέβη κατά πολύ τα όρια, καθώς σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες υποδομής ενός σταθμού που θα είχε και δεύτερη μονάδα με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού. Έτσι, για τη μία μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ζητήσει, εφ΄όσον αποφασιστεί η πώληση της μονάδας, ποσά τα οποία δεν μπορεί να αποσβέσει ο όποιος αγοραστής για τον απομένοντα χρόνο ζωής της μονάδας. 
Αντιθέτως, όπως έχει απoκαλύψει το euro2day, οι κοινοτικοί έχουν βάλει στο τραπέζι την πώληση των 4 παλαιών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διαπραγμάτευση. 
Κατά τα άλλα στη χθεσινή συνάντηση της πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με την τρόϊκα, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις σε ότι αφορά στην ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 4001/2011 για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 
Μιχάλης Καϊταντζίδης
Πηγή: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου