Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Συνεργασία των «μνηστήρων» θέλει το ΥΠΕΚΑ για τη Βεύη


Στη Βουλή και συγκεκριμένα στις επιτροπές Παραγωγής - Εμπορίου και Θεσμών – Διαφάνειας θα σταλεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προς ενημέρωσή τους, η short list των 5 ομίλων που μπήκαν στη δεύτερη φάση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνιτορυχείου της Βεύης. Η διαδικασία αυτή θεωρείται απαραίτητη από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καθώς δεν πρόκειται στην ουσία για διαγωνισμό αλλά για διαδικασία ανάθεσης που προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα.

Οι εταιρείες που «πέρασαν» στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού είναι: η Τέρνα, η Μηχανική, ο όμιλος Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ, η Άκτωρ και η Ακμή Τεχνικά Έργα. Οι πέντε εταιρείες έχουν κληθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει το ΥΠΕΚΑ, να υποβάλουν εγγράφως, πλήρη και αναλυτικό φάκελο τεμκηρίωσης της δεσμευτικής πρότασής τους. Αμέσως μετά την ενημέρωση της Βουλής θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τελικό ανάδοχο του έργου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα προτιμούσε τη συνεργασία κάποιων εκ των διεκδικητών μεταξύ τους, κυρίως διότι έτσι θα εξασφάλιζε την ταχύτερη κατάληξη της υπόθεσης και την αποφυγή ενστάσεων κ.λπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση της Βεύης είναι ένα από τα στοιχεία που θα υπολογιστούν στη συμφωνία του ΥΠΕΚΑ με την Κομισιόν σχετικά με την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας.
Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη είναι μεγάλη και για τις επενδυτικές εξελίξεις στον χώρο, αφού αποτελεί τη μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας της Φλώρινας.
Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων το άνοιγμα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, θα σημαίνει για το ελληνικό δημόσιο, ένα σύνολο μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το λιγνιτωρυχείο είχε εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, και προσφορές είχαν καταθέσει: η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, η Horizon Μεταλλευτική και ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος αποκλείστηκε από την short list λόγω τυπικών κωλυμάτων, έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για «ανυπόστατη και μη δημοσιευμένη υπουργική απόφαση» με την οποία καθορίστηκαν σε κάποια φάση της όλης υπόθεσης (και όχι εξαρχής) οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης. Άγνωστο παραμένει τι είδους επίδραση θα έχει στην όλη διαδικασία η προσφυγή αυτή.
Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου