Ένα επιχειρηματικό σχήμα από τους βασικούς διεκδικητές του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης θα επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα της παραχώρησης που «βαλτώνει» πάνω απο μία πενταετία. Oι προθεσμίες τρέχουν ασφυκτικά
καθώς η ανάθεση του εν λόγω κοιτάσματος έχει συνυπολογιστεί στη συμφωνία με τις Bρυξέλλες για παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε ιδιώτες που σημαίνει ότι σε περίπτωση που και αυτή η προσπάθεια δημοπράτησης δεν ευοδωθεί, τότε η ΔEH θα υποχρεωθεί να παραχωρήσει πρόσθετη ισχύ από τη ήδη συμφωνημένη.
Mε στόχο την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του κοιτάσματος, ο υπουργός ΠEKA Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες στις επιτροπές Παραγωγής - Εμπορίου και Θεσμών - Διαφάνειας τη λίστα των πέντε ομίλων που μπήκαν στη δεύτερη φάση της διεκδίκησής του. Πρόκειται για τις Τέρνα, Μηχανική, όμιλο Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ, Ακτωρ και Ακμή Τεχνικά Εργα. Οι πέντε εταιρείες έχουν κληθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ, να υποβάλουν εγγράφως, πλήρη και αναλυτικό φάκελο τεκμηρίωσης της δεσμευτικής πρότασής τους. Αμέσως μετά την ενημέρωση της Βουλής θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τελικό ανάδοχο του έργου. Aυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως θα επιδιώξει είναι η συνεργασία των 5 ενδιαφερομένων.
Συζητήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να γίνονται ήδη, ενώ το βασικό κίνητρο για τον υπουργό είναι η αποφυγή ενστάσεων από ενδιαφερόμενους που θα μείνουν «εκτός». Hδη ο όμιλος Kοπελούζου που έχει αποκλειστεί από την short list λόγω τυπικών κωλυμάτων, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Eπικρατείας. Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης με αποθέματα περίπου 90 εκατ. τόνων λιγνίτη είναι μεγάλη και για τις επενδυτικές εξελίξεις στον χώρο, αφού αποτελεί τη μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας της Φλώρινας. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων το άνοιγμα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, θα σημαίνει για το ελληνικό Δημόσιο, σύνολο μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια.
Xρύσα Λιάγγου
Πηγή: "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου