Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Οι εκλογές και οι επιλογές…


Το πολιτικό μας σύστημα τελικά τα κατάφερε να ζούμε σε πλήρη αβεβαιότητα. Την αβεβαιότητα την έχει ήδη διαδεχτεί η βεβαιότητα της μελαγχολίας και του θυμού. Οι αντιδράσεις του λαού μας που περικλείουν ποικίλους συμβολισμούς, και οι ακρότητες ανιστόρητων και θερμοκέφαλων αποτελούν την απόδειξη.
Η σημερινή κατάσταση πρέπει επειγόντως 

ν’ αλλάξει, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όταν επαιτείς δεν θέτεις όρους, παρά μόνον προσπαθείς οι όροι που θέτουν εκείνοι που σου προσφέρουν βοήθεια, να είναι λιγότερο επαχθείς. 
Είναι αλήθεια ότι οι παθογένειες μιας κοινωνίας αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική της ικανότητα, και η δική μας κοινωνία χαρακτηρίζεται, κυρίως, από τις παθογένειές της. Όπως ήταν αναμενόμενο, η λύση που έχει επιλεγεί, για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι λύση πόνου και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον πιο βέλτιστο τρόπο.
Η αξιοποίησή της προϋποθέτει ευρεία αποδοχή και προπαντός κατανόησή της. Η κατανόηση, όμως, προϋποθέτει γνώση της αλήθειας… Αλλά, τόσο τα ΜΜΕ, όσο και τα πολιτικά κόμματα, δεν έχουν επενδύσει στην αλήθεια, αλλά στην εντύπωση. Είναι ακόμη γεγονός ότι και οι κυβερνητικοί παράγοντες, με διαφορετικές κατά καιρούς θέσεις, έχουν ενισχύσει το κλίμα δυσπιστίας. Τελικά, σε ένα περιβάλλον που η αλήθεια είναι υπό αναζήτηση, ο φόβος κυριαρχεί. Η ζητούμενη εθνική ενότητα πρέπει να βασιστεί στην αλήθεια του Σολωμού που είναι πάντα επίκαιρη: εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές.
Το πολιτικό μας σύστημα έχει γίνει αναξιόπιστο και τα κόμματα εξουσίας έχουν χάσει τη συνοχή και την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα. Η τελευταία ψηφοφορία στο εθνικό κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις αποτελούν την απόδειξη. Πρέπει να δρομολογήσουμε τη μετάβαση σ’ αυτό που θα το διαδεχθεί, αλλά αυτή απαιτεί χρόνο. Τα προβλήματα όμως της χώρας αναζητούν άμεση δρομολόγηση της λύσης τους. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στην υιοθέτηση του «αυτούς έχουμε μ’ αυτούς θα προχωρήσουμε…», αλλά με βάση το νέο πολιτικό περιβάλλον.
Οι δεσμεύσεις -αυτό το βαρύ φορτίο- της κρατικής μας οντότητας είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι όποιες κραυγές αμφισβήτησης θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και φυσικά τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Η υπευθυνότητα πρέπει να εκφραστεί από τους πολιτικούς και τους πολίτες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειάς τους σε άσκοπες τριβές και να επικεντρωθεί η προσοχή στη στήριξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Για την επίτευξη, στο πλαίσιο του πολιτικού ανταγωνισμού που απαιτεί η δημοκρατία, μιας σύγκλισης, είναι αναγκαία η ανάλυση της επιλεγείσας λύσης και η σύγκρισή της με εκείνες που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν οι πολέμιοί της.
Η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει και μαζί η ευθύνη των πολιτών να αναδείξουν εκείνους που θα διαχειριστούν το παρόν και θα ανοίξουν ρωγμή ελπίδας για την πορεία μας στο μέλλον. 
Στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και αυτό είναι πρόβλημα. Ο ελληνικός λαός καλείται, με την ετυμηγορία του, να υποδείξει τις αναγκαίες συγκλίσεις που θα εγγυηθούν τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, την εφαρμογή της λύσης και τη θεμελίωση της προοπτικής. Θα αποφασίσει γι’ αυτό που δεν μπόρεσαν από μόνα τους να εγκαθιδρύσουν στη χώρα μας τα πολιτικά κόμματα.
Τα κόμματα, στις προσεχείς εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα, με κοινό πλαίσιο αναφοράς, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να προτείνουν λύσεις. Εξάλλου, ο ανταγωνισμός των κομμάτων σε μια δημοκρατία είναι ανεκρίζωτος…
Η εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει παράλληλα αφορμή ανανέωσης του πολιτικού μας συστήματος. Η αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης έχει ανάγκη από «φρόνιμους» πολιτικούς, που γνωρίζουν, έχουν εμπειρία και κοσμούνται από διανοητική εντιμότητα. 
Ο λαός μας στις επικείμενες εκλογές καλείται να στείλει τα μηνύματα για την ποιότητα των πολιτικών, για τις πολιτικές, για τις συγκλίσεις, στο περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να βασιστεί η πορεία της χώρας.
Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και πρέπει οι επιλογές μας να είναι απαλλαγμένες από συναισθηματισμούς. Η επιλογή μας πρέπει να βασιστεί: στην αξιόπιστη πληροφόρηση, το βλέμμα στο παρελθόν και το παρόν, την αξιολόγηση των προτάσεων των κομμάτων και το θάρρος να φανταστούμε, μέσα από την ομίχλη, το μέλλον.
Χρήστος Β. Μασσαλάς

π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγή: Πρωινός Λόγος

3 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι ο κ .Μασάλας θα ήταν ένας καλός υποψήφιος στη Φλώρινα. Δεν ξέρω όμως αν θα είναι με την Ν.Δ Ή ΤΟ πασοκ.[ το έγραψα με μικρά γράμματα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΏ. ΆΙΝΤΕ ΑΠΌ ΔΩ.ΨΗΞΙΖΑΝΕ 30 ΧΡΌΝΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΤΟ ΠΑΊΖΟΥΝ ΤΡΕΛΙΤΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή