Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τα βλέμματα πάνω τους…


Η κρίση όξυνε τις ρήξεις, τους φόβους και τις υπερβολές και δοκίμασε τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η αποκάλυψη της έκτασης της διαφθοράς, η ανεργία, η ανασφάλεια, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος και οι ανισότητες ενίσχυσαν το θυμό και την αγανάκτηση. Η αγανάκτηση εντάθηκε, επεκτάθηκε και 

εκδηλώθηκε με το κύμα «πλατείες» των κοινών τόπων και την ανάδυση των «άκρων», που χαρακτηρίζονται με τον ανεπαρκή όρο «λαϊκισμός».
Στη χώρα μας η διαφθορά και η ανευθυνότητα έχουν εξελιχθεί σε μείζον φαινόμενο που έχει υποβαθμίσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας.
Χρειαζόμαστε μια αναγεννητική πολιτική που θα μεταρρυθμίσει σε βάθος την κοινωνία μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Τις διαδικασίες εκφυλισμού και αποξήρανσης της Δημοκρατίας, πρέπει να τις διαδεχτεί η αφύπνιση των συνειδήσεων και μια πολιτική στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να τις διαδεχτεί μια πολιτική θέλησης για μια ζωή του μέτρου, που θα μας απαλλάξει από την απάθεια και τη θανάσιμη παραίτηση. Έχουμε ανάγκη τη Δημοκρατία του ενεργού πολίτη.
Η πολιτική της ύφεσης οδήγησε στην απώλεια θέσεων εργασίας, στη μείωση μισθών, παροχών και συντάξεων, σε συρρίκνωση της κατανάλωσης, σε αύξηση των ελλειμμάτων και στην κυριαρχία της απαισιοδοξίας για το μέλλον. Το αστραφτερό μέλλον έχει πεθάνει, μπορούμε όμως να ανοίξουμε το δρόμο στο εφικτό μέλλον.
Οι εκλογές έδωσαν το μήνυμα: οι πολιτικές δυνάμεις να διδαχθούν από το παρελθόν και να αναγεννήσουν την ελπίδα. Η οικοδόμηση της νέας εποχής απαιτεί: αρετή, τόλμη, γνώση, σύνθεση και διανοητική εντιμότητα.
Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να κυριαρχήσουν στη νέα κυβέρνηση που θα επωμισθεί την ευθύνη προετοιμασίας μετάβασης της χώρας στη νέα εποχή. Πρέπει να γίνει σαφές: η χώρα βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης. Το χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ώστε να προετοιμαστεί η χώρα μας σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης, εφαρμογής των νόμων, αφομοίωσης συνεργασιών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, θεμελίωσης αξιόπιστου εκπαιδευτικού συστήματος, ανάδειξης του εθνικού ταλέντου και λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, η κρίση δίδαξε το μέτρο και τη σεμνότητα. Το πρόβλημα είναι οι πρώτες ενδείξεις να γίνουν παράδοση και να διαδραματίσουν ρόλο στην δημιουργία της νέας συνείδησης. Μιας συνείδησης που θα αναγνωρίζει ότι το προσωπικό καλό  είναι μέρος του γενικού καλού και πώς η φτώχεια σε μια συνετή διακυβέρνηση είναι ντροπή!
Η πατρίδα μας δεν έχει παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού, ούτε φυσικά παράδοση ομαλών μεταβάσεων.
Οι δραματικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα ενεργοποίησαν την υπευθυνότητα σε πολιτικά κόμματα και η χώρα θα έχει κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αυτή έχει υπερβολικά μεγάλες ιστορικές ευθύνες. Οι συνιστώσες της πρέπει να ασκηθούν στη δύναμη του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης και να ενστερνιστούν τη διαφάνεια. Οι ενέργειές τους πρέπει να είναι εκτεθειμένες στην αντισηπτική επίδραση του ηλιακού φωτός.
Τα βλέμματά μας πάνω τους.
Χρήστος Β. Μασσαλάς
Καθηγητής
π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου