Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: "Δυτική Μακεδονία από την αναζήτηση ταυτότητας ως σήμερα"



Η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Κασομούλης σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης Γεώργιος Παρακείμενος διοργανώνει Επιστημονική Διημερίδα με θέμα. “Δυτική Μακεδονία από την αναζήτηση ταυτότητας ως σήμερα’’. Η 

Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας και την επανένταξη της στον εθνικό κορμό.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Δυτική Μακεδονία από την αναζήτηση ταυτότητας ως σήμερα»
Κοζάνη 3-4 Νοέμβριου 2012
Η έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα επίσημα τοποθετείται το 1904 ωστόσο οι διεργασίες του είχαν αρχίσει πολύ πιο νωρίς. Έτσι τα γεγονότα 1904-1908 αποτελούν μια δεύτερη φάση του, την ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων και Βουλγάρων για την διαδοχή της Οθωμανικής εξουσίας στον χώρο της Μακεδονίας. Μια σύγκρουση που είχε ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες νωρίτερα και αφορούσε σε πολλά επίπεδα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό.
Η αφετηρία της συγκεκριμένης σύγκρουσης εντοπίζεται στην κίνηση των Βουλγάρων για την απόκτηση εκκλησιαστικής ανεξαρτησίας που οδήγησε στην ίδρυση με σουλτανικό φιρμάνι της Βουλγαρικής Εξαρχίας και στην συνέχεια σε Σχίσμα. Τα γεγονότα οδήγησαν στην επίσημη αναγνώριση του Βουλγαρικού Έθνους και θα αποτελούσαν το πρώτο βήμα για την ίδρυση του Βουλγαρικού κράτους λίγα χρόνια μετέπειτα. Έτσι με το φιρμάνι του Οθωμανού σουλτάνου Αβδούλ αζίζ της 10ης Μαρτίου 1870, λαμβάνει χώρα το γεγονός της ανακήρυξης της Βουλγαρικής Εξαρχίας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του οποίου προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του εξαρχάτου, πέρα από τις περιοχές που αναγνωρίστηκαν ως εξαρχικές και σε άλλα μέρη αν το σύνολο ή τα 2/3 τουλάχιστον των κατοίκων τους επιθυμούσαν να υπαχθούν στην Εξαρχία. Το άρθρο αυτό προετοίμαζε την διαίρεση μεταξύ χριστιανικών πληθυσμών της Χερσονήσου του Αίμου και προωθούσε τον οξύ φυλετικό ανταγωνισμό.
Τα κύρια όπλα της άμυνας του ελληνισμού για την απειλή αυτή υπήρξαν η παιδεία, η εκκλησία και βέβαια ο γηγενής πληθυσμός. Μέλλοντες ή και εν ενεργεία ιεράρχες πήγαιναν κυρίως στην Ιταλική χερσόνησο για να σπουδάσουν. Είναι γνωστό ότι στο κολέγιο του Αγίου Αθανασίου στην Ρώμη είχαν φοιτήσει αρκετοί Μακεδόνες. επιστρέφοντας στην πατρίδα τους μεταλαμπάδευαν τις γνώσεις τους στα κατώτερα στρώματα «ημείς οι ταπεινοί, και πιστοί ραγιάδες Κοζανίται αναφέρομεν εις το κραταιότατον και πολυχρό/νιον δοβλέτι [δεβλέτι σ.σ.] ότι από γράμματα του Πατριάρχου μας εμάθομεν, πως εις τα μέρη [το μέρος σ.σ.] της Μπογδανίας/ εφάνηκαν αποστάται κακότροποι άνθρωποι, και ασυνείδητοι, και με το αθεόφοβον φέρσιμόν τους εκίνη/σαν την οργήν του αήττητου κράτους εις όλον το ραγιάδικον γένος, και ετρόμαξεν η καρδία μας δια ένα/ τέτοιον φρικτόν και τρομερόν μήνημα, και ολεθριώτατον πράγμα, το οποίον φέρει κίνδυνον και εις ημάς τους/ αθώους και ειλικρινείς, οπού εξαρχής ήμεν, και είμεθα, και θέλει είμεθα μέχρι της τελευταίας ημών αναπνοής/ πιστοί ραγιάδες με όλον το σαδακάτι, οπού ζητεί το ραγιάδικον χρέος….».
Η ύπαρξη πλουσίων εμπόρων, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, και οι γενναίες χορηγίες τους, έδωσαν ώθηση στην ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μπορεί να υποστηριχτεί ότι ελληνικά σχολεία λειτουργούσαν σε σχεδόν όλες τις μεγάλες μακεδονικές πόλεις.
Μέσα από πολύχρονες μάχες σε πολιτικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, η Μακεδονία κατάφερε να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό. Όμως οι αγώνες της δεν σταμάτησαν εκεί ακολούθησαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 40, ο Εμφύλιος.
Το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αυτό υπήρξε η αφορμή για την διοργάνωση της συγκεκριμένης διημερίδας, στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού πλαισίου από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα έως και την σύγχρονη εποχή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κινηθούν στα παρακάτω χρονικά πλαίσια:
• Αναζήτηση ταυτότητας: 1912 -1940
• Η έλευση των σκιών:1940-1945
• Εμφύλιος Πόλεμος: 1945 -1950
• Η σύγχρονη εποχή: 1950 -2012
Οι θεματικοί κύκλοι χωρίς να είναι δεσμευτικοί είναι οι ακόλουθοι:
• Πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ιστορία
• Εθνικά ζητήματα
• Οικονομικές δραστηριότητες
• Κοινωνία και πολιτισμός
• Λαογραφία-παράδοση
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τον τίτλο της εισήγησης τους και μια περίληψη (200 με 300 λέξεις) (επισύναψη) στην διεύθυνση: eaniotis@gmail.com
Η επιστημονική επιτροπή θα σας ενημερώσει για την αποδοχή της περίληψης μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου 2012. Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες καλούνται να εγγραφούν έγκαιρα μέχρι και την 31η Αυγούστου 2012.
Επιστημονική Επιτροπή
Δρ Αθανάσιος Καλιανιώτης
Δρ Βασίλειος Κικής
Δρ Ευάγγελος Τσιανάκας
Βασίλειος Καραγιάννης Δικηγόρος, Εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού Παρέμβαση
Ζήνων Παπαδόπουλος Δικηγόρος
Όλγα Κούρτογλου Υποψήφια Δρ Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, Πρόεδρος του Νικόλαου Κασομούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου