Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Απειλούνται με αναστολή λειτουργίας τα ΤΕΙ


Επίκεινται συγχωνεύσεις σε παραρτήματα και τμήματα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
«Για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία ήδη ασφυκτιούν από το «κούρεμα» και τις «περικοπές» προμηνύεται μία πολύ σκληρή οικονομική χρονιά».
Με την παραπάνω δήλωση στον «Π» ο 

πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αποτύπωσε τη δεινή οικονομική κατάσταση του εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιοχής, αλλά και το αντίστοιχο κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ στην Αθήνα. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για «αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ», γι’ αυτό οι πρόεδροι ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση των έκτακτων προϋπολογισμών, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει ταφόπλακα στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνει μάλιστα ότι με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ιδρυμάτων κατά το ήμισυ, θα διακοπεί η σίτιση των φοιτητών, δεν θα μπορέσουν να γίνουν οι διαγωνισμοί για καθαρίστριες – φύλακες και θα ανασταλούν οι συντηρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
Η σύνοδος προέδρων - αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι. εξέτασε τα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2012-13. Ομόφωνα ψηφίσματα της συνόδου που τεκμηριώνουν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα αλλά και την ανάγκη θεσμικών βελτιώσεων, επιδόθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια της συνόδου. Περιληπτικά, τα κυριότερα θέματα είναι:
Οικονομικά: Οι προϋπολογισμοί λειτουργικών δαπανών των Ιδρυμάτων έχουν μειωθεί κατά 52%. Οι διαγωνισμοί για τη σίτιση, τη στέγαση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των Ιδρυμάτων δεν είναι δυνατό να συνεχισθούν, ενώ οι υποχρεώσεις με βάση υπάρχουσες συμβάσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Αναστέλλονται οι συντηρήσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ενώ απειλείται αυτή καθεαυτή η εκπαιδευτική διαδικασία, με την τραγική έλλειψη κονδυλιών για Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό και αναλώσιμα εκπαίδευσης. Η οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του Έκτακτου ΕΠ οδηγεί νομοτελειακά στην αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Απαραίτητα και επιτακτικά λοιπόν είναι:
- Η άμεση έγκριση των Προϋπολογισμών του τρέχοντος έτους και η διατήρησή τους τουλάχιστον στα επίπεδα του 2011, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον η περικοπή για τα ΤΕΙ ήταν η μεγαλύτερη από όλους τους δημόσιους φορείς.
- Η ειδική ενίσχυση των κονδυλίων σίτισης των φοιτητών, εφόσον τα ποσά που προτείνει το Υπ. Παιδείας συνεπάγονται αφαίρεση του δικαιώματος σίτισης από πολλούς φοιτητές, κάτι μη αποδεκτό, με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των οικογενειών. Πρέπει να ανακληθεί ως ανεφάρμοστη η τελευταία ΚΥΑ για την σίτιση.
Θεσμικά: Διαπιστώνεται ότι ανακύπτουν σοβαρά θέματα από την κατάργηση της προηγούμενης νομοθεσίας με τον νέο Νόμο, 4009/2011, για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ οι νέες διατάξεις δεν έχουν ακόμα τεθεί σε ισχύ. Ειδικότερα:
- Απαιτείται να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε μετά τη λήξη της θητείας των θεσμικών οργάνων στις 31. 07 2012, να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία και η συνολική ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων, όπως η έκδοση πτυχίων κ.ά..
- Άμεσα είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για εξέταση των δυσκολιών στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων του νέου νόμου και υποβολή προτάσεων για την ομαλή εφαρμογή ή και την τροποποίησή τους. Στην ομάδα εργασίας η σύνοδος θεωρεί δεδομένη την ισότιμη συμμετοχή εκπροσώπων της. Αντικείμενα επανεξέτασης πρέπει να είναι: Η άμεση εκλογή πρύτανη, προέδρου και κοσμήτορα διευθυντή σχολής από τα μέλη Ε.Π., η δυνατότητα διατήρησης των βασικών ακαδημαϊκών μονάδων (Τμήματα, Τομείς), οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου, ο τρόπος νομιμοποίησης των αποφάσεων του πρύτανη/ προέδρου κ.ά..
- Η σύνοδος απαιτεί να προχωρήσουν ταχύτατα οι χρονίζουσες (επί σειρά ετών με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας) εξελίξεις και νέες προσλήψεις μελών Ε.Π. 
- Τα ΤΕΙ είναι πλέον ώριμα για να τους δοθεί και το νομικό δικαίωμα απονομής διδακτορικών διπλωμάτων, κάτω από τα ίδια κριτήρια και κρίσεις με τα Πανεπιστήμια, με δεδομένη την επίδοση των ιδρυμάτων στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, όπως διαπιστώνεται και μετράται από εξωτερικές, ελληνικές και διεθνείς αξιολογήσεις.
Θέματα Έρευνας: Η σύνοδος έκρινε απαράδεκτες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη ερευνητών και προσωπικού υποστήριξης των προγραμμάτων, που συνεπάγονται πολύμηνες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, σοβαρή μείωση στην απορρόφηση ή και απώλεια ερευνητικών κονδυλίων και διεθνή αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής έρευνας. Σύντομα θα οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις από πιθανή αδυναμία τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων. 
Η σύνοδος θεωρεί απαραίτητη την κατάργηση του γραφειοκρατικού και αντιπαραγωγικού αυτού θεσμικού πλαισίου που ακυρώνει τις λειτουργίες ερευνητικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων των Ιδρυμάτων.
Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύνοδο η ανάγκη για διαφάνεια και αξιοκρατία κατά τις αξιολογήσεις των προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων και η διαφαινόμενη διάκριση σε βάρος των ΤΕΙ, όπως π.χ. στο πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Τέλος, να σημειωθεί η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για «Καλλικράτη» στα ΤΕΙ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων και παραρτημάτων. Σ’ αυτή τη βάση επανεξετάζεται το θέμα του παραρτήματος των Γρεβενών, καθώς και η συγχώνευση τμημάτων σε Φλώρινα και Καστοριά, ωστόσο, τυχόν μεταφορά δραστηριοτήτων στην έδρα στην Κοζάνη θα σημάνει πρόσθετα προβλήματα.
Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου