Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τα οριζόντια έθνη


Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
H διάκριση σε έθνη κυριαρχεί στην παγκόσμια οργάνωση ως μέθοδος κατανομής των ανθρώπων σε ομάδες. Κάθε έθνος σχηματίζεται από συγκεκριμένα γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενίοτε με σημαντική αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους (πχ Ελλάδα και Κύπρος). Όλο και περισσότερο όμως τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζεται μια

ομογενειοποίηση της ποιότητας και των χαρακτηριστικών των εθνών που είναι γνωστή ως "παγκοσμιοποίηση". Τα γεγονότα και οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα είναι η κορύφωση μιας πολιτικής που συντελείται παγκοσμίως τουλάχιστον από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος μπορούμε να πούμε ότι ακολουθείται από έναν Οικονομικό Πόλεμο μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων.

Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής και για την καλύτερη περιγραφή και εξαγωγή συμπερασμάτων αποκτά μεγαλύτερη χρησιμότητα η διάκριση ανθρώπων με βάση τη θέση τους στο κοινωνικό και οικονομικό σύνολο, την καθημερινότητά και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Σήμερα, έχει μικρή σημασία το έθνος στο οποίο ανήκει κάποιος και η περιγραφή έλληνας, ιταλός κτλ. δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, αφού οι ζωές όλων είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Αντίθετα, μεγαλύτερες διαφορές παρουσιάζονται εντός του έθνους, οι οποίες όλο και μεγενθύνονται καθώς μειώνεται η κοινωνική συνοχή και διαλύεται ο κοινωνικός ιστός. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη ομοιότητα παρουσιάζουν ένας έλληνας, σουηδός και βρετανός άνεργος παρά ένας άνεργος με έναν ομοεθνή του υψηλόμισθο.

Με βάση το οικονομικό επίπεδο λοιπόν, σχηματίζεται στην Ευρώπη μια πυραμίδα οικονομικής δύναμης στην οποία οι πολλοί συνωστίζονται στα κατώτερα στρώματα και καθώς ανεβαίνουμε γίνονται όλο και λιγότεροι, μέχρι να φτάσουμε στους ελάχιστους που ελέγχουν ουσιαστικά απεριόριστο πλούτο και είναι υπεράνω κρατών και νόμων. Αυτή η κορυφή έχει ήδη φροντίσει να συσσωματωθεί σε μία ομάδα, στο "έθνος των δυνατών", αποκτώντας έτσι τα μέσα να ελέγχει την εκάστοτε πολιτική εξουσία, να χειραγωγεί την κοινή γνώμη και να βρίσκεται πίσω από όλα τα σημαντικά γεγονότα. Με άλλα λόγια, η ελίτ αυτή εφάρμοσε το κομουνιστικό δόγμα με την τροποποιημένη έκφραση "Δυνατοί όλων των χωρών, ενωθείτε!", το οποίο όμως, σε αντίθεση με την αντίστοιχη προσπάθεια των εργατών, πέτυχε.

Η λύση δεν είναι η λειτουργική συνένωση των κατώτερων τάξεων εναντίων των ανώτερων, όπως ανώφελη είναι και στη φύση η συνένωση των θηραμάτων ενάντια στους κυνηγούς τους. Αντίθετα απαιτείται πνευματική ανάταση, ιστορική ωριμότητα και πολιτική ανωτερώτητα ώστε να αποδοθεί η κοινωνική δικαιοσύνη ανάλογα με τις επιταγές του ανθρώπινου είδους και η σχέση εχόντων και μη να ισορροπήσει σε φυσικό  επίπεδο. Όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην ιστορία και επαναλαμβάνεται σήμερα, η οικονομική κρίση δεν είναι παρά αποτέλεσμα πνευματικής και ψυχικής κρίσης. Απαιτείται επανάσταση από τη βάση τέτοια, που να θέσει την κοινωνία κάτω από κλασικές πολιτικές αξίες από τις οποίες κανείς δε θα τολμά να παρεκκλίνει αλλά θα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη των μελών της.

2 σχόλια:

  1. Πλούσιοι και φτωχοί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Οι χώρες που ευημερούν είναι αυτές που έχουν μεγάλη μεσαία τάξη, η οποία έχει την οικονομική δύναμη, αλλά και αξίες, οι οποίες την χαρακτηρίζουν. Η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά του έθνους.
    Δ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aνώφελη αλλά και αδύνατη είναι στη φύση η όμοια αντιμετώπιση των διαφορετικών ειδών.
    Για παράδειγμα δε μπορείς να ενώσεις τα πιό δυνατά από τα ζώα πχ λέοντες και τίγρεις, γιατί θα φαγωθούν μεταξύ τους.
    Μπορούν να ενωθούν λοιπόν οικονομικά ισχυροί, μόνο για τον πλούτο; Ισως, πλην όχι για πολύ.
    Είναι μαθηματικά βέβαιος ο ανταγωνισμός τους.
    Πρέπει να υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ τους.
    Μακάρι να ήταν αυτό : το έθνος των ισχυρών.
    Διότι μια μικρή μερίδα ισχυρών στη γή(300 περίπου οικογένειες) δεν μπορεί να αποτελέσουν έθνος.Κλίκα όμως φτιάχνουν.
    Και την οργανώνουν μέχρι στο σημείο να γίνουν γνωστοί ότι πάνε να υποκαταστήσουν έθνη και κυβερνήσεις. Και αντιδρούν και έθνη και κυβερνήσεις.Καιδεν είναι θηράματα κυνηγοί είναι.
    Δεν είναι συμμαχία αδυνάτων η συμμαχία των ΕΘΝΏΝ ΡΩΣΙΑΣ, ΚΙΝΑΣ, ΙΣΛΑΜ,ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ενάντια στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ.
    Των λίγων ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ και των βλακών τσιρακιών τους.Η κλίκα αυτή πήγε να βγάλει στο παζάρι τα δυτικά κράτη της, για να τα αγοράσει η ίδια φθηνά, να κερδίσει και να βάλει πλώρη για την παγκοσμιοποίηση.
    Οι Ανατολικοί όμως ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΘΝΩΝ κι όχι κομπλεξικών ιδιωτών ΑΓΟΡΑΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ που έβγαζε η κλίκα στο παζάρι.
    Και τώρα είναι θέμα χρόνου πότε θα τελειώσει αυτή η επώνυμοι κλίκα-ολιγαρχία στη γή.
    Τους έμειναν μόνο ...κάποιοι, κατά τόπους, να τους λένε ακόμα ισχυρούς.
    Και μάλιστα σε μικρά κράτη όπως η Ελλάδα και σε μικρές κοινωνίες όπως είναι η Φλώρινα.
    Ενώ σε όλο τον κόσμο το χουν τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι.
    Κι αν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι μόνο μέχρι εκεί υπάρχει ακόμα η μαγκιά τους,
    είναι εν τούτοις εξαιρετικά γελοίο να μας μιλάει κάποιος σήμερα για το πόσο καλός είναι ο Πελέ..επειδή τώρα πρωτοείδε το φίλμ παλιού παιχνιδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή