Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Προβληματισμός για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας


Έντονα προβληματισμένος για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εμφανίστηκε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, π. πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Ριζαρίου Ιδρύματος, Χρήστος Μασσαλάς, σε δήλωσή του στο περιθώριο εκδήλωσης που 

πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πτολεμαΐδα, στην οποία ήταν ένας από τους εισηγητές.
Ερωτηθείς από τον «Π» για το εάν ανησυχεί για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από τον "Καλλικράτη" στην Παιδεία, δήλωσε ότι «δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», εκφράζοντας το φόβο ότι κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά. «Και θα είναι κρίμα, γιατί νομίζω ότι η Δυτική Μακεδονία είναι ένας όμορφος τόπος, με πολλές δυνατότητες και το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε και πρέπει να είναι σύμμαχός του. Εκείνο που θα περίμενα θα ήταν να το ενισχύσουν και να αυξήσουν την ποιότητά του. Αλλά, εδώ και δύο χρόνια φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία αντί να ενισχύει το Πανεπιστήμιο το απαξιώνει. Πολλά δηλώνονται, πολλά λέγονται, πολλά γράφονται κι αυτό θυμίζει την πολική των προληπτικών πολέμων: πρώτα αρχίζει η προπαγάνδα και μετά χτυπάνε».
Ο κ. Μασσαλάς εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την ολιγωρία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχουν αναλάβει εδώ και καιρό πρωτοβουλίες οι άνθρωποι της περιοχής για την περιφρούρηση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».
Παρουσιάζοντας εξάλλου το θέμα «Ιχνηλατώντας την πολιτική και τη δημοκρατία» τόνισε την ανάγκη να ξαναβρεί η Δημοκρατία μας το δρόμο της. «Η πατρίδα μας βρίσκεται στον αστερισμό των καταιγίδων και πρέπει οι πολίτες να γίνουν ενεργοί για να αναγκάσουν και τους πολιτικούς να αρθούν πάνω από τη φύση τους. Διότι, το δίπολο πολίτες και πολιτικοί έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια κατάσταση ανυποληψίας, σε μια γενικότερη κρίση που είναι εισαγόμενη», είπε και σημείωσε: «Οι πολιτικοί μας δεν έχουν αρθεί πάνω από την ανθρώπινη φύση ώστε να γίνουν παράδειγμα για τους πολίτες. Δηλαδή αυτό που έλεγε ο Θουκιδίδης, ότι ο πολιτικός πρέπει να σκέφτεται το γόητρο στους σύγχρονους και τη φήμη στους μεταγενέστερους, σε κανέναν πολιτικό δεν ταιριάζει. Διότι ένας πολιτικός πρέπει να είναι σεμνός και να μην είναι κύριο μέλημά του η δύναμη και ο πλούτος. Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες, ώστε να αναγκάσουν και τους πολιτικούς να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, αλλά και κείνοι να κάνουν τις σωστές επιλογές για να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Με ενεργούς πολίτες και με λειτουργούσα Δημοκρατία η κοινωνία μας θα ξαναβρεί το δρόμο της. Ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για το καλό της Πόλης, ανάγουν το γενικό καλό σαν το μέγιστο και θεωρούν το προσωπικό καλό μέρος του γενικού καλού».
Κάποτε, πρόσθεσε, «οι πολίτες δεν θα πρέπει απλώς να καταναλώνουν, δεν θα πρέπει να ενδιαφέρονται για το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά να ενδιαφέρονται για το κατά κεφαλήν περιεχόμενο, να προβληματίζονται και να θέτουν πραγματικά πολιτικά ερωτήματα και να απαιτούν τη λύση τους. Διότι, οι αρχαίοι Έλληνες τον άνθρωπο που δεν ασχολούνταν με τα κοινά δεν τον έλεγαν φιλήσυχο, αλλά τον έλεγαν άχρηστο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι το έλλειμμα Δημοκρατίας. Και πρέπει να λειτουργήσει η Δημοκρατία κάποτε και όταν γίνονται εκλογές να ξέρουν οι πολίτες ποιους ψηφίζουν και να μην πέφτουν θύματα του λαϊκισμού».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ 
Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου