Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ζαφειρένια μάτια: από τον Πόντο στη Θεσσαλονίκη

Από την κ.Ηλιάδου-Τάχου λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Στην κατάμεστη αίθουσα του καφέ «Οδός Ονείρων» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος  της Σοφίας Ηλιάδου που εκδόθηκε από το Μεταίχμιο με τίτλο Ζαφειρένια μάτια. Στο πάνελ της εκδήλωσης κάθισαν οι 

Αργύρης Κολοκοντές ως Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φλώρινας, Γιώργος Ρύσσης  Γραμματέας του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας και Σοφία Ζαχαροπούλου Πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο αιρετός Αντιπεριφερειάρχης  Δ. Ηλιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Γ. Αντωνιάδης, ο Αντιδήμαρχος Α. Καραγκιοζίδης, ο τ. Αντιδήμαρχος Α. Αριστείδου, ο τ. Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Σ. Βόσδου, ο  παλαίμαχος δημοσιογράφος Θ. Βόσδου, ο δημοσιογράφος Ι. Αριστείδου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Προϊστάμενος α/θμιας εκπαίδευσης, η τ. Πρόεδρος του Λυκείου Α. Τσάμη, η Πρόεδρος των Οδηγών Σ. Μηλώση και η τ. Πρόεδρος Ζ. Χάσου, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Στ. Μωϋσιάδης,  Καθηγητές του Πανεπιστημίου και πλήθος συμπολιτών/σσών, φοιτητών/τριών.
Μετά τον χαιρετισμό του κυρίου Κολοκοντέ και του Προέδρου των Φοιτητών του ΠΤΔΕ η Σ. Ζαχαροπούλου προσδιόρισε τα ειδολογικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος και αναφέρθηκε στη σχέση ιστορίας-λογοτεχνίας. Έπειτα στη λεπτομερειακή εισήγηση του κ. Πελαγίδη έγινε παρουσίαση του ιστορικού αλλά και του ερωτικού στοιχείου του μυθιστορήματος. Στη συνέχεια ο κύριος Ακριτόπουλος αναφέρθηκε στη χρήση της αφήγησης και της περιγραφής από την συγγραφέα και χαρακτήρισε το μυθιστόρημα πολυεστιακό. Η κυρία Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην γλώσσα του μυθιστορήματος και στην χρήση του ποντιακού γλωσσικού ιδιώματος. Τέλος ο κύριος Φωτιάδης αναφέρθηκε στα λαογραφικά  στοιχεία του ποντιακού πολιτισμού που χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημα και έδωσε έμφαση στη σκηνοθετική ικανότητα και την ιστορική γνώση της συγγραφέως. Στο ενδιάμεσο των τοποθετήσεων οι φιλόλογοι Παπαδοπούλου Ρούλα  και Σταμπουλίδου Σούλα διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου. Ακολούθησε η υποβολή της συγγραφέως στην βάσανο των ερωτήσεων του Γιώργου Ρύσση, Γραμματέα του Συλλόγου εκπαιδευτικών α/θμιας εκπαίδευσης Φλώρινας ο οποίος ζήτησε από την συγγραφέα να απολογηθεί γιατί επέλεξε άντρα αφηγητή αν και είναι γυναίκα και  την ρώτησε αν ο κεντρικός ήρωας, ο Ευγένιος, έπρεπε να θεωρηθεί τυχοδιώκτης. Ερωτήσεις υπέβαλαν ακόμα με εξαιρετική επίσης επιτυχία οι Θ. Βόσδου και Τάσος Βασιλείου. Ο Θ. Βόσδου ζήτησε αιτιολόγηση του τίτλου του βιβλίου και έλαβε την απάντηση ότι τα Ζαφειρένια μάτια ήταν και θελκτικά και επικίνδυνα. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στον πολιτισμικό συγκρητισμό της ηρωίδας του βιβλίου Λάουρας και στη δική της ανάγνωση της ιστορίας. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πραγματικό βιωματικό περιστατικό που μετουσιώθηκε στο μυθιστόρημα σε αφηγηματικό και στην εκδήλωση σε μουσικό γεγονός. Πρόκειται για το τραγούδι της Ειρήνης Σιδηροπούλου «Την πατρίδα μου έχασα» με την συνοδεία της λύρας του γιου της, τραγούδι που είχε τραγουδήσει η ίδια στον μακρινό Πόντο , όπου ήταν και η συγγραφέας και το οποίο αποτέλεσε και το υλικό για ένα κομμάτι του βιβλίου.
Το τραγούδι της Ειρήνης ταξίδεψε τους πρόσφυγες στην μακρινή  τους πατρίδα, δημιούργησε κλίμα νοσταλγίας και υπήρξε κατά κοινή ομολογία ο καλύτερος επίλογος της παρουσίασης που εξελίχτηκε σε φαντασιακό προσκύνημα στις μακρινές κοιτίδες των προγόνων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου