Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο "Αθηνά"


Η ανακοίνωση, από το Υπουργείο Παιδείας, του σχεδίου «Αθηνά», φανερώνει την προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο, στις συνθήκες της οξυμμένης καπιταλιστικής κρίσης, στις ανάγκες του κεφαλαίου και 

των επιχειρήσεων για την αύξηση των κερδών τους. Συνεχίζοντας, στην κατεύθυνση του νόμου πλαισίου, οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται, αφορούν πριν απ’όλα το περιεχόμενο σπουδών και έπειτα την χωροταξική κατανομή των τμημάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το περιεχόμενο σπουδών, προσαρμόζεται πλέον πλήρως στις επιταγές και παραγγελίες των επιχειρήσεων, με βάση το πού, πώς και σε ποιο τομέα  κάθε μερίδα του κεφαλαίου επιδιώκει να αναπτύξει τις επενδύσεις του. Απαραίτητος όρος η κατάλληλη έρευνα και υποδομή, που φυσικά θα βγαίνει από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προς όφελος των επιχειρήσεων.
Αυτοί οι στόχοι, στην ουσία είχαν υιοθετηθεί ακόμη από το 1999, με την υπογραφή της συνθήκης της Μπολόνια, όπου ακριβώς άνοιγε το δρόμο για όλες αυτές τις αλλαγές και επικυρώνονταν κατά καιρούς με τις επόμενες συνθήκες που αφορούσαν την Ανώτατη Εκπαίδευση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το στόχο υπηρετούσαν σε τελική ανάλυση και η διασπορά τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, αλλά με βάση τις τρέχουσες απαιτήσεις της αγοράς ή με αντικείμενα που επικαλύπτονταν από πολλές άλλες σχολές που βρισκόντουσαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους,  σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας,  η εφαρμογή της βάσης του 10 και μια σειρά άλλα μέτρα που κατά καιρούς παίρνονταν.  
Επιπλέον η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οδήγησε πολλά ιδρύματα στην επιχειρηματική λειτουργία, βάζοντας δίδακτρα σε πολλά μεταπτυχιακά, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό δαπάνες για σίτιση και στέγαση των φοιτητών-σπουδαστών, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, στο να μην παρέχονται βιβλία, στο να μην υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό ή διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να υπολειτουργούν και πολλοί σπουδαστές και φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Φαινόμενα που θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα και με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», καθώς πολλά τμήματα καταργούνται ή συγχωνεύονται και χιλιάδες σπουδαστές και φοιτητές, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε  άλλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η δωρεάν στέγαση και σίτισή τους.
Υπόλογοι γι’αυτές τις εξελίξεις και στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας είναι, όχι μόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά και οι τοπικές αρχές και φορείς (Δήμοι, εργατικά κέντρο, επιμελητήρια, κλπ). Ας θυμηθεί ο κόσμος τις «φωνές» των τοπικών αρχών  για το στήσιμο των σχολών και των τμημάτων στην περιοχή, για την προσέλκυση και νέων χωρίς αυτές να έχουν πραγματικό επιστημονικό αντικείμενο και τα πτυχία που θα δίνονται αντίκρισμα ή  να υπάρχουν υποδομές, όπως κτίρια, επαρκώς εξοπλισμένα εργαστήρια, λέσχες σίτισης, εστίες  για όλους τους σπουδαστές, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Ας θυμηθεί ο κόσμος τα κροκοδείλια δάκρυα και τις συγκεντρώσεις που οργάνωναν οι τοπικές αρχές, π.χ. για την εφαρμογή της βάσης του 10, το πώς αυτό θα σήμαινε «καταστροφή  για την περιοχή». Πότε όμως οι ίδιοι έκαναν λόγο ή οργάνωσαν συγκεντρώσεις για το περιεχόμενο των σπουδών, το αντίκρισμα των πτυχίων ή για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνταν να σπουδάσουν οι φοιτητές και σπουδαστές; Αυτοί, που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την κατάργηση του ΑΕΙ ή τη συγχώνευση τμημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, δεν είναι οι ίδιοι που βροντοφώναξαν το περίφημο «ναι σε όλα» μόλις πριν λίγους μήνες μέσα στη βουλή; Μήπως δεν στήριξαν και δεν ψήφισαν όποτε ερχόταν στη βουλή το όποιο θέμα - νόμο αφορούσε στην εκπαίδευση;
Δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο όποιος εξορθολογισμός, που υποτίθεται ότι επιχειρείται, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.
Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές και σπουδαστές σαν πελάτες. Γι' αυτό και δεν είχε συναινέσει, στην ίδρυση  ή την κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και στη  διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα.Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το "Πανεπιστήμιο ΑΕ".
Το ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου