Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η παλιά Φλώρινα 1912 – 1970 μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Θανάση Βογιατζή: Η παλιά Νομαρχία και το Δικαστικό Μέγαρο (1922)

Χαρακτηριστική φωτογραφία της πλακόστρωτης τότε οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος των δύο θαυμάσιων κτιρίων που βλέπουμε στην φωτογραφία, της παλιάς Νομαρχίας και των
Δικαστηρίων. Την τράβηξε, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παλιός φωτογράφος, που ήταν και  καθηγητής γυμναστικής, Αναστάσιος Νικολαϊδης, ο οποίος μας έχει αφήσει υπέροχες φωτογραφίες της εποχής εκείνης.
Αριστερά, το τότε διώροφο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, το οποίο κατασκευάσθηκε τo 1905-1907. Το έτος 1939 προστέθηκε σε αυτό και τρίτος όροφος, όπως είναι και στην σημερινή του μορφή. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, το κτίριο αυτό ήταν η έδρα του Τούρκου Καϊμακάμη (Έπαρχου).
 Στο κτίριο αυτό  είχε εγκατασταθεί τον Ιανουάριο του 1918 ο νεαρός Βασιλιάς Αλέξανδρος (1893-1920), για να δεχθεί τις αρχές της πόλεώς μας, όταν επισκέφθηκε την Φλώρινα και ενώ διαρκούσε ακόμη ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος.
Το ίδιο συνέβη και λίγους μήνες αργότερα, όταν τον Αύγουστο του 1918 επισκέφθηκε την πόλη μας και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936).   
Επειδή στο αρχείο μου έχω φωτογραφίες από τις δύο ιστορικές αυτές επισκέψεις του 1918 στην Φλώρινα, ίσως ασχοληθούμε με αυτές σε επόμενα κείμενά μας.
Δίπλα το Δικαστικό Μέγαρο, κτίριο των πρώτων χρόνων του 20ου αιώνα, που από τον Απρίλιο του 1914 στεγάζει τις Δικαστικές υπηρεσίες της Φλώρινας και διατηρείται μέχρι σήμερα (2013) στην ίδια μορφή. Δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο, το όμορφο κτίριο της οικογένειας Γιαννώτα, που διασώζεται μέχρι σήμερα και στο βάθος  δεξιά, μόλις διακρίνεται,  η οικία  Κοντίδη.-
Θανάσης  Βογιατζής

Φλώρινα  27-10-2013

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε γι'αυτό το "παράθυρο" στο παρελθόν!

    Φανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική φωτογραφία και δίκαια ο αγαπητός Θανάσης απονέμει τα εύσημα στον φωτογράφο. Η μεγέθυνση δείχνει πως ελάχιστα έχει αλλάξει η περιοχή και εκεί έγκειται η μεγάλη προσφορά του Θανάση Βογιατζή, που με σοβαρή επιμέλεια ανοίγει παράθυρα στο παρελθόν, όπως, εύστοχα, παρατηρεί η Φανή. Ο αγαπητός μου φίλος Θανάσης δεν χρειάζεται, βέβαια, παρότρυνση για να κάνει αυτό που πρέπει, αφού με ιδιαίτερη στοργή φροντίζει το πολύ χρήσιμο για την τοπική μας ιστορία Αρχείο του. Επειδή, όμως, στο ενημερωτικό του κείμενο αναφέρεται σε δύο ιστορικές επισκέψεις, οι οποίες είναι σχετικές με το χώρο και την εποχή, ας μου επιτρέψει να επισημάνω, πως θα είναι καλό, ο χρόνος να μη ξεθωριάσει την αλληλουχία αυτής της ιστορικής συγκυρίας. Σ π ύ ρ ο ς Π α π ο υ τ σ ή ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή