Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οι «Φλωρινιώτισσες» πήραν τους δρόμους!!

Οι φοιτήτριες μιλούν…
‘Έψαξαν, ρώτησαν, κυνήγησαν, ενόχλησαν, συγκινήθηκαν όμως πάνω από όλα ενημερώθηκαν!! Κάποιοι ήταν λίγο βιαστικοί, κάποια ευδιάθετοι, κάποιοι κακόκεφοι όμως όλοι οι περαστικοί κάτι είχαν να πουν για
αυτήν τη μικρή και ακριτική πόλη, για την άσπρη πόλη, για την όμορφη πόλη, για τη Φλώρινα… Εμείς δεν την ξέραμε, τη μάθαμε όμως.. Τέσσερα χρόνια ήταν αρκετά για να τη μάθουμε και να την αγαπήσουμε..  Ποια όμως είναι αυτή η περιβόητη ομορφιά της Φλώρινας; Είναι τα παλιά κτίρια; Είναι το ποτάμι; Είναι το κέντρο της; Είναι τα αρχοντικά; Μήπως είναι τα ήθη και έθιμά της; Είναι όλα αυτά μαζί και άλλα τόσα! Εμείς όμως θα επικεντρωθούμε στην παράδοση και τον πολιτισμό της.. Για αυτά τα ξακουστά έθιμα που  κρατάνε ενωμένους μικρούς και μεγάλους Φλωρινιώτες….
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα πιο γνωστά  από αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι!
Το πιο γνωστό έθιμο που γίνεται στη Φλώρινα είναι οι Φωτιές. Την ημέρα της προπαραμονής των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου,  σε κάθε γωνιά και γειτονιά της πόλης ανάβουν φωτιές. Το συγκεκριμένο έθιμο αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Χριστού και κατ’ άλλους  για να τρομάξει το κακό και να φύγει από τη ζωή μας. Οι σπρένγκες (τοπική ονομασία των ξύλων του κέδρου), σκορπάνε τις μυρωδιές του δάσους και γύρω από τις φωτιές οι Φλωρινιώτες και οι φίλοι της Φλώρινας γίνονται μια μεγάλη παρέα. Με ζεστή φασολάδα, λάχανο τουρσί, κεμπάπια στα κάρβουνα, τοπικό μπισκοτολούκουμο για κέρασμα και άφθονο τοπικό κρασί, αρχίζει το γλέντι με τις ορχήστρες των χάλκινων, για να κρατήσει μέχρι το πρωί.
Κάθε πρωτοχρονιά πραγματοποιείται ένα έθιμο τόσο παλιό , όσο και οι διονυσιακές λατρείες, τα λεγόμενα Μπαμπάρια. Κεντρικός ήρωας του δρώμενου είναι η νύφη-γυναίκα, σύμβολο της γονιμότητας και σκοπός η απαγωγή της από τους «κακούς». Οι συμμετέχοντες είναι άντρες μεταμφιεσμένοι, οι στολές και οι προσωπίδες των οποίων είναι από προβιές αρνιού και ζώνονται στη μέση τους μεγάλα κουδούνια. Η ομάδα αποτελείται από 10-15 νέους του χωριού και σκοπός είναι να παραδώσουν τη νύφη σώα και ανέγγιχτη στο γαμπρό.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπες» ή «Πρέσπεια» γεννήθηκαν με το τέλος του ψυχρού πολέμου, τίμησαν και τιμήθηκαν από τους κορυφαίους της Τέχνης, των Γραμμάτων, του  Αθλητισμού, της Πολιτικής αλλά και της θρησκείας. Με έδρα το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου οι εκδηλώσεις  γίνονται κάθε χρόνο (το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου) όπου συγκεντρώνονται καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες, ποιητικές βραδιές και ανοιχτό γλέντι. Τον Αύγουστο του 2013 τα 25α Πρέσπεια ήταν αφιερωμένα στη Μελίνα Μερκούρη.
Ένα ακόμα τοπικό έθιμο είναι τα Λυγκήστεια, τα οποία πραγματοποιούνται το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Οι τοπικές αρχές οργανώνουν δεξιώσεις προς τιμήν των αποδήμων αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές βραδιές με διάσημους αλλά και Φλωρινιώτες τραγουδιστές και εικαστικές εκθέσεις.
Με συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών σε Αμύνταιο, Φιλώτα και Αετό, λαϊκές βραδιές και την καθιερωμένη «Γιορτή Τρύγου» πραγματοποιούνται τα Αμύνταια, τα οποία ξεκινούν από τέλη Αυγούστου και διαρκούν μέχρι αρχές Σεπτέμβρη.
Αυτά ήταν κάποια από τα πιο γνωστά έθιμα της πόλης μας. Ευχή και προσδοκία μας είναι αυτά τα έθιμα να διατηρηθούν και με τη βοήθεια όλων των φορέων να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο. Σε περίπτωση που αυτό δεν πραγματοποιηθεί οι «Φλωρινιώτισσες» θα επιστρέψουν!!
Με εκτίμηση,
Φοιτήτριες Π.Τ.Δ.Ε. – Π.Δ.Μ.

Όνομα ομάδας: «Οι Φλωρινιώτισσες»

1 σχόλιο: